Nyttig och krämig potatis- och purjolökssoppa med bacon

30 minuter
358 kcal

Den smakar gott, den är mättande och värmande, den är enkel och billig och populär hos alla i familjen. Om du väljer vårt recept är den till och med nyttig. Så, ska du äta potatis- och purjolökssoppa till middag ikväll?

En skål potatis- och purjolökssoppa med bacon, äppeltärningar och pumpafrön

POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA – har inte så mycket färg i sig själv. Satsa därför på en färgglad och inbjudande topping som persilja, tärnade äpplen och bacon.

© wichmann+bendtsen

Nyttig och krämig potatis- och purjolökssoppa med bacon

Det finns många recept på denna populära soppa, men vårt recept bygger på tanken att den ska vara nyttig, krämig och smakrik. Och om vi får säga det själva så har vi lyckats ganska bra. Lita på oss!

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 250 g potatis
  • 1 purjolökar
  • ¼ blomkål
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • ½ l grönsaksbuljong
  • ¼ tsk mald muskotnöt
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Topping:

  • 60 g kalkonbacon
  • 2 msk pumpafrön
  • ½ äpple
  • Färska örter

Så här gör du

  • Grovhacka skalad potatis, purjolök och blomkål.
  • Lägg alla ingredienser utom grädden i en kastrull och koka upp. Låt soppan sjuda under lock i 20 min tills grönsakerna är mjuka.
  • Mixa soppan.
  • Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  • Stek baconet knaprigt i en torr stekpanna. Tillsätt pumpafrön och stek tills de börjar poppa.
  • Tärna äpplet och hacka örterna grovt. Servera soppan med tärnat äpple, bacon, pumpafrön och örter.

TIPS Här har vi använt persilja som topping, men färsk timjan eller gräslök är också bra val.

TIPS Kom ihåg att lägga på locket när soppan kokar för att minimera strömförbrukningen.


Hos oss är potatis- och purjolökssoppa en mycket populär rätt och jag gör alltid en stor kastrull så att det räcker i flera dagar – och ibland blir det dessutom lite över att frysa in. På så sätt har jag både enkel och nyttig mat även under hektiska dagar. Och det är kanske det bästa med den här favoritsoppan.

Men potatis- och purjolökssoppan i sig är också ganska lätt att göra. Det mest tidskrävande är att skala potatis, vilket du kan överlåta åt barnen – om du har några – eller så kan du skala dem dagen innan. Sedan är det bara att låta potatisen ligga i en kastrull med vatten över natten.

Få fler tips för att koka enklare, nyttigare och godare soppor här.

1 Hur gör man nyttig potatis- och purjolökssoppa?


TIPS 1: Spara på grädden

Grädde rundar av soppan bra, men du kan enkelt göra den utan grädde. Om du räknar kalorier kan du helt ersätta grädden med extra buljong. Och om du brukar använda vispgrädde är det också ett bra byte att göra soppan med matlagningsgrädde eller mjölk. Det sparar inte bara kalorier utan också en del av det ohälsosamma mättade fettet.

TIPS 2: Lägg i grova grönsaker

Ljusa grönsaker och rotfrukter är ett utmärkt tillskott i soppgrytan. Du kan t ex tillsätta selleri, blomkål, persiljerot eller palsternacka. Dessa grönsaker ger god smak och innehåller alla mer mättande kostfibrer än potatis. Sötpotatis kan också användas.

Läs också: Varför är palsternacka nyttigt?

TIPS 3: Servera med nyttig topping

Toppa gärna soppan med olika saker. En topping får gärna mätta, men det är också gott om det finns något sprött, något salt och något färggrant på toppen.

Salt, spröd topping

  • Rostade, salta mandlar
  • Rostade kikärter, ev med lite cayennepeppar
  • Rågbrödskrutonger

Mättande topping

  • Små tärningar av ugnsrostad potatis, selleri eller persiljerot
  • Äppletärningar
  • Rostad svamp
  • Små, rostade blomkålsbuketter

Färggrann topping

  • Grovthackad persilja
  • Hackad gräslök
  • Färsk timjan
  • Finskuren purjolök

Undvik matsvinn – använd skalen

Om du ser till att skölja och skrubba potatisen ordentligt innan du skalar den kan du använda skalen till att göra goda chips. Använd dem som topping på soppan eller servera dem som tillbehör.

Läs också: Kan man äta potatis som börjat gro?

Så här gör du

  • Torka potatisskalen och vänd dem i lite olivolja, grovt salt och peppar.
  • Fördela skalen i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda dem vid 200 grader varmluft i ugnen i cirka 15 min, eller tills de är gyllene och spröda. Håll koll så att skalen inte bränns.

TIPS 4: Byt ut baconet

Det är ingen lag på att bacon MÅSTE tillsättas i en potatis- och purjolökssoppa, men den salta, rökiga smaken passar väldigt bra till denna milda soppa.

  • Vill du spara kalorier är ett bra tips att välja parmaskinka, som du rostar knaprig i en torr stekpanna.
  • Vill du undvika rött kött (allt kött från fyrbenta djur)är kalkonbacon ett bra alternativ. Då sparar du in på både kalorier och mättat fett.
  • Är du vegetarian eller vegan eller vill du bara minska på mängden kött du äter kan du istället använda kikärter, som du rostar i stekpannan i lite olja och t ex rökt paprika, cayennepeppar eller grovt salt.

2 Hur lagar jag vegansk potatis- och purjolökssoppa?


Huvudingredienserna i soppan – potatis och purjolök – är veganska, men det finns några andra ingredienser att vara uppmärksam på.

  • För vegetarianen: Använd grönsaksbuljong istället för kycklingbuljong och toppa med rostade kikärter istället för bacon.
  • För veganen: Använd grönsaksbuljong istället för mjölk eller grädde. Vill du ha en mer krämig konsistens kan du göra soppan med kokosmjölk. Välj en vegansk topping, t ex frön eller svamp.

Testa också: Nyttig jordärtskockssoppa med vita bönor och persilja

Hitta fler recept på potatissoppa här

Potatis- och purjolöksoppa med bacon
© wichmann+bendtsen

Krämig potatis- och purjolökssoppa med kalkonbacon och krutonger

Prova vår potatis- och purjolökssoppa med kalkonbacon, krutonger och färsk timjan.

Här hittar du receptet

Potatissoppa med kikärtor

Potatissoppa med kikärter

Värmande, krämig och full med kostfibrer.

Här hittar du receptet

Soppkur - potatissoppa
© wichmann+bendtsen

Sötpotatissoppa med blomkål, chili och ingefära

Denna välsmakande soppa fyller hela kroppen med värme och energi. Perfekt som kvällsmat på en grå och trist vardag.

Här hittar du receptet

3 Hur många kalorier är det i potatis och purjolökssoppa?


Vår version innehåller 358 kcal per person.

I receptet används matlagningsgrädde och kalkonbacon för att hålla nere energiinnehållet. Om du använder ett recept med vispgrädde och vanligt bacon får du i dig mycket mer kalorier. Detsamma gäller om du äter bröd till.

Om du vill ha mer mättnad för relativt få kalorier, lägg till mer grönsaker som palsternacka och blomkål, använd kikärtor som fyllning och lägg till rågbrödskrutonger.

4 Vilka tillbehör kan man servera till potatis- och purjolökssoppa?


Förutom olika tillbehör är det en bra idé att servera fullkornsbröd till soppan.

Om du har bråttom är ett rostat rågbröd en enkel lösning.

Om du har gott om tid kan du baka våra fluffiga, glutenfria kvargfrallor med zucchini. Eller vad sägs om grovt morotsbröd med solrosfrön?

Frallor med squash
© wichmann+bendtsen

Luftiga, glutenfria kvargfrallor med riven zucchini

Våra bästa recept på hembakade frallor utan gluten, men med zucchini som gör dem luftiga.

Här hittar du receptet

morotsbrod
© Betina Hastoft

Enkla, grova morotsbröd med solrosfrön

Morotsbröd är populärt. Och vi förstår varför! Prova vår lite nyttigare version med fullkorn och spröda solrosfrön.

Här hittar du receptet

5 Hur mixar man soppan?


Skållhet soppa är inte kul att få på huden, så var försiktig och fokuserad när du mixar.

© iStock

Med vanlig mixer

  • Ställ mixerglaset i diskhon och ställ soppgrytan bredvid på köksbänken på ett underlägg.
  • Använd en stor soppslev för att hälla soppan i mixerglaset.
  • Fyll endast mixerkärlet till en tredjedel åt gången – även om du måste mixa flera gånger.
  • Sätt på locket på mixerglaset, placera en hand ovanpå locket och mixa tills soppan är slät.
  • Häll den mixade soppan i en ny kastrull och fortsätt processen tills allt är mixat.
  • Värm soppan ordentligt under konstant omrörning.

TIPS När du är klar häller du varmt vatten med en droppe diskmedel i mixerglaset. Mixa ett ögonblick. Nu är disken nästan klar!

© iStock

Med stavmixer

  • Ta bort soppgrytan från spisen och ställ den i diskhon så att du får en bra arbetshöjd.
  • Placera stavmixern i kastrullen så att den nästan nuddar botten.
  • Använd eventuellt ett kastrullock som skydd så att soppan inte stänker. Börja försiktigt.
  • Rör runt mixern lite och kanske försiktigt upp och ner lite för att få allt mixat. Hela mixerhuvudet ska vara nere i soppan när du mixar. Koppla ur mixern innan du rengör den.
  • Värm din soppa under konstant omrörning.

TIPS Rengör mixern direkt. Stick ner munstycket i ett glas vatten med diskmedel, mixa – och voila!

Båda typerna av mixer kan användas. I allmänhet blir soppan slätast i den vanliga mixern.

TIPS Om du vill ha något att tugga på kan du ta bort några av de kokta potatis-tärningarna innan du mixar.

6 Kan man göra potatis- och purjolökssoppa utan en mixer?


Det är definitivt enklast med en mixer, men du kan göra soppan utan en mixer. Konsistensen blir inte riktigt lika krämig, och du får leva med små bitar av purjolök.

Om du har en stavmixer ska du använda den – om inte har du kanske turen att ha en manuell potatisstöt. Om så inte är fallet, använd en slev eller liknande.

Så här gör du:

  • Häll det mesta av buljongen i en annan kastrull. Mosa de välkokta potatistärningarna med resterande buljong med hjälp av en stavmixer på lägsta hastighet eller ett handredskap. Var försiktig så att det inte stänker.
  • Tillsätt resterande vätska lite i taget under omrörning. Värm soppan i slutet och smaka av efter tycke och smak.

Bra köksutrustning till din potatis- och purjolökssoppa

© iStock
  • En potatisskalare
  • En stor gryta med lock
  • En mixer, ev stavmixer
  • En kökskniv
  • En skärbräda

7 Varför blir min soppa klistrig?


Det beror förmodligen på stärkelsen i den potatis du har använt. Det är bäst att använda vanlig matpotatis och inte bakpotatis till potatis- och purjolökssoppa. Då får du tillräckligt med stärkelse för att göra soppan tjockare, men inte så mycket att den blir klistrig.

Soppan kan också bli av för mycket bearbetning, så mixa bara tills du når önskad konsistens.

8 Kan man värma upp potatis- och purjolökssoppan dagen efter?


Absolut! Tillsätt lite extra buljong eller matlagningsgrädde och rör om hela tiden i grytan. Soppan bränner lätt vid återuppvärmning.

9 Kan man frysa potatis- och purjolökssoppa?


Det kan du ge dig på. Soppan är utmärkt att frysa, så varför inte ta fram den stora soppgrytan och göra en rejäl sats?

Potatis- och purjolökssoppa kan ha en tendens att separera sig lite efter upptining, men om du rör om ordentligt under uppvärmningen blir den fin igen. Det är också en bra idé att köra soppan snabbt i mixern igen efter uppvärmningen.

Hur man fryser potatis- och purjolökssoppa

  • Kyl soppan snabbt, gärna i kylskåp. Dela upp soppan i lämpliga portioner i dubbla fryspåsar, skriv datum på påsarna och frys in.
  • Naturligtvis kan du också frysa soppan i plastbehållare, men påsar är mer flexibla och lättare att få plats med i frysen.
  • Hållbarhet i frysen: Potatis- och purjolökssoppa håller sig 3 månader i frysen.

I FORM 01/2024