Matcha-te: Det gröna pulvret fullt av antioxidanter

Matcha-te är väldigt populärt – och det av goda skäl: det är hälsosamt och fullt av antioxidanter, ger dig lugn energi utan koffeinsvängningarna, och att göra det själv är en riktig njutning. Här är de bästa autentiska recepten.

matcha te vispas

DEN TRADITIONELLA JAPANSKA Matcha-te är populärt både för sina hälsofördelar och sin goda smak.

© iStock

Klassiskt matcha-te: Mindfulness i en kopp

Traditionellt och äkta matcha-te består av endast två ingredienser: matchapulver och vatten. Resultatet är en skummande, gräsgrön och sammetslen smakupplevelse.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 kopp

  • 2 tsk matcha-pulver
  • 60 cl kokt vatten

Gör så här:

  • Tillsätt 1 tesked matchapulver i skålen. Det är en bra idé att förvärma skålen genom att skölja den med varmt vatten, vilket hjälper dig att kontrollera temperaturen under tebryggningen.
  • Pulvret ska vara fint och utan klumpar. Du kan uppnå detta genom att antingen sila det direkt i skålen eller genom att försiktigt vispa det torra pulvret med en bambuvisp tills alla klumpar är borta.
  • Häll försiktigt kokande vatten i skålen. Det är viktigt att vattnet inte är varmare än 80 grader, annars kan teet bli bittert. Låt det nykokta vattnet vila i 2 minuter innan du häller det över matchapulvret.
  • Vispa teet med snabba zickzackrörelser. Använd en japansk bambuvisp för att få ett välskummat te. Alternativt kan du också använda en vanlig visp. Vispa tills teet är jämnt blandat och har ett tunt skumlager på toppen. Detta tar mellan en halv minut och en minut.
  • Njut av ditt te direkt. Och kom ihåg att njuta av processen och ritualen längs vägen. Det är en del av (smak)upplevelsen.

TIPS: Det finns olika sorters pulver. För den klassiska och enkla versionen rekommenderar vi att du använder den finaste kvaliteten, som ofta säljs som premium- eller ceremoniell kvalitet. Detta garanterar ett te med mest smak utan för mycket beska.

TIPS: Njut av ditt te direkt. Eftersom det är gjort av krossade, pulveriserade teblad kan det bildas ett naturligt sediment om du låter det stå för länge.


Du har kanske redan stött på det på cafémenyer – det ljusgröna matcha-teet, som har blivit en favorit, särskilt i latteversion. Bakom denna skummande kopp ligger en månghundraårig tradition, en mycket speciell teväxt och en unik och autentisk umamismak som du inte hittar i andra typer av te.

Här kan du lära dig allt om detta och mycket mer, samt hitta de bästa recepten på allt från traditionellt matcha-te till uppfriskande matchaglass.

Varför är matcha-te en trend?

Det finns tre goda skäl:

  • För att det är hälsosamt. Matcha innehåller antioxidanter och tros ha antiinflammatoriska egenskaper. Så du får en liten grön hälsobomb i din kopp.

  • För att energin känns annorlunda än efter kaffe. Du får fortfarande en energikick från koffeinet, men utan de stora svängningarna som kaffe kan ge dig. Matcha ger en lugnare och stabilare energi som varar längre.

  • För att det känns som självkärlek. Att vispa och dricka matcha är ett litet ritual som ger lugn och en välförtjänt paus i en hektisk vardag.

1 Vad är matcha te?


På bara några år har matcha flyttat från japanska tempel till västerländska kaféer, där du kan få det som en gräsgrön matcha latte eller som en färgglad ingrediens i en smoothie eller tårta.

Teet är gjort av pulver och har en krämig konsistens, vilket ger en annan smak och sensorisk upplevelse än andra typer av te. Och det är just sinnena som kommer in i bilden när man njuter av ett matcha-te.

Traditionellt är det centrum för en hel ritual, den japanska teceremonin chanoyu eller sadō, som syftar till att bringa kropp och själ i balans och "zen".

2 Recept: Matcha latte


iced matcha latte

DET GRÖNA ALTERNATIVET matcha latte är populärt, och det med rätta. Det smakar uppfriskande gott.

© iStock

Blanda din egen perfekt balanserade matcha latte

Matcha latte är den moderna caféversionen: matchapulver blandat med varm mjölk och ibland sötat med honung, sirap eller vanilj. När du gör matcha latte kan du använda vanligt pulver istället för ceremoniellt eller premiumkvalitet. Det senare kan du spara till en vanlig kopp matcha-te.

Ingredienser för 1 kopp matcha latte

1-2 tsk matchapulver
1 dl varmt vatten
2 dl mjölk, t ex havredryck
Valfritt: 0,5 tsk honung

Så här gör du:

  • Börja med att sila pulvret i en skål. Du kan också använda din bambuvisp för att försiktigt vispa bort eventuella klumpar.
  • Häll 1 dl varmt vatten över pulvret och vispa blandningen i ungefär en halv minut till en minut, tills ett tunt skumlager bildas på ytan. Tänk på att det kokta vattnet inte får överstiga 80 grader. Låt det stå i 2 minuter efter kokningen innan du häller det över matchapulvret.
  • Vispa i honung om du vill ha en lite sötare smak.
  • Häll 200 ml varm, helst skummjölk, över blandningen.
  • Garnera med lite matchapulver på toppen.

TIPS: Vispa i en nypa kanel eller vaniljpulver för en mer kryddig och söt upplevelse.
TIPS: Vilken typ av mjölk du använder kan förändra smakupplevelsen ganska mycket. Prova till exempel att experimentera med kokosmjölk eller mandelmjölk.

Matcha te-ceremoni redskap från skål till matcha-visp

ETT MATCHA TE-SET består vanligtvis av en matchaskål (chawan), en bambuvisp (chasen) och en sked (chasaku).

© iStock

Är du bekant med traditionella matcha-redskap?

Och måste man använda de "riktiga" redskapen för att göra den bästa matcha? 🤔

Svaret är att man lätt kan spendera en förmögenhet på alla möjliga vackra produkter för sitt matcha-te, såsom en liten skål (chawan), en bambusked (chashaku) och kanske en mycket speciell matcha-kopp. Men du kan också enkelt använda det du redan har i dina köksskåp eller lådor.

Om du bestämmer dig för att köpa din egen utrustning, kommer du förmodligen att bli mest nöjd om du investerar i en traditionell bambuvisp (chasen) istället för en vanlig liten visp.

Du kan vispa ditt matcha-te med vilken typ av visp som helst, men en traditionell matchavispa gör det lite lättare att få till rätt skummande yta.

3 Recept: Iced matcha latte


iced matcha latte

EN ISKALL MATCHA LATTE kan kännas som en sval sommarbris på en varm sommardag.

© iStock

Sikta, vispa, blanda: Så gör du en krämig iskall matcha latte

En kall och söt ismatcha latte är inte dumt om du behöver pigga upp smaklökarna och sinnet.

Ingredienser för 1 kopp ismatcha latte

1-2 tsk matchapulver
0,5 dl varmt vatten
2,5 dl mjölk, t ex havredryck
1 rejäl näve isbitar
Valfritt: 0,5 tsk honung

Så här gör du:

  • Börja med att sila pulvret i en skål. Du kan också använda din bambuvisp för att försiktigt vispa bort eventuella klumpar.
  • Häll 0,5 dl varmt vatten över pulvret och vispa blandningen i ungefär en halv minut till en minut, tills ett tunt skumlager bildas på ytan. Tänk på att det kokta vattnet inte får överstiga 80 grader. Låt det vila i 2 minuter efter kokningen.
  • Vispa i honung (valfritt).
  • Häll i 250 ml kallt vatten och en rejäl näve isbitar eller krossad is och rör om.
  • Garnera med lite grönt pulver på toppen.

TIPS: Avsluta med att mixa din iskalla matcha latte om du vill ha en extra krämig version.

4 Är matcha nyttigt?


Ja, matcha-te anses vara ett te med hälsofrämjande ingredienser, ännu mer än vad man hittar i vanligt grönt te, även om båda kommer från samma tebuske, Camellia sinensis.

Detta beror främst på hur matcha-pulver produceras: tebuskarna odlas i skuggan, vilket bidrar till att bladen innehåller en hög halt av antioxidanter. För det andra dricker man hela bladet i pulverform istället för att låta det dra i vatten och sedan ta bort bladen.

På så sätt får du i dig så många av de nyttiga näringsämnena från tebladen som möjligt. Detta gäller till exempel vitamin C och aminosyran L-teanin

Det är dock framför allt antioxidanterna som spelar den viktigaste rollen när det gäller matcha-teets hälsofördelar. Polyfenoler, inklusive katekiner, framhålls särskilt som potenta. Katekiner är en typ av polyfenoler med hög halt av EGCG (epigallokatekingallat), som i sin tur är känt för sina antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper.

Forskning indikerar bland annat att katekiner i matcha (och grönt te) kan ha positiva effekter på hjärtat, cirkulationen och cellernas allmänna styrka – och till och med bidra till förebyggande av vissa typer av cancer.

Forskningen erbjuder alltså flera lovande resultat när det gäller matchas hälsosamma egenskaper. Samtidigt betonar forskarna dock att många av de kliniska studierna har genomförts på djur. Därför bör fler kliniska prövningar och uppföljningsstudier på människor genomföras.

Är matcha antiinflammatoriskt?

Studier visar att antioxidanter som EGCG kan ha antiinflammatoriska effekter i kroppen. Det behövs dock mer forskning innan vi kan säga hur mycket matcha faktiskt betyder i praktiken.

Du kan därför se matcha-te som en del av ett antiinflammatoriskt pussel – tillsammans med grönsaker, bär, fullkorn och motion.

5 Vad är matcha bra för?


Förutom dess antiinflammatoriska egenskaper uppskattar många matcha-fans också teets milda energikick.

Matcha innehåller både koffein och L-teanin, en unik aminosyra som endast finns i teplantan Camellia sinensis.

Koffein är ett stimulerande ämne som kan ge dig den extra kick du behöver för att orka igenom dagen eller ett långt möte. Men du kanske också har upplevt koffeinets lite irriterande biverkningar, såsom hjärtklappning, rastlöshet och eventuellt svårigheter att somna somna.

L-teanin kan motverka dessa biverkningar. Aminosyran har en lugnande effekt på nervsystemet samtidigt som den förbättrar koncentrationen och fokus.

L-teanin tros också öka hjärnans produktion av dopamin och serotonin.

Sammantaget kan kombinationen av koffein och L-teanin ge en mer "lugn" energi än kaffe – vissa beskriver det som skarpare koncentration utan större svängningar.

Läs också: Varifrån kommer hormoner som dopamin och oxytocin?

6 Hur mycket koffein är det i matcha?


Det är något mindre koffein i matcha-te än i en kopp kaffe, men skillnaden kan vara betydande.

Här kan du se hur mycket koffein det vanligtvis finns i en kopp kaffe jämfört med en kopp matcha-te:

  • Koffein i en vanlig kopp kaffe: 80–100 mg koffein.
  • Koffein i en vanlig kopp matcha-te: 30–70 mg koffein.

Många upplever att matcha, tack vare sitt innehåll av L-teanin, ger en mer långvarig och jämn energikick, till skillnad från kaffets snabba och mer kortvariga energikick.

7 Hur smakar matcha?


Smaken är grön, något gräsig och umami-liknande. Vissa säger att den påminner om spenat eller tång, medan andra tycker att den har en krämig sötma.

För den som smakar det för första gången kan det verka lite bittert, men när man väl vant sig vid smaken beskrivs det ofta som friskt och "rent". Ju bättre kvalitet, desto mindre bittert blir det.

8 Vad är matcha ceremonial grade?


Det låter bra – och det är det också. Matcha ceremonial grade är den högsta kvaliteten av matcha-te och är avsedd för traditionella teceremonier, där andlighet och andlig renhet är av största vikt. Den säljs också ofta som premium eller extra premium.

För att producera den raffinerade ceremonial grade matcha används endast de första, mjuka tebladen som skördas på våren. Detta ger en mildare, sötare och mer delikat smak, medan de mogna och grovare bladen som skördas senare under säsongen har en mer bitter smak.

Det senare finns till exempel som "kulinarisk kvalitet" eller som standardversion. Det är billigare än ceremoniell kvalitet och passar bra för matcha latte, bakverk och smoothies.

Tre japanska kvinnor håller en ceremoniell teceremoni.

DEN JAPANSKA TECEREMONIN har hållits i århundraden i speciella tehus. Fotografiet är dock "bara" från 1894.

9 Från vilken växt kommer matcha?


Matcha kommer från teplantan Camellia sinensis – samma planta som ger oss grönt te, oolongte, svart te och vitt te.

Så här tillverkas matcha-te:

  • Skördetid: De finaste kvaliteterna kommer från de första, mjuka bladen, som skördas på våren. De har en mildare och sötare smak.

  • Odlingsmetod: Växterna skuggas under veckorna före skörden. Ju bättre denna process kontrolleras, desto högre blir kvaliteten och desto mer klorofyll och aminosyror finns i bladen. Detta resulterar i en djupare smak och en vackrare grön färg.

  • Plockning: Endast de yngsta och mjukaste bladen används för de bästa kvaliteterna. Lägre kvaliteter använder ofta mer mogna blad, som är grövre och mer bittra.

  • Bearbetning: De bästa bladen ångas snabbt, torkas försiktigt och mals till ett fint pulver med stenkvarn.

  • Ursprung: Höjden över havet, jorden, klimatet och traditionerna i området påverkar också smaken och kvaliteten.

Ju högre kvalitet, desto mer omsorg läggs på hela processen – och det kan man se, lukta och smaka.

matcha te males till pulver

DET GRÖNA TEPULVRET bör krossas långsamt och försiktigt. Detta för att undvika att värme bildas, vilket kan förstöra vissa näringsämnen i bladen.

© iStock

10 Är matcha nyttigare än kaffe?


Det beror på vad du letar efter. Te innehåller mer antioxidanter än kaffe, men kaffe har också väl dokumenterade hälsofördelar, bland annat när det gäller ämnesomsättningen och förebyggandet av vissa sjukdomar.

Läs också: Expert: Kaffe är hälsosammare än du tror

För de flesta är det en fråga om smak och tolerans. Vissa människor upplever att de har svårt att sova om de dricker kaffe sent på eftermiddagen, medan det inte är samma sak om de dricker en kopp matcha.

kvinde drikker matcha te på jobbet
© iStock

11 Är matcha bra för magen?


Matcha-te är inte direkt bra för magen, men det kan vara mer skonsamt än kaffe, helt enkelt eftersom koffeininnehållet är lägre i teet.

Om du dricker mycket grönt te kan du dock uppleva sura uppstötningar eller irriterad mage, precis som vissa människor gör när de dricker mycket kaffe.

12 Recept med matcha


Matcha är mycket mer än bara te. Här är några läckra och ovanliga recept på gröna, hälsosamma och fantasifulla rätter.

Använd matcha i allt från bakverk till glass

matcha raw cake recept
© I FORM

Matcha-rawcake med mynta och citron

Fräsch, god och en fröjd för ögat. Det är inte den enklaste kakan att göra, men den smakar underbart och är fullpackad med hälsosamma näringsämnen.

Se receptet här.

matcha glass recept
© wichmann+bendtsen

Glass med matcha, avokado och banan

Hur ofta har du kunnat bjuda dina vänner och familj på härligt grön och supernyttig matcha-glass?

Se receptet här.

matchabollar recept
© I FORM

Matchabollar med gröna strössel

Prova en grön och god variant på de populära chokladbollarna. De är perfekta som julgodis, men här på redaktionen äter vi dem gärna även under resten av året!

Se receptet här.

matcha-våfflor med räkor och avokado
© I FORM

Matcha-våfflor med avokado och räkor

De gräsgröna våfflorna smakar fantastiskt med avokado och räkor. Och de håller dig mätt länge.

Se receptet här.