Hos oss är potatis- och purjolökssoppa en mycket populär rätt och jag gör alltid en stor kastrull så att det räcker i flera dagar – och ibland blir det dessutom lite över att frysa in. På så sätt har jag både enkel och nyttig mat även under hektiska dagar. Och det är kanske det bästa med den här favoritsoppan.
Men potatis- och purjolökssoppan i sig är också ganska lätt att göra. Det mest tidskrävande är att skala potatis, vilket du kan överlåta åt barnen – om du har några – eller så kan du skala dem dagen innan. Sedan är det bara att låta potatisen ligga i en kastrull med vatten över natten.
Få fler tips för att koka enklare, nyttigare och godare soppor här.
TIPS 1: Spara på grädden
Grädde rundar av soppan bra, men du kan enkelt göra den utan grädde. Om du räknar kalorier kan du helt ersätta grädden med extra buljong. Och om du brukar använda vispgrädde är det också ett bra byte att göra soppan med matlagningsgrädde eller mjölk. Det sparar inte bara kalorier utan också en del av det ohälsosamma mättade fettet.
TIPS 2: Lägg i grova grönsaker
Ljusa grönsaker och rotfrukter är ett utmärkt tillskott i soppgrytan. Du kan t ex tillsätta selleri, blomkål, persiljerot eller palsternacka. Dessa grönsaker ger god smak och innehåller alla mer mättande kostfibrer än potatis. Sötpotatis kan också användas.
Läs också: Varför är palsternacka nyttigt?
TIPS 3: Servera med nyttig topping
Toppa gärna soppan med olika saker. En topping får gärna mätta, men det är också gott om det finns något sprött, något salt och något färggrant på toppen.
TIPS 4: Byt ut baconet
Det är ingen lag på att bacon MÅSTE tillsättas i en potatis- och purjolökssoppa, men den salta, rökiga smaken passar väldigt bra till denna milda soppa.
- Vill du spara kalorier är ett bra tips att välja parmaskinka, som du rostar knaprig i en torr stekpanna.
- Vill du undvika rött kött (allt kött från fyrbenta djur)är kalkonbacon ett bra alternativ. Då sparar du in på både kalorier och mättat fett.
- Är du vegetarian eller vegan eller vill du bara minska på mängden kött du äter kan du istället använda kikärter, som du rostar i stekpannan i lite olja och t ex rökt paprika, cayennepeppar eller grovt salt.
Huvudingredienserna i soppan – potatis och purjolök – är veganska, men det finns några andra ingredienser att vara uppmärksam på.
- För vegetarianen: Använd grönsaksbuljong istället för kycklingbuljong och toppa med rostade kikärter istället för bacon.
- För veganen: Använd grönsaksbuljong istället för mjölk eller grädde. Vill du ha en mer krämig konsistens kan du göra soppan med kokosmjölk. Välj en vegansk topping, t ex frön eller svamp.
Testa också: Nyttig jordärtskockssoppa med vita bönor och persilja
Vår version innehåller 358 kcal per person.
I receptet används matlagningsgrädde och kalkonbacon för att hålla nere energiinnehållet. Om du använder ett recept med vispgrädde och vanligt bacon får du i dig mycket mer kalorier. Detsamma gäller om du äter bröd till.
Om du vill ha mer mättnad för relativt få kalorier, lägg till mer grönsaker som palsternacka och blomkål, använd kikärtor som fyllning och lägg till rågbrödskrutonger.
Förutom olika tillbehör är det en bra idé att servera fullkornsbröd till soppan.
Om du har bråttom är ett rostat rågbröd en enkel lösning.
Om du har gott om tid kan du baka våra fluffiga, glutenfria kvargfrallor med zucchini. Eller vad sägs om grovt morotsbröd med solrosfrön?
Skållhet soppa är inte kul att få på huden, så var försiktig och fokuserad när du mixar.
Det är definitivt enklast med en mixer, men du kan göra soppan utan en mixer. Konsistensen blir inte riktigt lika krämig, och du får leva med små bitar av purjolök.
Om du har en stavmixer ska du använda den – om inte har du kanske turen att ha en manuell potatisstöt. Om så inte är fallet, använd en slev eller liknande.
Så här gör du:
- Häll det mesta av buljongen i en annan kastrull. Mosa de välkokta potatistärningarna med resterande buljong med hjälp av en stavmixer på lägsta hastighet eller ett handredskap. Var försiktig så att det inte stänker.
- Tillsätt resterande vätska lite i taget under omrörning. Värm soppan i slutet och smaka av efter tycke och smak.
Det beror förmodligen på stärkelsen i den potatis du har använt. Det är bäst att använda vanlig matpotatis och inte bakpotatis till potatis- och purjolökssoppa. Då får du tillräckligt med stärkelse för att göra soppan tjockare, men inte så mycket att den blir klistrig.
Soppan kan också bli av för mycket bearbetning, så mixa bara tills du når önskad konsistens.
Absolut! Tillsätt lite extra buljong eller matlagningsgrädde och rör om hela tiden i grytan. Soppan bränner lätt vid återuppvärmning.
Det kan du ge dig på. Soppan är utmärkt att frysa, så varför inte ta fram den stora soppgrytan och göra en rejäl sats?
Potatis- och purjolökssoppa kan ha en tendens att separera sig lite efter upptining, men om du rör om ordentligt under uppvärmningen blir den fin igen. Det är också en bra idé att köra soppan snabbt i mixern igen efter uppvärmningen.