Kolhydrater – vad ska du välja på en low carb-diet?
På vissa low carb-dieter är reglerna strikta för exakt hur mycket energi som ska komma från kolhydrater. Men det kan snabbt bli en besvärlig och även osund diet, där det är svårt att få tillräckligt med kostfibrer.
Vi rekommenderar att du äter alla grönsaker du orkar äta, även om de innehåller kolhydrater.
Gärna många grova grönsaker som kål och råa rotfrukter. Använd grönsakerna istället för pasta till köttfärssåsen och istället för ris och potatis. Komplettera grönsakerna med färska bär och ett par bitar frukt per dag.
Baljväxter och linser innehåller relativt många kolhydrater, men de är också rika på både protein och fibrer, så ät dem när det passar, t ex i sallader.
Proteiner – vad ska du välja på en low carb-diet?
På en low carb-diet är det inga former av kött eller fisk som du inte får äta.
Gris, kyckling, nöt, vilt, lamm, lax, torsk, skaldjur – endast fantasin sätter gränser. Vi rekommenderar dock att du får de flesta proteinerna från fågel, skaldjur, mejeriprodukter, ägg och fisk.
Processat kött från fyrbenta djur (som nöt, lamm, kalv och gris) misstänks nämligen för att öka risken för cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
Spara korv, salami och skinka till speciella tillfällen.
Mejeriprodukter är också en god källa till protein, och om du undviker dem med tillsatt socker är innehållet av kolhydrater inte så stort.
Fett – vad ska du välja på en low carb-diet?
Välj sunda fettsyror från t ex fet fisk, oliver, avokado, nötter, mandlar, pesto, majonnäs, hummus.