Fish and chips med ärter och tartarsås

30 minuter
525 kcal

Glöm den sunkiga pubens flottiga fiskfiléer med slappa pommes, och testa istället vår enkla version av fish and chips med krispig, god fisk, hemmagjord tartarsås och spröda selleri-pommes frites. Allt är klart på en halvtimme.

Fish and chips  med ärter och tartarsås

EN ENGELSK KLASSIKER Fish and chips är ett enkelt sätt att få även den mest kräsna att äta fisk.

© wichmann + bendtsen

Fish and chips med ärter och tartarsås

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 200 g rotselleri
  • 2 tsk kallpressad rapsolja + lite till ärterna
  • Havssalt
  • 400 g torskfilé
  • 4 dl fullkorns- vetemjöl
  • Neutral olja,
  • t ex solros– eller majsolja
  • 200 g ärter, fina
  • ½ citron

Tartarsås:

  • Lite kapris
  • Lite saltgurka
  • ½ dl majonnäs
  • 1½ dl kvarg
  • Gräslök
  • Vitvinsvinäger
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Så gör du fish and chips med tartarsås

  • Skär sellerin i stavar och blanda med rapsolja och lite salt i en skål eller plastpåse. Lägg stavarna på bakplåtspapper och baka dem i 190°C i ca 20 min. Vänd gärna på dem efter ett tag.

  • Leta igenom fisken efter ben och badda den torr.

  • Vispa mjöl och vatten tills du har en tjock gröt – en smet – och lägg fisken i den.

  • Häll neutral olja i en stekpanna med höga kanter; det ska vara tillräckligt för att täcka fisken. Stek den tills den är gyllene.

  • Koka ärterna i lättsaltat vatten med lite rapsolja och häll av vattnet.

  • Hacka saltgurka och kapris fint och blanda med majonnäs, kvarg och finhackad gräslök till en tartarsås. Smaksätt med vitvinsvinäger, salt och peppar.

  • Lägg upp fisken med selleri, ärter, citronklyftor och 4 msk tartarsås var.