Fish and chips  med ärter och tartarsås
En engelsk klassiker

Fish and chips är ett enkelt sätt att få även den mest kräsna att äta fisk.

© wichmann + bendtsen

Fish and chips med ärter och tartarsås

Glöm den sunkiga pubens flottiga fiskfiléer med slappa pommes, och testa istället vår enkla version av fish and chips med krispig, god fisk, hemmagjord tartarsås och spröda selleri-pommes frites. Allt är klart på en halvtimme.

21 oktober 2019 av Anne Larsen

Fish and chips med ärter och tartarsås

2 personer

200 g rotselleri

2 tsk kallpressad rapsolja + lite till ärterna

Havssalt

400 g torskfilé

4 dl fullkorns- vetemjöl

Neutral olja,

t ex solros– eller majsolja

200 g ärter, fina

½ citron

Tartarsås:

Lite kapris

Lite saltgurka

½ dl majonnäs

1½ dl kvarg

Gräslök

Vitvinsvinäger

Havssalt

Svartpeppar, nymalen 

Så gör du fish and chips med tartarsås

  • Skär sellerin i stavar och blanda med rapsolja och lite salt i en skål eller plastpåse. Lägg stavarna på bakplåtspapper och baka dem i 190°C i ca 20 min. Vänd gärna på dem efter ett tag.
  • Leta igenom fisken efter ben och badda den torr.
  • Vispa mjöl och vatten tills du har en tjock gröt – en smet – och lägg fisken i den.
  • Häll neutral olja i en stekpanna med höga kanter; det ska vara tillräckligt för att täcka fisken. Stek den tills den är gyllene.
  • Koka ärterna i lättsaltat vatten med lite rapsolja och häll av vattnet.
  • Hacka saltgurka och kapris fint och blanda med majonnäs, kvarg och finhackad gräslök till en tartarsås. Smaksätt med vitvinsvinäger, salt och peppar.
  • Lägg upp fisken med selleri, ärter, citronklyftor och 4 msk tartarsås var.

Näringsinnehåll per person:

Energi: 525 kcal
Protein: 51,3 g
Kolhydrater: 45,5 g
Fett: 18,3 g 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar