Nyttig vegetarisk grönsakspaj med getost

50 minuter
680 kcal

Pajen är perfekt att göra utan kött, eftersom du får protein från ägg och ost, men du kan också lägga till små tärningar av korv, kyckling eller bacon.

Grönsakspaj

PAJ – som snabbt kan bli ett stående inslag i din receptsamling.

© Betina Hastoft

Nyttig vegetarisk grönsakspaj med getost

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 87 g vetemjöl
  • 35 g fullkornsmjöl
  • ¼ tsk salt
  • 75 g smör
  • ½ ägg
  • Ev vatten
  • 50 g färskost med vitlök
  • 1 morötter
  • ¼ rotselleri
  • ¼ zucchini
  • Havssalt
  • 1 timjankvistar
  • ½ rosmarinkvistar
  • Svartpeppar, nymalen
  • ½ tsk extra virgin olivolja
  • 50 g getost
  • ½ salladshuvud

Så här gör du

  • Värm ugnen till 200°C.
  • Blanda mjöl och salt och smula ner smöret i blandningen.
  • Blanda degen med ägg och lite vatten om det behövs. Knåda och platta ut degen.
  • Lägg degen i en pajform (ca 24 cm i diameter). Tryck upp degen så att det blir en kant runt om. Bred färskost på bottnen.
  • Skiva morötter, rotselleri och zucchini tunt. Blanchera morot och selleri i 2 min i lättsaltat vatten.
  • Lägg på pajbottnen tillsammans med zucchiniskivorna.
  • Krydda med timjan, rosmarin, salt och peppar och ringla över lite olivolja.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 15 min.
  • Skiva getosten, bred på pajen och flytta den till mitten av ugnen. Grädda i 15 min till.
  • Avnjut pajen varm med grönsallad.

TIPS Grönsakerna kan varieras efter säsong. På sommaren är t ex hackad spenat och paprika perfekt.