Är rotselleri nyttigare än potatis?
Vi jämför rotselleri och potatis med avseende på fem olika hälsoparametrar. Rotfrukten vinner med 3-2.
Vi jämför rotselleri och potatis med avseende på fem olika hälsoparametrar. Rotfrukten vinner med 3-2.
Potatisen är en hit i många svenska hem. Den är nyttig, mättande, billig och lätt att tillaga, men skulle du verkligen må bra av att byta ut potatisen mot en annan rotfrukt – kanske bara någon gång ibland?
Det är vad vi ska ta reda på här med en direkt jämförelse mellan potatis och rotselleri. Vi tittar på fem utvalda parametrar: Kalorier, kolhydrater, kostfiber, kalium och C-vitamin.
Läs också: Är kall potatis nyttigare än varm?
Och vad är svaret? Båda rotfrukterna är hälsosamma och har fördelar som övertrumfar varandra. Så låt ditt val bero på vilken hälsoparameter som räknas mest för dig - till exempel om låga kolhydratnivåer är viktigare för dig än höga C-vitaminhalter.
Om vi var tvungna att utse en vinnare i vår lilla jämförelse här skulle det bli en knapp 3-2-seger för rotselleri.
ROTSELLERI | POTATIS | |
---|---|---|
Kalorier: | 30 kcal | 77 kcal |
Kolhydrater: | 4,1 g | 15,9 g |
Kostfibrer: | 3,1 g | 1,4 g |
C-vitamin: | 7,17 mg | 26,4 mg |
Kalium: | 387 mg | 414 mg |
KÄLLA: DTU |