Förkylning – vad ska du göra?

Ibland märker vi knappt av en förkylning, medan den andra gånger sänker oss helt. Vi sätter förkylningsvirus under lupp och lär dig mer om vad du egentligen kan göra när du drabbas.

Förkyld kvinna med snor snyter sig

FÖRKYLNING FÅR NÄSAN ATT RINNA – fram med de mjuka näsdukarna så du undviker en röd och flagande näsa.

© iStock

Vi drabbad med jämna mellanrum av förkylning, som kan skapa en rinnande näsa, klåda i halsen och nysningar. Men när, hur och hur länge smittar förkylning? Vad hjälper mot förkylning – och är det en bra idé att träna när man är förkyld? Här lär vi dig mer om den vanliga virussjukdomen och om vad du själv kan göra.

1 Vad är förkylning?


En förkylning är oftast en infektion i de övre luftvägrna, primärt i näsan. Det är nästan alltid ett virus som är orsaken till att du blir förkyld och det finns flera hundra olika typer. Det är också därför du kan bli förkyld igen och igen – även under en kort period. De olika virusen kommer i vågor, så medan du en vinter kan vara snorig i flera omgångar är du kanske helt förkylningsfri året efter.

Läs också: Vad är bältros – och vad kan jag göra åt det?

2 Hur smittar förkylning?


Du blir vanligtvis smittad vid direktkontakt – dvs när en person som är förkyld nyser eller hostar på dig. När vi är friska producerar slemhinnan i näsan en del slem och sekret för att hålla oönskade partiklar från kroppen, men när vi blir förkylda ökar produktionen av slem och sekret ännu mer. Det märker du genom att näsan börjar att rinna. I det sekretet sitter viruspartiklar och det är därför vi kan smitta andra när vi hostar eller nyser.

Står du längre än en meter från den smittade har viruset svårt att nå dig, och det krävs också en hel del partiklar för att du ska bli sjuk. Smittan kan dock också ske indirekt, om vi t ex nyser i handen och sedan rör vid ett handtag som andra kommer i kontakt med.

3 När och hur länge smittar förkylning?


Du kan faktiskt riskera att smitta andra innan du själv får symptom och det är det som gör förkylningar så smittsamma. Eftersom det inte bara finns ett, utan hundratals virus som ger förkylning, smittar de också på olika stadier. Vissa varianter smittar innan du över huvud taget ens märkt att du bär på det själv, medan andra smittar i det ögonblick du känner att det killar i näsan. Gemensamt för alla är dock att du i regel bara smittarunder de första två dygnen efter de första symptomen.

4 Kan man bli förkyld av kyla, drag eller av att gå ut med blött hår?


Kan man bli förkyld av att frysa?

Förmodligen inte. Det har gjorts studier där folk har fått ha fötterna i kallt vatten och temperaturen i näsan har då sjunkit något. När näsan blir kall minskas blodcirkulationen till slemhinnorna, vilket i teorin gör det lättare för ett virus att tränga in. Om det i praktiken har någon stor betydelse är dock osäkert – och oavsett vad krävs alltid ett virus för att du ska bli sjuk.

Kan man bli förkyld av att sitta i drag?

Det är inte många som tycker om att sitta i drag, om det inte är en stekhet sommardag. Om du inte är omgiven av snor från alla håll och luften därför är full av viruspartiklar, behöver du inte vara rädd för att bli förkyld av att sitta i drag. Kylan i sig själv gör dig inte sjuk.

Kan man bli förkyld av att gå ut med blött hår?

När du var barn sa dina föräldrar troligen till dig att du inte fick gå och bada förrän tidigast en timme efter du hade ätit. Idag vet vi att du lugnt kan hoppa i plurret efter en måltid. På samma sätt är det en skröna att vi blir sjuka av att gå ut innan håret är torrt. Det är väldigt osannolikt att du blir så nerkyld av blött hår att det skulle ha någon påverkan på ditt immunförsvar.

5 Vilka är de vanligaste symptomen på förkylning?


Förkylning börjar i regel med att du känner en kittlande känsla i näsan. Sedan tar det inte så lång tid innan du börjar att nysa och näsan börjar att rinna. Härifrån kan det ta två vägar. Om du har drabbats av ett förkylningsvirus du har stött på förut får du troligen inga andra symptom och du kommer att vara frisk igen efter ett par dagar.

Har du däremot blivit invaderat av ett nytt virus kan du riskera att det fortsätter ner i halsen och skapar halsont och irriterade luftvägar. Du kan få feber och känner dig troligen lite sänkt eftersom infektionen tagit större plats. Har du riktig otur kan den vandra ner i lungorna och utvecklar sig till en lunginflammation.

Förkylning dag 1-2

SYMPTOM – KLASSISK, KORT FÖRKYLNING

Dag 1-2 med förkylning:
Det kliar i näsan, du nyser och snoret rinner.

Förkylning dag 3-4

SYMPTOM – LÅNGVARIG FÖRKYLNING

Dag 3-4 med förkylning:
Du hostar, halsen gör ont och näsan är täppt. Du har kanske feber.

Förkylning dag 5-6

Dag 5-6 med förkylning:
Här är infektionen i regel över, om den inte har utvecklats till t ex hals- eller lunginflammation.

6 Vad betyder färgen på snoret?


Ditt snor byter både färg och konsistens under förkylningens gång. I början, när slemhinnan i näsan precis har upptäckt att ett virus kommer in, producerar den vätska i ett försök att spola bort viruset. Den vätskan är helt klar och tunn.

I takt med att infektionen utvecklar sig och immunsystemet reagerar, kallar slemhinnan in så kallade inflammatoriska celler som strömmar till för att bekämpa infektionen. Och när det sker ändrar snoret färg och blir tjockare. Det har funnits många teorier om vad man kan utläsa av nyansen på snoret, men det finns inga entydiga resultat av forskningen.

Vad betyder klart, grönt eller gult snor?

Klart snor vid förkylning

KLART SNOR

Genomskinligt, tunt snor kan inte bara vara ett tecken på en begynnande förkylning – det kan också bero på allergi.

Gult eller grönt snor vid förkylning

GULT ELLER GRÖNT SNOR

Det sega, tjocka snoret som antingen är gult eller grönaktigt är ett tecken på att kroppen är i full gång med att bekämpa
förkylningen.

7 Hur känner man skillnad på förkylning, covid-19 och influensa?


Det kan du faktiskt inte – i alla fall inte till en början. Symptomen på de tre sjukdomarna överlappar nämligen varandra mycket, och du kan uppleva att du bara får milda symptom vid både influensa och covid-19.

Om du blir väldigt sjuk är det dock mer troligt att du har fått influensa, men du kan också bli rätt sänkt av rhinovirus, som är det förkylningsvirus som vi oftast drabbas av. Du bör därför alltid stanna hemma när du känner symptom på förkylning oavsett vilken typ det är.

8 Vad hjälper mot förkylning?


Den dåliga nyheten är att det inte riktigt finns något som hjälper. När du väl har drabbats finns det inget som kan göra dig frisk – utöver ditt immunförsvar, och det kan du inte stärka genom att akut äta eller göra något speciellt.

Den goda nyheten är att en förkylning i regel går över rätt snabbt och att du sällan blir ordentligt sjuk. Medan förkylningen pågår finns det några saker som kan lindra symptomen – bl a varma drycker, nässprej, halstabletter och att sova med huvudet högt

Kvinna dricker te mot förkylning och ont i halsen -

ONT I HALSEN? Varmt te kan lindra symptomen medan förkylningen pågår. Det botar dock inte förkylningen.

© iStock

9 7 myter om förkylning – sant eller falskt?


Te med honung bekämpar förkylningsvirus

FALSKT

Många av oss väljer att dricka te när halsen bråkar och snoret rinner – kanske för att värmen lindrar och får oss att slappna av. Varken te eller honung har dock någon bevisat läkande effekt och du kan därför lika gärna dricka en kopp kaffe, om det bara handlar om att få i dig något varmt.

Ingefära förkortar förkylningsperioden

FALSKT

En ingefärsshot är gott, men du kan inte förvänta sig att det gör dig mindre mottaglig för virus. Det finns nämligen ingen vetenskaplig evidens för att roten varken har någon förebyggande eller läkande effekt på förkylning. Det samma gäller vitlök, vars storslagna effekt på förkylning vissa kanske har försökt att överbevisa dig om

Nässprej hjälper mot täppt näsa

SANT

Den lilla sprejen kan vara ett bra vapen när du är snorig och har svårt att andas genom näsan. Den reducerar nämligen svullnaden i slemhinnorna, så att luften lättare kan passera. En nässprej kan därför lindra dina symptom och t ex göra det lättare att sova, men den förkortar inte förkylningsperioden.

C-vitamin motverkar förkylning

FALSKT

Det är en myt att vi ska frossa i apelsiner när vi blir förkylda. C-vitamin är vattenlösligt och det betyder att om vi äter mer än kroppen behöver kissar vi bara ut det igen. Vuxna rekommenderas att äta 75 mg C-vitamin dagligen vilket motsvarar cirka en och en halv apelsin.

Kosttillskott stärker ditt immunförsvar

FALSKT

Det vore ju underbart om du bara kunde ta en tur till apoteket och handla massa kosttillskott och kunna se fram emot en vinter helt utan förkylningar. Så enkelt är det dock inte, och äter du någorlunda varierat får ditt immunförsvar i förväg alla de näringsämnen det behöver.

Rökare blir oftare förkylda

SANT

Om du är rökare är ditt immunförsvar konstant på överarbete för att bekämpa de skadliga ämnena från cigaretterna, och det gör det lättare för virus och bakterier att nå dig. Sår och andra skador läker också långsammare hos rökare än icke-rökare

Nässköljning förkortar förkylningsperioden

KANSKE

Ett vanligt råd mot en täppt näsa är att skölja den med saltvattenlösning. Du kan säkert uppleva att du får ut mer snor efteråt. Om det verkligen har någon effekt utöver lindrande vet man inte riktigt – men det är i alla fall helt ofarligt och kan vara skönt

Näshorn till nässköljning mot förkylning

NÄSSKÖLJARE – det så kallade näshornet används för att skölja igenom en täppt näsa.

© iStock

10 Hur blir man av med en förkylning snabbt?


Tyvärr finns det ingen magisk kur som kan jaga bort viruset snabbt. Men det finns saker du kan göra, och det är att hålla dig aktiv. Tidigare trodde man att det var bäst att lägga sig under täcket, men om du har en långvarig förkylning gör du dig själv en tjänst om du kommer upp och rör på dig så mycket du orkar. Du tappar nämligen snabbt muskelstyrka när du ligger still, och det gör det svårare att komma tillbaka igen efter du har varit sjuk. Håller du en normal aktivitetsnivå medan du är sjuk blir du därför förmodligen snabbare frisk.

Läs också: Så här blir du av med nageltrång

11 Kan man träna när man är förkyld?


Ja! Det finns ingenting som tyder på att det skulle vara skadligt att motionera när du är förkyld. Du ska förstås inte pressa dig själv till mer än du har energi till, men det finns i alla fall ingen anledning att bara gå och lägga dig. Om du brukar springa fem kilometer kanske du ska nöja dig med tre och se hur det känns. Du bör dock självklart inte gå till gymmet eller någon annan gemensam lokal där du riskerar att smitta andra.

Förkylning och löpning

LUGN TRÄNING MED FÖRKYLNING – du blir snabbare frisk om du håller igång – t ex genom att jobba en kort runda.

© iStock

12 Kan man få munsår av att vara förkyld?


Ja, du kan få förkylningsblåsor och munsår när du är förkyld även om det inte är själva förkylningen som skapar såret. När du en gång har blivit smittad av herpes simplex virus, som är det virus som ger förkylningsblåsor, stannar viruset i din kropp för alltid. Det befinner sig i nervbanorna där immunförsvaret ser till att hålla det i dvala. När du sedan blir förkyld måste immunsystemet lägga sin energi på att bekämpa infektionen och det ger det slumrande herpesviruset möjlighet att komma upp till ytan.

Munsår vid förkylning

MUNSÅR – förkylning i kroppen kan få ett redan existerande herpesvirus att blossa upp och ge munsår.

© iStock

13 Kan man förebygga förkylning?


En hälsosam livsstil är ditt bästa försvar mot förkylning. Se till att äta nyttigt och varierat, motionera, undvik att röka och drick bara lite alkohol. Dessutom har coronaepidemin lärt oss hur vi undviker att smitta varanarda, och samma princip gäller vid förkylning.

Goda råd för att undvika förkylning:

  • Håll avstånd till smittade.
  • Tvätta händerna eller sprita av dem ofta.
  • Stanna hemma vid symptom.
  • Vädra och städa hemma.

14 Varför finns det inget vaccin mot förkylning?


Det finns det två orsaker till. För det första finns det ju inte bara ett, utan flera hundra olika virus som skapar förkylning, och därför är det i praktiken nästan omöjligt att utveckla ett vaccin. Dessutom anses förkylning inte vara en farlig sjukdom, och därför står inte hela världens forskare på språng för att försöka utveckla ett vaccin.

Källa: Thomas Benfield, professor och överläkare på Infektionsmedicinska avdelningen på Hvidovre Sjukhus och 1177

Artikeln publicerades av I FORM nr 1/2022

Newsletter background