Vitlök är bra för ditt hjärta, det har du säkert hört. Men måste man äta sig till effekten – och riskera dålig andedräkt – eller går det lika bra att välja den enkla lösningen och svälja några vitlökskapslar? Och finns det några biverkningar med att äta vitlök som kosttillskott? Läs mer när vi tar en närmare titt på vitlökskapslar.

1 Vad är vitlökskapslar?


Vitlökskapslar är ett kosttillskott med antingen fermenterad vitlök eller torkat vitlökspulver i kapslar. Det är också möjligt att köpa vitlök i form av tabletter eller som extrakt, alltså i flytande form.

Den lilla, vita löken används av de flesta. Den tillhör lökfamiljen och kommer ursprungligen från Asien och Mellanöstern. Vitlök används både som ört och läkemedelsväxt och har använts i årtusenden.

Det aktiva ämnet i vitlök sägs vara alliin. När en vitlöksklyfta pressas eller hackas ombildas ämnet till en svavelhaltig förening, allicin. Det är detta ämne som ger rå vitlök dess karaktäristiska, skarpa doft.

vitlöksplantan

LUKTAR VITLÖKSKAPSLAR? De flesta känner väl till vitlöksplantan och dess skarpa lukt. De flesta vitlökskapslar är dock luktfria.

© iStock

2 Vad är vitlök bra för?


Vitlök förknippas framförallt med en positiv effektivt på ditt hjärta. Det sägs ha en utvidgande effekt på dina blodkärl, vilken kan sänka ditt blodtryck. Den lilla löken sägs också kunna sänka det onda LDL-kolesterolet i blodet och öka det så kallade goda HDL-kolesterolet.

LÄS OCKSÅ Har du koll på ditt kolesterol?

Vidare sägs vitlök vara bakteriedödande och ha en antiinflammatorisk effekt i kroppen. En viktig poäng med vitlök är att de gynnsamma effekterna primärt har setts hos människor som äter vitlök i maten. Studier med vitlök som kosttillskott är inte lika positiva.

Vitlökskosttillskott, som vitlökskapslar, kan ge en liten postitiv effekt på blodtryk och kolesterolvärde, men effekten har inte bevisats vara särskilt stor.

Små studier tyder också på att vitlök kan stimulera ditt immunförsvar, men evidensen är svag. Studier visar generellt ingen skyddande effekt av vitlök i förhållande till cancer.

LÄS OCKSÅ: Vad är vitlök bra för?

3 Vilka vitlökskapslar ska man välja?


Vill du äta vitlök i form av kapslar kan det vara flera saker du bör tänka på.

 • Effekt: Studier visar att den största effekten uppnås med fermenterad vitlök. Titta efter (FHE) på förpackningen om du vill ha en fermenterad produkt.

 • Lukt: Vissa vitlöksprodukter finns luktfria. Kolla på förpackningen innan du köper om du vill vara säker på att slippa vitlöksandedräkt.

 • Kapselstorlek: Har du lite svårt att svälja hela kapslar är det en bra idé att kolla kapselstorleken innan du köper.

 • Gelatin: Är du vegan så var uppmärksam på att det ofta är gelatin i själva kapseln.

 • Naturläkemedel eller kosttillskott: Vitlökskapslar i Sverige godkänt som naturläkemedel och kosttillskott. För att Läkemedelsverket ska godkänna en produkt som ett naturläkemedel måste det uppfylla de grundläggande kraven som gäller för läkemedel, det vill säga att de ska vara säkra och hålla god kvalitet. Det ställs även krav på den aktiva beståndsdelen och att produkten ska fungera för egenvård.

4 Hur mycket vitlökstillskott ska man ta?


Generellt ska du alltid följa rekommendationen på den produkt du köper. Den dos som har använts i studierna varierar från 250 mg till 6.000 mg om dagen.

För vitlökspulver ligger dosen mellan 300 mg/dag och 2.400 mg/dag. Dock oftast kring 1.200-2.400 mg/dag, vilket är en relativt stor mängd.

Läs också: Hur använder jag spirulina?

5 Är det nödvändigt att äta vitlökskapslar?


Nej. Effekten är blygsam och det behövs mer kunskap. Däremot rekommenderas både friska och t ex hjärtpatienter att använda vitlök i sin kost.

Ät mer vitlök

 • Pressa en klyfta vitlök eller två i din hemmagjorda pesto, dressing eller tomatsås.
 • Var generös med vitlök i dina varma rätter, t ex soppor, lasagne, köttfärssås och köttbullar.
 • Gör en god dressing av vitlök, soja, sesamfrön och tahini till asiatiska rätter.
 • Marinera kött och fågel i olja, kryddor och vitlök innan du steker.
 • Gör en god tzatziki eller guacamole med mycket vitlök och servera den till middagen istället för sås.
 • Stek finhackad vitlök i wokrätter eller med snabbstekta grönsaker, t ex finskuren kål.

6 Har vitlökskapslar effekt mot mygg?


Ofta nämns vitlök som ett medel för att hålla myggen på avstånd. En mindre amerikansk studie från University of Connecticut Health Center, 2005, såg dock inget direkt samband. Forskaren bakom undersökningen vill dock inte avskriva att vitlök i större doser under längre tid skulle kunna ha en avskräckande effekt på mygg.

Vitlök mot mygg

HÅLL MYGGEN BORTA MED VITLÖK Det finns många huskurer kring myggstick Att äta mycket vitlök är ett av dem.

© iStock

7 Finns det biverkningar med vitlökskapslar?


En del vitlökstillskott ger en vass andedräkt. Irritation av mage eller tarm är också en möjligt biverkning. I stora mängder har vitlök dessutom en blodförtunnande effekt. Det kan vara en nackdel om du ska opereras. Därför rekommenderas det att du slutar med att ta kosttillskott två veckor före en operation.

Vitlök kan också påverka effekten av flera typer av medicin, bl a mot diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Tar du medicin, eller står du under cancerbehandling, bör du därför prata med din läkare, om du funderar på att äta vitlökskapslar.

Källa: Morten Dahl, specialistläkare och undervisande forskare.

Artikeln publicerades i I FORM nr 5/2022