Kvinna äter sallad på 5:2-dieten – recept
5:2-dieten

På fastedagarna får du äta 2 x 250 kalorier. Hitta recept till 5:2-dieten här. 

5:2-dieten – 11 recept med 250 kalorier

Saknar du inspiration till vad du ska äta på 5:2-dieten? Vi har samlat en rad goda recept till din 5:2-diet. Alla måltiderna innehåller 250 kcal, så de passar till dina fastedagar.

26 augusti 2013 av I FORM-redaktionen

Går du på 5:2-dieten ska du fasta 2 av veckans 7 dagar – och de andra 5 dagarna ska du äta normalt. På dina fastedagar ska du bara äta två små måltider, nämligen lunch och middag. Varje måltid får endast bestå av 250 kalorier.

Här är 11 förslag på recept till 5:2-dieten, som alla är sunda och goda. De flesta recepten är mycket enkla och passar till dagar då du har det hektiskt, och några passar till dagar när du har mer tid.

Få I FORMs guide till 5:2-dieten här

Få fler recept till 5:2-dieten

Vill du ha fler läckra recept till 5:2-dietens fastedagar? Till I FORMs egen I FORM-kuren (där du ska äta 5 x 250 kalorier om dagen 5 dagar i veckan) har vi gjort ett helt häfte med 100 goda, sunda recept på 250 kalorier. Och de passar perfekt till det du ska äta på 5:2-dietens fastedagar.

Här hittar du ett urval av recepten – och kan även hämta hela häftet med de 100 recepten:

100 recept med 250 kalorier: Hämta dem här 

RECEPT TILL 5:2-DIETEN:

1. Kvarg med frukt och nötter – 5:2-dieten recept

Frukt med kvarg – 5:2-dieten recept
Frukt med kvarg

Kvarg med frukt och nötter

1 person

TIDSÅTGÅNG

Tid totalt: 5 minuter

INGREDIENSER

125 g frukt

1,5 dl kvarg

10 g valnötter

1 tsk akaciahonung

Tillagning

125 g frukt i tärningar med 1,5 dl kvarg, 10 g valnötter och 1 tsk akaciahonung.

näringsinnehåll per person

Energi: 250 kcal

2. Bärsmoothie – 5:2-dieten recept

Bärsmoothie – 5:2-dieten recept
Bärsmoothie© iStock

Bärsmoothie

1 person

TIDSÅTGÅNG

Tid totalt: 5 minuter

INGREDIENSER

100 g frysta bär

1 dl kvarg

1 banan

1 tsk kokosolja

Tillagning

Smoothie av 100 g frysta bär, 1 dl kvarg, 1 liten banan och 1 tsk kokosolja.

näringsinnehåll per person

Energi: 250 kcal

3. Havregrynsgröt med äpple – 5:2-dieten recept

Havregrynsgröt med äpple – 5:2-dieten recept
Havregrynsgröt med äpple© iStock

Havregrynsgröt med äpple

1 person

TIDSÅTGÅNG

Tid totalt: 10 minuter

INGREDIENSER

50 g gryn

1 dl vatten

1 äpple

1 strö kanel och vanilj

Tillagning

Havregrynsgröt på 50 g gryn, 1 dl vatten och 1 litet tärnat äpple. Smaka av med kanel och vanilj.

näringsinnehåll per person

Energi: 250 kcal

4. Rågbröd med avokado och räkor – 5:2-dieten recept

Rågbröd med avokado och räkor – 5:2-dieten recept
Rågbröd med avokado och räkor© Wichmann+Bendtsen

Rågbröd med avokado och räkor

1 person

TIDSÅTGÅNG

Tid totalt: 5 minuter

INGREDIENSER

1 skiva grovt rågbröd (50 g)

½ avokado

75 g räkor

Tillagning

1 skiva grovt rågbröd (50 g) med ½ avokado och 75 g räkor.

näringsinnehåll per person

Energi: 250 kcal

5. Burgare med portobellosvamp – 5:2-dieten recept

Burgare med portobellosvamp – 5:2-dieten recept
Burgare med portobellosvamp

Burgare med portobellosvamp

1 person

TIDSÅTGÅNG

Tid totalt: 10 minuter

INGREDIENSER

1 grov fralla (60 g)

1 tsk rapsoljebaserad majonnäs

1 portobellosvamp

1 tomat

2 salladsblad

Tillagning

Portobelloburgare av: 1 liten, rostad grov fralla (60 g), bredd med 1 tsk rapsoljebaserad majonnäs på varje del. Lägg på en grillad portobellosvamp, skivad tomat och några salladsblad.

näringsinnehåll per person

Energi: 250 kcal

6. Omelett med parmaskinka och spenat – 5:2-dieten recept

Omelett med parmaskinka och spenat – 5:2-dieten recept
Omelett med parmaskinka och spenat© jakobhelbig.com

Omelett med parmaskinka och spenat

1 person

TIDSÅTGÅNG

Tid totalt: 10 minuter

INGREDIENSER

75 g spenatblad

2 små ägg

1 tomat

2 skiva parmaskinka

0,5 tsk olja

Tillagning

En omelett av: 75 g spenatblad (snabbstekta i lite olja), 2 små ägg, 1 skiva tomat och 2 skivor parmaskinka.

näringsinnehåll per person

Energi: 250 kcal

7. Wok med kyckling – 5:2-dieten recept

Wok med kyckling – 5:2-dieten recept
Wok med kyckling© iStock

Wok med kyckling

1 person

TIDSÅTGÅNG

Tid totalt: 12 minuter

INGREDIENSER

250 g wokgrönsaker

1 tsk rapsolja

1 kycklingbröst

lidt sojasauce

Tillagning

Ett kycklingbröst med 250 g wokgrönsaker stekta i 1 tsk rapsolja. Hacka dina egna grönsaker eller välj frysta wokgrönsaker.

näringsinnehåll per person

Energi: 250 kcal

8. Rågbröd med makrill – 5:2-dieten recept

Rågbröd med makrill – 5:2-dieten recept
Rågbröd med makrill© Valling.com

Rågbröd med makrill

1 person

TIDSÅTGÅNG

Tid totalt: 10 minuter

INGREDIENSER

1 skiva grovt rågbröd (50 g)

½ burk makrillfilé i tomatsås

1 röd paprika

andra grönsaker

Tillagning

1 skiva grovt rågbröd (50 g) med ½ burk makrillfilé i tomatsås, en röd paprika i tärningar och andra grönsaker du tycker om.

näringsinnehåll per person

Energi: 250 kcal

9. Laxfilé med ångkokta grönsaker – 5:2-dieten recept

Laxfilé med ångkokta grönsaker – 5:2-dieten recept
Laxfilé med ångkokta grönsaker© jakobhelbig.com

Laxfilé med ångkokta grönsaker

1 person

TIDSÅTGÅNG

Tid totalt: 20 minuter

INGREDIENSER

1 liten laxfile (100 g)

200 g ångkokta grönsaker

75 g kokt färskpotatis

Tillagning

En liten laxfile (100 g) med 200 g ångkokta grönsaker och 75 g kokt färskpotatis till.

näringsinnehåll per person

Energi: 250 kcal

10. Pitabröd med sallad och kyckling – 5:2-dieten recept

Pitabröd med sallad och kyckling – 5:2-dieten recept
Pitabröd med sallad och kyckling

Pitabröd med sallad och kyckling

1 person

TIDSÅTGÅNG

Tid totalt: 5 minuter

INGREDIENSER

1 grovt pitabröd (60 g)

100 g blandad grönsallad

50 g kokt kyckling

1 tsk dressing

Tillagning

Ett grovt pitabröd (60 g) fyllt med 100 g blandad grönsallad, 50 g kokt kyckling och 1 tsk dressing.

näringsinnehåll per person

Energi: 250 kcal

11. Linssallad med squash och fetaost – 5:2-dieten recept

Linssallad med squash och fetaost – 5:2-dieten recept
Linssallad med squash och fetaost© iStock

Linssallad med squash och fetaost

1 person

TIDSÅTGÅNG

Tid totalt: 12 minuter

INGREDIENSER

40 g squash

1 tsk olja

40 g kokta linser (20 g torrvikt)

30 g fetaost

salt och peppar

ev lite limesaft

Tillagning

400 g squash, skuren i 5 x 1 cm stavar och grillad i stekpannan i 1 tsk olja. Blanda squashen med 40 g kokta linser (20 g torrvikt) och 30 g fetaost. Smaka av med salt, peppar och ev lite limesaft. 

näringsinnehåll per person

Energi: 250 kcal

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar