Hur gör jag en köttfri hamburgare?

Hamburgare behöver inte vara synonymt med kött. Vi tipsar om en god vegansk eller vegetarisk "biff" och ger dig våra favoritrecept.

vegetarisk burgare med bönbiff

BIFFEN är gjord av svarta bönor och smakar otroligt gott!

© Wichmann+Bendtsen

Du hittar flera olika veganska och vegetariska alternativ till den klassiska hamburgaren i de flesta matbutikerna. Du kan också göra dem själv, och här kan du välja massor av olika varianter:

Du kan steka halloumi eller någon annan fast grill- eller stekost och lägga i ett hamburgerbröd, du kan köpa en stor, saftig svamp, t ex portobello, och använda som biff eller du kan steka ett ägg om du gillar det.

Du kan också välja bönor och göra en egen bönbiff. De flesta bönor passar bra att förvandla till biffar, men vår favorit är den här goda saken, som är baserad på svarta bönor.

Bönbiffar

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

4 styk

  • 1 burk svarta bönor
  • 2 dl havregyn
  • 2 ägg
  • 1 dl riven cheddar
  • ½ tsk spiskummin
  • ½ tsk rökt paprikapulver
  • ½ tsk chilipulver
  • 2 msk barbecuesås
  • 2 fett vitlöksklyftor
  • 4 skiva cheddarost
  • 1 gul lök
  • svartpeppar, nymalen
  • havssalt

Så här gör du

  • Mosa bönorna med en gaffel och rör ihop med havregryn, ägg, riven ost, kryddor, barbecuesås och finhackad lök och vitlök. Låt färsen dra i 10 min.
  • Forma 4 biffar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • Baka i ugnen vid 175 g varmluft i 15 min på ena sidan. Vänd och grädda 8-10 min på andra sidan. Lägg en skiva ost på varje biff och ha dem i ugnen ca 1 min, så osten smälter.

Syltad rödlök är perfekt i en burgare, och dessutom är det lätt att göra. Receptet hittar du här


Källa: Signe Moesby Leth

Artikeln publicerades i I FORM nr 7/2022