Åtta fördelar med terränglöpning

Löpträning i backar och vild terräng lägger grunden för och är en genväg till alla goda löpprestationer. Helt enkelt därför att terränglöpning ökar din styrka och ger ny motivation.

10 mars 2009 av I FORM-redaktionen

Ger smidighet och styrka

När man löper på ett ojämnt underlag utsätter man muskler och senor för olika belastningar som de inte får under träning på asfalt eller på löpbanan. Belastningen sträcker ut muskulaturen och ger smidighet och styrka.

Du tränar avstampet

Avstampet förbättras när fötterna sjunker djupt ner i det tunga gräset eller den mjuka sanden på stranden. Det ger anklarna större rörelseväg och tränar därmed avstampet. Starka anklar och en kraftfull avsats är viktiga förutsättningar för alla löpningsformer.

Kroppen slappnar av

Terränglöpare lär sig att slappna av i överkroppen eftersom det inte lönar sig att slösa en massa energi på att trampa runt på mjuka ytor som gyttja, sand eller gräs. Man blir tvungen att slappna av i kroppen för att klara av strapatserna och få en bättre löpekonomi.

Starkare benmuskler

Löpning uppför backar tvingar upp knäna högre. Knälyftet dirigerar steglängden och stegfrekvensen, löpstilen förbättras och benmusklerna stärks.

Bra för psyket

Terrängträning har en viktig mental betydelse. Man löper friare och mer obehindrat med växlande hastigheter. Man slipper pressen i att kunna sin exakta kilometertid eller distans. Ofta kommer man omedvetet att löpa med hög belastning och en avslappnad inställning.

Du ökar dina mentala resurser

Ofta löper man i vacker terräng. Och glädjen i att löpa i djupa skogar, gröna parker eller i lera upp till anklarna på en åkermark kan på ett svårförklarligt sätt öka prestationsfömågan både i form av ökad fysisk förmåga och större mentala resurser.

Du förbättrar koordinationsförmågan

Många löpare har vant sig vid en fast löprytm som garanterar en ekonomisk löpning på jämnt underlag, utan någon större dynamik och hastighet. Genom att löpa på småstigar och i omväxlande ojämn terräng bryter du den rytmen och tränar ditt avstamp så att du i fortsättningen blir starkare och mer dynamisk i din löpning.

Minskar slitage

På det ojämna underlaget landar fötterna aldrig på samma sätt och det gör att påverkan varierar från steg till steg. Det ger en allsidig belastning av muskler, senor, leder och skelett. Belastningen blir helt enkelt bättre fördelad och risken för överbelastningssakdor minskar. Den mjuka skogsmarken dämpar dessutom stötarna i nertrampen.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar