Jod är livsviktigt. Mineralet är faktiskt så avgörande för oss att vi i Sverige har berikat bordssaltet med jod sedan 1930-talet. Men varför har det så stor betydelse och i vilka matvaror hittar du jod? Här besvarar vi 7 frågor om jod.

1 Vad är jod?


Jod är ett naturligt, livsviktigt mineral som ingår i sköldkörtelhormoner som deltar i ämnesomsättningen. Kroppen får jod via maten du äter och mineralet tas upp från blodet av din sköldkörtel där hormonerna tyroxin och trijodotyronin bildas.

Sköldkörteln är en fjärilsformad körtel som sitter framför din luftstrupe under struphuvudet.

Sköldkörtel

SKÖLDKÖRTEL din sköldkörtel behöver jod för att kunna fungera optimalt.

© iStock

2 Varför är jod viktigt för oss?


Jod är avgörande för att din sköldkörtel ska kunna fungera optimalt. Utan jod kan inte körteln bilda de två hormoner som reglerar kroppens ämnesomsättning.

Vuxna behöver en del jod, och för lite kan leda till ämnessättningssjukdomar. För barn är det annorlunda. Forskning visar att för mycket jod i barndomen kan ge ämnesomsättningssjukdomar senare i livet.

Jod är också viktigt för att nervsystemet ska fungera bra. Hjärnans kognitiva funktioner, t ex minne och inlärningsförmåga är också beroende av jod.

LÄS OCKSA: Har du koll på din ämnesomsättning?

3 Vilka är de bästa källorna till jod?


Jod finns framförallt i skaldjur, saltvattensfisk och inte minst i alger. Men eftersom vi inte äter så mycket av de matvarorna är mjölkprodukter och salt de primära källorna till jod hos de flesta av oss i Sverige. Du hittar också jod i mjöl och ägg samt i en del grönsaker och kranvatten.

I Sverige har vi sedan 1930-talet jodberikat bordssalt för att förebygga jodbrist, och efter införandet minskade förekomsten av struma väsentligt. Uppvärmning av matvaror sänker innehållet av jod med 20-60 procent.

4 Varför är det jod i salt?


För att sänka risken för struma tillsätter många länder världen över jod i sitt salt. Om vi alla åt salt utan jod skulle förekomsten av struma och ämnesomsättningssjukdomar vara mycket högre.

Det är dock inte tillsatt jod i vissa nyare matlagningssalt som t ex havssalt och flingsalt. Därför är det viktigt att vara uppmärksam om du uteslutande äter de sorterna. Du kan t ex komplettera din saltförbrukning med klassiskt hushållssalt, äta en multivitamintablett om dagen eller se till att jodhaltiga matvaror ingår i din kost (se listan längre upp).

Det kan inte heller rekommenderas att börja att äta mer salt för att täcka ditt jodbehov. Se bara till att använda klassiskt hushållssalt i matlagning och kasta en blick på listan över jodhaltiga matvaror. Då täcks ditt jodbehov automatiskt.

Visste du att 1 gram hushållssalt innehåller 13 mikrogram jod?

5 Hur mycket jod behöver jag?


Barn över 10 år och vuxna rekommenderas att få i sig 150 mikrogram jod om dagen.

Gravida behöver lite mer, 175 mikrogram och ammande 200 mikrogram. Det beror på att utvecklingen av fostrets och spädbarnets centrala nervsystem är beroende av de viktiga ämnesomsättningshormonerna, som i sin tur är beroende av att det finns jod i kroppen. Det är viktigt att få rätt mängd jod från kosten, eftersom både för mycket och för lite jod kan vara problematiskt.

6 Vad finns det för tecken på jodbrist?


Om du får i dig för lite jod under en längre tid kan det leda till sjukdomen struma. När sköldkörtelns produktion av ämnesomsättningshormon störs börjar körteln att växa. I vissa fall växer sköldkörteln växa så mycket att den börjar trycka på luft- och matstrupen.

Struma behöver därför ibland opereras. Struma är en av de vanligaste bristsjukdomarna i världen, men är sedan vi började jodberika vårt hushållssalt inget utbrett problem i Sverige längre. Om du ändå misstänker att du lider av struma bör du kontakta en läkare.

Jodbrist kan också ge både en för hög och en för låg ämnesomsättning.

Vegetarianer och veganer är i extra stor risk, eftersom de inte äter fisk och skaldjur och kanske inte heller mjölk och mejeriprodukter. Risken är ännu större hos kvinnor som är gravida eller ammar. Det gäller också barn som äter veganskt eller vegetariskt.

LÄS OCKSÅ: Har du järnbrist?

Jodbrist

Jodbrist kan visa sig på flera sätt

Symptom på struma:

  • Svullnad på halsen

Symptom på hög ämnesomsättning:

  • Hjärtklappning
  • Viktminskning
  • Lös avföring
  • Svettningar
  • Oregelbunden menstruation

Symptom på låg ämnesomsättning:

  • Trötthet
  • Munsår
  • Depressivitet
  • Led- och muskelvärk
  • Oregelbunden menstruation

7 Är det nödvändigt med jodtillskott?


Det är inte många svenskar som idag har jodbrist, men det beror på vad du äter. Om du regelbundet äter fisk, skaldjur, mejeriprodukter, bröd och hushållssalt berikat med jod så borde du få i dig vad du behöver. Man kan inte mäta om man har jodbrist med ett vanligt blodprov.

Vuxna: Eftersom att jod är så viktigt rekommenderar många läkare att vuxna äter en multivitamintablett som innehåller jod. Välj en dos på 100-150 mikrogram jod om dagen.

Vegetarianer och veganer: Risken för jodbrist är stor om kosten inte planeras noga. Överväg ett kosttillskott, t ex en multivitamintablett med jod.

Gravida och ammande: En multivitamintablett med jod är en bra idé eftersom jodbrist kan ge skador på fostret eller spädbarnet. Välj en dos på 150-200 mikrogram om dagen.

Barn: Ge bara dina barn multivitaminer med jod om de inte äter mjölk, ost eller andra mejeriprodukter.

8 Kan jag få i mig för mycket jod?


Ja, det kan du. För mycket jod kan, på samma sätt som för lite jod, påverka sköldkörtelns funktion och leda till rubbningar i sköldkörtelhormonbalansen. En övre gräns för säkert intag av jod är enligt Livsmedelsverket 600 mikrogram jod per dag för vuxna.

Jod i alger
© iStock

Källa: Morten Dahl, specialläkare och undervisande forskare.

Andra källor: Fødevarestyrelsen.dk och Altomkost.dk

Artikeln publicerades i I FORM nr 2/2022