Tallrik med köttbullar och grönsaker.
© Wichmann+bendtsen

Köttbullar i curry

Förvandla klassikern köttbullar i curry till en modern och välsmakande middag. Så här gör du.

11 juli 2016 av Anne Larsen & Martin Kreutzer

Köttbullar i curry med sparris och vattenkrasse 

2 personer

80 g svart quinoa

250 g mager kalv- och fläskfärs
1 ägg
2 msk fullkornsvetemjöl
2 msk mjölk

2 tsk finriven ingefära
Havssalt och svartpeppar
1 lagerblad
1 msk och 1 tsk kallpressad rapsolja, totalt 20 g
2 msk fint vetemjöl
1 msk curry
2 dl kalv- eller grönsaksbuljong
2 dl minimjölk
Finriven ingefära
Gyllene rörsocker
10 vita och 10 gröna sparrisar
Kallpressad rapsolja
En näve vattenkrasse

Så lagar du köttbullar i curry med tillbehör

  • Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet. 
  • Blanda färsen med ägg, mjöl, mjölk och ingefära och smaka av med salt och peppar. 
  • Forma 6 köttbullar med sked och en kupad hand. 
  • Lägg i en gryta med kokande, lättsaltat vatten med ett lagerblad i. 
  • Köttbullarna ska inte koka, utan tillagas strax under kokpunkten i 10 minuter, tills de flyter upp till ytan. 
  • Värm rapsoljan i en annan gryta. 
  • Lägg i mjöl och curry och späd med buljong och mjölk under vispning. 
  • Smaka av såsen med salt, peppar, finriven ingefära och en nypa socker.
  • Skala de vita sparrisarna och koka dem mjuka i 7 minuter i lättsaltat vatten med lite rapsolja.
  • Bryt av de gröna sparrisarna där de går av naturligt och skär till rotändarna. 
  • Låt de gröna koka med de vita den sista minuten. 
  • Häll av sparrisen. 
  • Servera köttbullarna med sås och tillbehör.

Näringsinnehåll i köttbullar med curry per portion (utan extra tillbehör)

Energi: 613 kcal
Protein: 44,8 g
Fett: 24,5 g
Kolhydrater: 57 g
Kostfiber: 7 g

LÄS OCKSÅ: 6 sunda skäl för att quinoa

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar