Ginger beer: Recept på bubblande, hälsosam ingefärsdryck

3-6 dagar
26 kcal

Sprudlande, kryddig och full av smak: ginger beer har fått en välförtjänt renässans. Här får du ett enkelt och autentiskt recept på den nyttiga, fermenterade ingefärsdrycken.

ginger beer hemgjord

GINGER BEER är en alkoholfri, fermenterad ingefärsdryck. Den har sina rötter i gamla brittiska traditioner, men har fått en välförtjänt renässans på senare år.

© iStock

Ginger beer – full av smak och hälsa

Det är något speciellt med att göra sina egna drycker. Speciellt när de smakar gott, är naturliga och ger matsmältningen en liten boost. Med den karaktäristiska värmen från ingefära, en antydan till sötma och lätt bubbel är ginger beer perfekt som en liten eftermiddagskick eller som tillbehör till lätta sommarrätter.

Här är ett recept som både väcker sinnena och är bra för magen.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 flaskor

Ingefärastart (ginger bug):

  • ½ msk ekologisk ingefära med skal
  • ½ dl vatten
  • 2 tsk socker
  • ½ liten glasburk

Avkok av ingefära:

  • 46 g ekologisk ingefära
  • 1⅓ l vatten
  • 66 g socker
  • ½ glasburk på 2 liter
  • 2 glasflaskor

Så här gör du

  • Riv ingefäran till ingefärastarten. Tillsätt vatten och 1 tsk socker och lägg i en burk med lock.
  • Låt burken stå på köksbänken. Tillsätt 1 tsk socker och lite vatten varje dag i 2–3 dagar tills det börjar bubbla. Nu är startern klar.
  • Riv ingefäran till avkoket. Koka upp 1 liter vatten och tillsätt ingefäran. Låt sjuda i ca 20 minuter och sila sedan ingefäran.
  • Tillsätt socker i den varma ingefärsdrycken och rör om tills det lösts upp. Tillsätt 1 liter kallt vatten.
  • När drycken är rumstempererad häller du upp den i en glasburk. Tillsätt din bubblande ingefärastart och täck över burken med ett kaffefilter. Låt jäsa i 1-3 dagar på en skuggig plats på köksbänken i 18-20 °C.
  • Häll upp din ginger beer på glasflaskor när den börjar bubbla på ytan. Använd en tratt om det behövs. Häll också upp lite av drycken i en plastflaska som fungerar som säkerhetsflaska eftersom den sväller och hårdnar när trycket ökar. Stäng flaskorna och låt dem stå på köksbänken i några dagar.
  • Kyl flaskorna innan de exploderar på grund av för mycket kolsyra. För att undvika detta ska du hålla ett öga på plastflaskan. När den sväller är det dags att kyla glasflaskorna. Ginger beer kolsyras också i kylskåpet, men inte lika snabbt. Den smakar bäst inom 2 veckor efter att den tappats på flaska.

TIPS: Sila noggrant innan du buteljerar i glasflaskor. Använd en finmaskig sil eller ostduk för att se till att vätskan är klar och behaglig att dricka.

TIPS: Om du tycker att din ingefärsdryck har en tjock eller sirapsliknande konsistens kan det bero på att jäsningen inte har slutförts ordentligt. Försök att låta brygden jäsa i några dagar extra så att jäst och bakterier kan balansera varandra. Om konsistensen inte förändras och drycken fortfarande verkar slemmig är det bäst att kasta den och börja om.

TIPS: Tillsätt mynta eller basilika. Experimentera med lime eller citron för friskhet, och för en varmare version, tillsätt kryddor som kardemumma eller kanel.


1 Vad är ginger beer?


Ginger beer är en kolsyrad dryck med stark smak av ingefära och en lätt kryddig sötma. Trots namnet är det idag oftast en alkoholfri dryck.

Men faktum är att den kolsyrade drycken en gång i tiden också var berusande. Ginger beer utvecklades i Storbritannien på 1700-talet som en jäst dryck gjord på ingefära, socker och vatten, ibland med lite citron eller andra smaktillsatser. Jäsningen skapade en naturlig kolsyra och en alkoholhalt som kunde uppgå till 11 procent. Oftare låg dock alkoholhalten runt 2-3 procent.

Idag avnjuts drycken ofta som en vanlig, alkoholfri törstsläckare eller som en smakrik ingrediens i mocktails eller cocktails.

Smaken och receptet har dock förändrats mycket under årens lopp, åtminstone när det gäller den ginger beer som du kan köpa i matbutiken. Den är oftast inte jäst, utan man har "fuskat" lite och kolsyrat, precis som andra typer av läsk eller kolsyrade drycker.

2 Hur nyttigt är ginger beer?


Den hemgjorda versionen får höga poäng på två saker när det gäller hälsa:

  • Den innehåller ingefära, som är känd för sina antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.

  • En hemmagjord brygd som är naturligt fermenterad och gjord på ingefära kan innehålla ett antal gynnsamma bakterierprobiotika - som kan stärka tarmfloran.

Du bör dock vara medveten om sockerinnehållet. Om ingefärsdrycken inte är helt fermenterad kan slutprodukten innehålla mycket socker. Och om du köper en kommersiellt producerad ginger beer innehåller den ofta extra socker och är vanligtvis inte fermenterad.

3 Vad är en ingefärastart eller ginger bug?


En ingefärastart, även kallad ginger bug, är en naturlig jäsningskultur som görs av färsk ingefära, socker och vatten. Den fungerar som en slags hemmagjord "förkultur" för att kickstarta fermenteringen.

Hur en ingefärastart fungerar

När du blandar riven ingefära med socker och vatten och låter det stå i rumstemperatur börjar de naturliga jästcellerna och mjölksyrabakterierna – som finns på ingefärsskalet och i luften – att föröka sig. Sockret fungerar som näring för mikroorganismerna och efter några dagar bubblar blandningen lätt, luktar syrligt och är klar att använda.

Varför använda en ingefärastart?

Den ger en livfull, naturligt fermenterad dryck med fina bubblor och en mer komplex smak – jämfört med en version där du tillsätter kommersiell jäst. Den fungerar lite som en surdeg för ingefärsdrycker.

Läs också: Älskar du fermentering? Så här gör du

ginger bug eller ingefärastart till ginger beer

EN GINGER BUG, eller ingefärastart funkar lite som en surdeg för ginger beer.

© iStock

4 Recept: Bubbliga, goda fermenterade drycker


Fermenterat te och fermenterad mjölk låter kanske lite... annorlunda. Men det är faktiskt ljuv musik för både smaklökar och matsmältning.

5 Tips för fermentering och servering


Hemgjord ginger beer – från glasburk till servering

Kvinna skär ingefära
© iStock

Fermenteringens konst

Så får du igång bubblorna:

  • Ha tålamod: Fermenteringen tar normalt 2-5 dagar beroende på temperatur och volym. Smaka och kontrollera dagligen.

  • Håll temperaturen mellan 20–25°C. Kallare temperaturer saktar ner jäsningen, varmare temperaturer kan döda mikroorganismer.

  • När du ser små bubblor i flaskan eller hör ett svagt "pssht" när du öppnar den, pågår fermenteringen.

  • Om drycken blir för tjock eller slemmig, låt den stå lite längre. Om det inte hjälper, gör en ny sats.

kvinnor skålar i ginger beer
© iStock

Servering: En fröjd för både ögon och smaklökar

Pricken över i:

  • Servera din ginger beer iskall med skivor av lime, färsk mynta och några frysta bär.

  • Använd den som mixer i mocktails. Prova ginger beer med kolsyrat vatten, citronsaft och gurkskivor.

  • Drick den som en magvänlig aperitif före en måltid – den naturliga syran och bubblorna kan stimulera matsmältningen.