Så gör du ingefärsshots
Det finns många goda skäl att börja dagen med en ingefärsshot. Här kan du se hur du gör ingefärsshots. Det är enklare än du tror.
Det finns många goda skäl att börja dagen med en ingefärsshot. Här kan du se hur du gör ingefärsshots. Det är enklare än du tror.
Det är inte svårt att göra sina egna ingefärsshots. Se bara här.
TIPS! Om du tycker att din ingefärsshot smakar för beskt kan du nöja dig med att bara hälla i saften från citronerna och inte hela citroner. Tillsätt i sådana fall saften när ingefärsshoten är klar och har svalnat – då bevara du de C-vitaminer från citronsaften, som annars kan brytas ner vid kokning.
Smaken på dina hemlagade ingefärsshots går att variera på otaliga sätt. Använd grundreceptet ovan och tillsätt bara andra ingredienser. Här är lite inspiration:
Tillsätt honungen först när ingefärsshoten är klar och har svalnat.
Gör i ordning gurkmejan och koka den med ingefära och citron. Tillsätt ev honung, citronsaft eller annat sötningsmedel efter behag när ingefärsshoten har svalnat.
Låt tebladen dra i 10–15 minuter i ingefära-citron-blandningen, så snart den har kokat klart. Tillsätt ev honung och citronsaft, sila blandningen, häll den på flaska och ställ din ingefärsshot kallt.
Koka myntan med i ingefära-citron-blandningen. Låt svalna, tillsätt ev honung, sila blandningen och ställ ingefärsshotsen kallt. Om du använder citronsaft istället för hela citroner, så tillsätt saften först när ingefärsdrycken har svalnat.
Skölj chilin och skär i små bitar. Koka med ingefära och citron. Så får du lite extra sting i din ingefärsshot!
Skölj äpplena, ta bort kärnhuset och skär i mindre bitar som du kokar ihop med ingefära och citron.
I denna ingefärsshot ersätter du bara citron eller citronsaft med lime eller limesaft.
Du kan även kombinera smaker och ingredienser kors och tvärs i dina ingefärsshots, och t ex göra ingefärsshot med lime och mynta eller ingefärsshot med chili och äpple.
Prova också ingefärsshot med de här ingredienserna:
Hemlagad ingefärsshot håller sig fint i kylskåpet. Hållbarheten beror på vilka ingredienser du stoppar i och hur du tillagar och förvarar den. Honung och socker kan förlänga hållbarheten.
Tänk på att hälla upp din ingefärsshot i rena (helst skållade) flaskor. Räkna med att ingefärsshot lätt håller sig en vecka i kylskåpet – och sannolikt längre än så.
Den knöliga växtroten, ingefära, har många väldokumenterade egenskaper. Bland annat har ingefära en antiinflammatorisk effekt, som hjälper till att stärka ditt immunförsvar, vilket kan hjälpa mot illamående och hjälpa till att lindra atros och ömma muskler.
För att få glädje av ingefärans kraftfulla ämnen är det dock viktigt att du äter en rejäl dos – minst fem gram om dagen. Om du får i dig ingefära via en ingefärsshot behöver du dock det dubbla, eftersom en stor del av roten går till spillo vid tillagningen.
LÄS OCKSÅ: Så får du mest nytta av ingefäran
Det är väldigt ovanligt att uppleva biverkningar efter att man ätit eller druckit ingefära. De få biverkningar som kan uppstå är milda besvär med magen, som till exempel diarré, halsbränna och irritation i munnen.
Dock råder Livsmedelsverket gravida från stora mängder ingefära som shots och kosttillskott, eftersom det kan bidra till en ökad sammandragning av livmodermuskulaturen. Gravida kan dock äta ingefära i normala doser, som tillbehör, lite i teet eller i maten.
Artikeln är publicerad i I FORM nr 1, 2018