Ginseng – en genial energiboost?

Kineserna har använt den gamla läkeörten, ginseng, som naturläkemedel i årtusenden – bl a för att ge ökad energi och potens. Men är ginseng verkligen roten till allt gott? Eller kan ett kosttillskott till och med vara skadligt?

Ginseng

GINSENG – du kan få i dig ginseng på olika sätt, bl a som piller, pulver, extrakt och ginseng-te.

© iStock

Ginseng har under senare tid blivit populärt på listan över kosttillskott. Det är dock fortfarande osäkert hur stor effekten är, så hur mycket kan man räkna med ginseng som mirakelkur? Här svarar vi på 6 frågor om ginseng.

1 Vad är ginseng?


Ginseng är en växt vars kraftiga, grenade rot används i kosttillskott. De aktiva ämnena kallas för ginsenosider eller saponiner, och ginseng innehåller även östrogenliknande ämnen.

Det finns flera arter av ginseng, men den som räknas som den äkta och som oftas används i studier är den så kallade koreanska ginsengen, även kalllad Panax ginseng. Plantan växer i Asien, och roten har i årtusenden används som naturläkemedel i Kina. Roten är förhållandevis dyr, eftersom den skördas först efter 5-6 år.

Du kan köpa ginseng som piller, extrakt och som te och du kan också hitta ginseng i matvaror.

Ginsengrot

GINSENG – det är roten från ginsengplantan som används till kosttillskott.

© iStock

2 Vilken är effekten av ginseng?


Ginseng används i traditionell kinesisk medicin till behandling av en lång rad tillstånd och sjukdomar, bland annat för att reducera trötthet, ge mer energi och förbättra potensen.

Det finns dock inte särskilt mycket evidens för effekterna, och resultaten varierar mycket. I cell- och provrörsförsök har forskarna sett att ginseng möjligtvis kan ha en positiv effekt på blodådrornas förmåga att slappna av samt kroppens förmåga att stå emot inflammation. Effekten är dock huvudsakligen påvisad hos försöksdjur och alltså inte hos människor.

Ginseng har också menats kunna stärka våra immunsystem. I en dansk studie från Rigshospitalet, 2004, såg forskarna att ginseng kunde aktivera den goda delen av immunförsvaret. Men forskarna har inte kunnat påvisa att ginseng skulle kunna stärka immunförsvaret i den grad att det faktiskt har någon betydelse.

Det krävs med andra ord mer forskning innan vi med bestämdhet kan säga att människor gynnas av ginseng. Det är dock rimligt att dra slutsatsen att det knappast är något mirakelmedel. Det gäller även potensen, även om några män kan uppleva en liten effekt av ginseng.

LÄS OCKSÅ: Ät dig till ett bättre immunförsvar

3 Hur tar jag ginseng?


De mest koncentrerade formerna av ginseng får du genom att äta roten i form av tabletter, pulver eller extrakt. Du kan dock också få ginseng via te eller tuggummi.

Eftersom ginseng menas ha en uppiggande effekt, rekommenderas det inte att du tar det på kvällen, för det kan kanske skada din sömn. Tack vare ginsengs eventuella effekt på immuncellerna kan du också hitta ginseng i krämer, med syftet att motverka rodnad och inflammation i huden.

Ginseng piller

GINSENG PILLER – ginseng i tablettform är en av de mest koncentrerade former och är samtidigt ett enkelt och snabbt sätt att få i sig roten på.

© iStock

4 Kan jag få i mig för mycket ginseng?


Ja, det kan du beroende på vem du är och i vilken fas av livet du befinner dig. Det finns ingen fastslagen övre gräns för hur mycket ginsengrot eller -extrakt som får användas i matvaror. Men enligt Livsmedelsverket kan ginsengprodukter påverka östrogennivåerna i kroppen och därför avråder de t ex gravida från att äta ginseng över huvud taget.

5 Är ginseng för alla?


Nej, verkligen inte. Är du barn, gravid eller ammande avråder Livsmedelsverket från att du äter ginseng både som kosttillskott och matvaror med ginsengrot. Det beror på att riskerna för dessa grupper är okända.

Ginseng avråds för:

© iStock

6 Finns det biverkningar med ginseng?


Vid höga doser verkar ginseng kunna ge nervositet, sömnlöshet, yrsel, förhöjt blodtryck, hudutslag och diarré. Äter du några läkemedel ska du kontakta din läkare innan du börjar äta ginseng, eftersom en del kosttillskott och läkemedel kan påverka varandras effekt om de tas samtidigt. Bland annat kan upptag, omsättning och nedbrytning av läkemedel påverkas av substanser som kan finnas i kosttillskott.

Källa: Morten Dahl, specialläkare och undervisande forskare

Artikeln publicerades i I FORM nr 19/2021

    Newsletter background