Probiotika – håller tarmarna glada

De senaste årens ökade fokus på vår tarmhälsa har fått intresset för hälsofrämjande bakterier att explodera. Men har probiotiska piller, pulver och tillskott över huvud taget någon effekt? Det ser vi närmare på här.

Kvinna håller sig på magen

PROBIOTIKA TILL EN GLAD MAGE – de levande, goda tarmbakterierna som också kallas mjölksyrebakterier, medverkar bland annat till att hålla magen i balans.

© iStock

Under senaste året har det forskats en del i probiotika och tarmbakterier, och det finns många obesvarade frågor. En sak är dock äker – probiotika är goda bakterer som hjälper till att hålla dina tarmar glada. Men hur får du i dig probiotika på bästa sätt och funkar kosttillskott med probiotika över huvud taget? Här besvarar vi 7 frågor.

1 Vad är probiotika?


Probiotika är levande, vänligt sinnade tarmbakterier, som liknar några av de bakterier som du redan har i din tarm. De kallas också mjölksyrebakterier, även om långt ifrån alla är av den typen. Bakterierna finns naturligt i flera olika matvaror men kan också tas som kosttillskott. Kanske har du stiftat bekantskap med probiotika om du har försökt att förebygga en semestermage någon gång? Här är det nämligen kosttillskott med mjölksyrebakterier vi tar.

Läs också: Så påverkar dina tarmbakterier din hälsa

Visste du att det bor fler än 100 miljarder bakterier i dina tarmar, som tillsammans väger 1,5-2 kilo?

2 Vilken effekt har probiotika?


Mjölksyrebakterier verkar bland annat genom att sänka pH-värdet i din tarm och bilda hälsovänliga fettsyror, som inte bara verkar i tarmen utan i flera organ i din kropp. Forskning tyder på att en sund tarm spelar stor roll för din hälsa. Därför har intresset för probiotika ökat. Hittills tyder forskningen på att probiotika möjligtvis kan ha en gynnsam effekt på flera typer av diarréer, kolik hos spädbarn, ett förhöjt kolesterol, eksem, ett svagt immunförsvar och kanske allergi. Forskarna kan inte påvisa en överbevisad effekt på tarmbakterierna hos friska personer.

LÄS OCKSÅ: Så påverkar dina tarmar ditt humör

3 Funkar kosttillskott med probiotika?


Kanske! Det har gjorts studier som tyder på det, men det finns inte tillräckligt med dokumentation för att någon av produkterna ska godkännas för medicinskt bruk. Därför säljs produkterna som kosttillskott och inte som medicin.

Kimchi

SPIS DIG TIL PROBIOTIKA - fermenterede grøntsager, som fx kimchi, indeholder probiotiske bakterier.

© iStock

4 Kan jag äta mig till mer probiotika?


Ja, det kan du absolut, och du kan göra det både direkt och indirekt. Det direkta sättet föregår genom att du äter massor av kostfibrer. Vissa fibrer funkar nämligen som prebiotika, dvs en slags föda för de gynnsamma probiotiska bakterier som redan bor i din tarm. Prebiotika ökar de goda bakteriernas antal och funktion. Välj gärna havre och grova grönsaker. Du kan också tanka upp på det mer direkta sättet genom att äta matvaror som i sig själva innehåller probiotiska bakterier.

5 Är det nödvändigt att ta ett probiotikatillskott?


Är du frisk och pigg finns det ingenting som tyder på att det är nödvändigt för dig att ta probiotika som tillskott. Du kan absolut äta probiotiska matvaror – det är bara inte säkert att du gynnar din hälsa på så sätt. Men det skadar inte heller. Lider du av akuta eller långvariga tarmproblem försvagar du ditt immunförsvar eller har du ett förhöjt kolesterol, eksem, allergi eller dålig matsmältning kan ett tillskott med pro- eller prebiotika kanske hjälpa dig. Det finns dock inga garantier och det kan vara svårt att hitta rätt tillskott för ditt problem.

6 Vilket slags probiotika ska jag välja?


Välj något med ett högt CFU. CFU står för Colony Forming Units och anger antalet livskraftiga bakterier. Fråga personalen där du köper dina kosttillskott om de vet vad probiotikatillskottet hjälper mot. Var nyfiken på producenten. Många vill gärna sälja probiotika. Framgår det att det står vårdpersonal eller forskare bakom produkterna är chansen att du får en verksam produkt större. För att över huvud taget kunna få någon gynnsam effekt ska du ta probiotika varje dag under en längre tid. När du slutar att äta det tar det bara fyra veckor innan det är ute ur kroppen igen.

7 Finns det några biverkningar med probiotika?


Det är mycket som forskarna ännu inte vet om probiotika – och därmed också om eventuella biverkningar. I de flesta studier har det inte observerats några biverkningar. Men det förekommer fall med svamp eller – ännu mer sällsynt – icke välsinnade bakterier.

Källa: Morten Dahl, specialistläkare och undervisande forskare

Artikeln publicerades i I FORM nr 12/2021