Hur mycket potatissallad ska jag beräkna per person?

En kall potatissallad passar utmärkt till sommarens alla favoriter och den kan enkelt göras i en nyttig version. Oavsett om du föredrar den klassiska eller den lätta varianten är det bra att hålla koll på mängderna.

I en färgglad och nyttig version.

POTATISSALLAD – – här i en färgstark och nyttig version. Ta reda på hur mycket potatissallad per person du bör räkna med att servera.

© wichmann+bendtsen

Mums! En god potatissallad smakar fantastiskt och passar perfekt till både bufféer och grillfester. Men om du planerar att servera den till dina gäster uppstår frågan: Hur mycket potatissallad ska jag beräkna per person?

Vi ger dig svaret här – plus ett utsökt recept och tips för att göra din potatissallad lite nyttigare.

1 Hur mycket potatissallad per person?


Vi kommer att ställa en motfråga: Vilka är det du ska bjuda på mat?

Det är skillnad på om dina middagsgäster är ett gäng vuxna som har jobbat i trädgården hela dagen eller ett gäng småbarn som går direkt på korven och är mätta efter en tugga.

Läs också: Så serverar du en nyttig grillmiddag

Med det i åtanke kan du skala upp eller ner, men en bra tumregel är att beräkna cirka 250 gram potatis per person. Det blir ungefär 1 kilo för 4–6 personer. Det blir ungefär fyra små nykokta potatisar med skal per person.

250 gram – så mycket potatis ska du räkna per person när du gör potatissallad.

Det fina med en god potatissallad är dock att det också är väldigt god restmat.

Så om du är osäker, koka några extra potatisar och ät resterna med korv, köttbullar eller något gott grillat kött. Eller vad sägs om kycklinglår eller lax? Mmm ... under en varm sommarhimmel är möjligheterna oändliga.

2 Hur gör man en nyttig potatissallad?


3 Recept på nyttig potatissallad


Kartoffelsalat i en farvestrålende og sund version. Beregn ca. 250 gram kartofler pr. person til kartoffelsalat.

Potatissallad

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 8 små färskpotatisar
  • Havssalt
  • 8 grön sparris
  • Kallpressad rapsolja
  • 1 olika sorters sallad
  • 4 små morötter
  • 4 rädisor
  • ½ blomkål
  • 1 dl nyskördade ärtor
  • ½ näve ärtskott
  • Krasse

Dressing:

  • 1 dl extra virgin olivolja
  • ¼ dl vitvinsvinäger
  • ½ msk dijonsenap
  • ½ msk akacia­honung
  • Havssalt
  • Svartpeppar

Så här gör du

  • Halvera de kokta, potatisarna som fått svalna.
  • Dela den blancherade, kylda sparrisen på mitten. Ringla över lite olja och salta lite.
  • Lägg upp salladsbladen på ett stort fat med halverade morötter och rädisor, skivad blomkål, potatis, sparris, ärtor, ärtskott och krasse.
  • Blanda alla ingredienserna till dressingen. Droppa den över salladern och servera direkt.