Ärtpuré med keso

15 minuter
179 kcal

Ärtpuré är det klassiska tillbehöret till fish and chips, men prova den också som en god och nyttig dipp till grönsaksstavar.

Ärtpuré

HACKA, KOKA, MIXA – sedan är det klart!

© wichmann+bendtsen

Ärtpuré med keso

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ½ gul lök
  • ½ dl vatten
  • 250 g ärtor
  • ½ dl keso 4% eller creme fraiche
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • ½ msk citronsaft

Så här gör du:

  • Hacka löken och lägg den i en kastrull med vatten. Koka upp och låt sjuda i 2–3 minuter innan du tillsätter ärtorna och låter sjuda i ytterligare 2–3 minuter.
  • Tillsätt ärtor och keso, värm igenom och mixa sedan med en stavmixer tills du har en krämig ärtpuré.
  • Smaka av med salt, peppar och citronsaft – tillsätt lite finrivet citronskal från en ekologisk citron för att ge purén en extra krydda.
  • Servera purén varm som tillbehör till middagen eller kyl den och använd den som dipp till grönsaksstavar etc.

Tips

  • Ärtpuré är ett klassiskt tillbehör till fish and chips, men passar också utmärkt till alla andra typer av skaldjur. Prova till exempel ärtpuré med rostade pilgrimsmusslor.
  • Ärtpurén kan enkelt göras med frysta ärtor.
  • Om du gillar mynta är det också gott att blanda ner lite färsk mynta i ärtpurén.
  • Ärtpurén är ett klassiskt tillbehör till fish and chips, men passar också bra till alla andra typer av skaldjur. Prova t ex ärtpuré till rostade pilgrimsmusslor.