Ginger beer: Recept på bubblande, hälsosam ingefärsdryck
Sprudlande, kryddig och full av smak: ginger beer har fått en välförtjänt renässans. Här får du ett enkelt och autentiskt recept på den nyttiga, fermenterade ingefärsdrycken.
Sprudlande, kryddig och full av smak: ginger beer har fått en välförtjänt renässans. Här får du ett enkelt och autentiskt recept på den nyttiga, fermenterade ingefärsdrycken.
Det är något speciellt med att göra sina egna drycker. Speciellt när de smakar gott, är naturliga och ger matsmältningen en liten boost. Med den karaktäristiska värmen från ingefära, en antydan till sötma och lätt bubbel är ginger beer perfekt som en liten eftermiddagskick eller som tillbehör till lätta sommarrätter.
Här är ett recept som både väcker sinnena och är bra för magen.
TIPS: Sila noggrant innan du buteljerar i glasflaskor. Använd en finmaskig sil eller ostduk för att se till att vätskan är klar och behaglig att dricka.
TIPS: Om du tycker att din ingefärsdryck har en tjock eller sirapsliknande konsistens kan det bero på att jäsningen inte har slutförts ordentligt. Försök att låta brygden jäsa i några dagar extra så att jäst och bakterier kan balansera varandra. Om konsistensen inte förändras och drycken fortfarande verkar slemmig är det bäst att kasta den och börja om.
TIPS: Tillsätt mynta eller basilika. Experimentera med lime eller citron för friskhet, och för en varmare version, tillsätt kryddor som kardemumma eller kanel.
Ginger beer är en kolsyrad dryck med stark smak av ingefära och en lätt kryddig sötma. Trots namnet är det idag oftast en alkoholfri dryck.
Men faktum är att den kolsyrade drycken en gång i tiden också var berusande. Ginger beer utvecklades i Storbritannien på 1700-talet som en jäst dryck gjord på ingefära, socker och vatten, ibland med lite citron eller andra smaktillsatser. Jäsningen skapade en naturlig kolsyra och en alkoholhalt som kunde uppgå till 11 procent. Oftare låg dock alkoholhalten runt 2-3 procent.
Idag avnjuts drycken ofta som en vanlig, alkoholfri törstsläckare eller som en smakrik ingrediens i mocktails eller cocktails.
Smaken och receptet har dock förändrats mycket under årens lopp, åtminstone när det gäller den ginger beer som du kan köpa i matbutiken. Den är oftast inte jäst, utan man har "fuskat" lite och kolsyrat, precis som andra typer av läsk eller kolsyrade drycker.
Den hemgjorda versionen får höga poäng på två saker när det gäller hälsa:
Den innehåller ingefära, som är känd för sina antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.
En hemmagjord brygd som är naturligt fermenterad och gjord på ingefära kan innehålla ett antal gynnsamma bakterier – probiotika - som kan stärka tarmfloran.
Du bör dock vara medveten om sockerinnehållet. Om ingefärsdrycken inte är helt fermenterad kan slutprodukten innehålla mycket socker. Och om du köper en kommersiellt producerad ginger beer innehåller den ofta extra socker och är vanligtvis inte fermenterad.
En ingefärastart, även kallad ginger bug, är en naturlig jäsningskultur som görs av färsk ingefära, socker och vatten. Den fungerar som en slags hemmagjord "förkultur" för att kickstarta fermenteringen.
När du blandar riven ingefära med socker och vatten och låter det stå i rumstemperatur börjar de naturliga jästcellerna och mjölksyrabakterierna – som finns på ingefärsskalet och i luften – att föröka sig. Sockret fungerar som näring för mikroorganismerna och efter några dagar bubblar blandningen lätt, luktar syrligt och är klar att använda.
Den ger en livfull, naturligt fermenterad dryck med fina bubblor och en mer komplex smak – jämfört med en version där du tillsätter kommersiell jäst. Den fungerar lite som en surdeg för ingefärsdrycker.
Läs också: Älskar du fermentering? Så här gör du
Fermenterat te och fermenterad mjölk låter kanske lite... annorlunda. Men det är faktiskt ljuv musik för både smaklökar och matsmältning.