Är rotselleri nyttigare än potatis?

Vi jämför rotselleri och potatis med avseende på fem olika hälsoparametrar. Rotfrukten vinner med 3-2.

Rotselleri och potatis

VI ÄLSKAR POTATIS – men på flera hälsoparametrar får de se sig slagna av rotselleri, som också har en utsökt smak.

© iStock

Potatisen är en hit i många svenska hem. Den är nyttig, mättande, billig och lätt att tillaga, men skulle du verkligen må bra av att byta ut potatisen mot en annan rotfrukt – kanske bara någon gång ibland?

Det är vad vi ska ta reda på här med en direkt jämförelse mellan potatis och rotselleri. Vi tittar på fem utvalda parametrar: Kalorier, kolhydrater, kostfiber, kalium och C-vitamin.

Läs också: Är kall potatis nyttigare än varm?

En knapp seger för rotselleri

Och vad är svaret? Båda rotfrukterna är hälsosamma och har fördelar som övertrumfar varandra. Så låt ditt val bero på vilken hälsoparameter som räknas mest för dig - till exempel om låga kolhydratnivåer är viktigare för dig än höga C-vitaminhalter.

Om vi var tvungna att utse en vinnare i vår lilla jämförelse här skulle det bli en knapp 3-2-seger för rotselleri.

Jämförelse mellan rotselleri och potatis

Alla angivelser är per 100 gram
ROTSELLERIPOTATIS
Kalorier:30 kcal77 kcal
Kolhydrater:4,1 g15,9 g
Kostfibrer: 3,1 g1,4 g
C-vitamin:7,17 mg26,4 mg
Kalium: 387 mg414 mg
KÄLLA: DTU

Ska du välja potatis eller rotselleri?

Siktar du på ett lågt kaloriinnehåll?

Välj: ROTSELLERI

Rotselleri ger mindre än hälften så många kalorier – 30 kcal per 100 gram jämfört med potatisens 77 kcal.

Så om du går på diet eller bara vill hålla vikten är rotselleri ett bra val.

Se även: 51 kalorisnåla rätter för lunch och middag

Siktar du på få kolhydrater?

Välj: ROTSELLERI

Om du väljer rotselleri får du i dig nästan en fjärdedel av potatisens kolhydrater – 4,1 gram jämfört med 15,9 gram per 100 gram råvara. Detta gör rotselleri till ett bättre val för den som vill äta low carb.

Omvänt gör det potatisen till ett bra val om du tränar mycket och vill fylla på med kolhydrater för att få energi till träningen.

Se även: I FORM testar lågkolhydratkost

Är du ute efter kostfiber?

Välj: ROTSELLERI

Den runda rotfrukten ger dig mer än dubbelt så mycket fibrer som du hittar i potatis – 3,1 gram fibrer per 100 gram jämfört med 1,4 gram.

Kostfibrer gör att du känner dig mätt och främjar matsmältningen och friska tarmbakterier.

Läs också: Så får du dina tarmar i toppform

Är du ute efter C-vitaminer?

Välj: POTATIS

Du får i dig nästan fyra gånger så mycket C-vitamin genom att skopa upp potatis på tallriken – 26,4 mg jämfört med 7,17 mg. I allmänhet har potatisen något mer vitaminer än rotselleri.

C-vitamin spelar en viktig roll i uppbyggnaden av leder, senor, muskler, skelett och hud och är också viktigt för immunförsvaret.

Är du ute efter kalium?

Välj: POTATIS

Det är dock nära att det blir oavgjort här. Potatis innehåller 414 mg kalium, medan siffran för rotselleri är 387 mg. Generellt sett innehåller potatis något fler mineraler än rotselleri.

Kalium finns i dina celler och är nödvändigt för att cellerna ska kunna kommunicera med varandra så att dina muskler och ditt nervsystem fungerar optimalt. Mineralen hjälper också till att reglera vätskebalansen och är viktig för blodtrycket.

Se även: TEST - löper du risk att få högt blodtryck?