Elektrolyter är avgörande kroppens vätskebalans

De ser till att din vätskebalans är som den ska, men svettas du mycket, t ex under en värmebörja eller hård träning, kan du få problem. Läs mer om kroppens viktiga elektrolyter och lär dig hur du gör en vätskebalanserande elektrolytdrink.

Elektrolyter i pulverform

ELEKTROLYTER – det är lätt att göra sin egen elektrolytblandning - vätskeersättning - men om det ska gå snabbt kan du köpa tabletter eller pulver med smak.

© iStock

Elektrolyter är olika salter och mineraler som de flera av oss får i oss tillräckligt av utan problem. Men om vi får vätskebrist är elektrolyter extra viktiga. Så när behöver man äta ett tillskott med elektrolyter och vilka är symptomen på elektrolytbrist? Här svarar vi på 7 frågor om elektrolyter.

1 Vad är elektrolyter?


Elektrolyter är näringssalter som finns naturligt i din kropps vätskor. De vanligaste är natrium, kalium och klor. Natrium och kalium är de viktigaste. Du får salterna från det du äter och dricker, och utsöndrar dem när du kissar, bajsar och svettas. Du kan både ha för många och för få elektrolyter i kroppen. Man kan mäta nivåerna med ett blodprov.

Elektrolyter i kroppen

ELEKTROLYTER FÖR VÄTSKEBALANSEN – Din kropp består av 60 procent vatten. Elektrolyter är viktiga för vätskebalansen.

2 Hur verkar elektrolyter i kroppen?


Elektrolyter är involverade i många viktiga processer, bl a ditt matsmältningssystem, nervsystem och din muskel- och hjärtfunktion. Och så är elektrolyter inte minst basala för att din kropp ska kunna bevara rätt vätskebalans.

3 Behöver man elektrolyttillskott?


Är du pigg och frisk och äter normalt får du generellt rikligt med elektrolyter. En del av oss får faktiskt i oss för mycket natrium i form av salt (natriumklorid), vilket ökar risken för högt blodtryck. Under särskilda förhållanden, där din kropp förlorar mer vätska än vanligt, kan du dock behöva få i dig fler elektrolyter än vanligt. Det kan hända vid:

Sol illustration
© iStock

Hög värme, t ex på en resa söderut och under en värmebölja där du svettas mycket.

Spinning illustration
© iStock

Långvarig träning där du svettas mycket, t ex ett dubbelt spinningpass eller ett maraton. Behovet är extra stort om träningen sker i varma omgivningar.

Mavepine illustration
© iStock

Magsjukor med kräkningar eller diarrér.

Pille illustration
© iStock

Behandling med vätskedrivande medicin, där du kissar mycket.

Hjerte illustration
© iStock

Vissa hjärt-, njur- och leversjukdomar kan ge ett extra elektrolytbehov.

Det finns också medicin, som tvärtom kan leda till anhopning av elektrolyter i kroppen.

4 Vilka är de vanligaste tecknen på elektrolytbrist?


Har du brist på elektrolyter kommer kroppen vanligtvis reagera med följande symptom:

  • Förvirring
  • Slöhet
  • Utmattning
  • Muskelkramper

Ett underskott uppstår ofta i samband med vätskebrist. Ett tecken på att du är uttorkad är – inte överraskande – att du är törstig, men du kan också ha:

  • Huvudvärk
  • Illamående,
  • Vara yr o
  • Ha svårt att koncentrera dig.

Var generellt uppmärksam på att kroppen redan är lite uttorkad när du är törstig.

Det är också viktigt att veta att förmågan att känna törst minskar med åldern. I sällsynta fall kan du också få brist på elektrolyter om du har druckit för mycket och därmed har “sköljt“ ut många av kroppens salter. Om du dricker mer än tre liter vätska om dagen bör du vara extra uppmärksam på att få i dig salt.

LÄS OCKSA: Vad är magnesium bra för?

5 Varför räcker det inte med vatten när man har vätskebrist?


Man säger vätskebrist, men det är faktiskt inte bara vätska du har brist på, utan även elektrolyter. Därför behöver kroppen salt och socker utöver vatten för att få rätt vätskebalans igen. De två sakerna hänger ihop. Dricker du bara vatten späder du ut elektrolytinnehållet i din kropp och då förvärrar du faktiskt problemet. I lindriga fall av saltbrist kan du fixa det genom att få i dig salt genom mat och dryck.

Du kan också välja att dricka en sportdryck. Speciellt under långvarig aktivitet är det en smart lösning för att förebygga att förändringar av din elektrolytbalans leder till försvagade muskler, kramper och yrsel.

6 Hur förebygger man elektrolytbrist?


Har du en sjukdom som gör att du är i riskgruppen för vätskebrist och elektrolytobalans, ska du prata med din läkare om vad som är bäst för dig.

När det är varmt och du svettas mycket ska du se till att få i dig tillräckligt med vätska och extra salt i eller på maten.

Tränar du i upp till en timme är vanligt vatten oftast tillräckligt. Men är det väldigt varmt, eller om du tränar under längre tid, är det en bra idé att komplettera med en sportdryck under tiden. De flesta sportdrycker innehåller elektrolyter.

Vid svåra maginfektioner med mycket kräkningar eller kraftiga diarréer är det en bra idé att komplettera med elektrolyter. De finns bl a på apoteket. Särskilt små barn med magsjuka bör man ge elektrolyter tillsammans med vatten eftersom deras små kroppar snabbt blir uttorkade. Du kan också göra din egen elektrolytblandning.

Gör din egen elektrolytblandning/vätskeersättning

  • 1 liter vatten
  • ½ tsk bordssalt
  • 3 msk socker

Eller:

  • 1 liter utblandad sockerhaltig saft
  • ½ tsk bordsalt

Så här gör du:

Blanda ingredienserna, rör runt ordentligt – och drick! Varar en maginfektion i flera dagar bör du välja en vätskeersättning från apoteket, som även innehåller kalium.

7 Finns det några biverkningar med elektrolyter?


Ja, det kan vara så att din kropp inte behöver dem. Du ska med andra ord inte ta elektrolyter som tillskott, om du inte behöver det.

Har du tänkt ta elektrolyter under en tävling, t ex ett maraton, är det en bra idé att testa produkten på din kropp flera gånger innan, så du vet att din mage tål den. I långa loppet riskerar du allvarliga biverkningar för hjärna och hjärta om du tar elektrolyttillskott utan att behöva det.

Källa: Morten Dahl, specialläkare och undervisande forskare.

Andra Källor: Herlev Hospital

Artikeln publicerades i I FORM nr 11/2021