Så här gör du ingefärsshot
Det finns många goda skäl att börja morgonen med en ingefärsshot. Så här gör du ingefärsshots. Det är lättare än du tror.
Det finns många goda skäl att börja morgonen med en ingefärsshot. Så här gör du ingefärsshots. Det är lättare än du tror.
Att göra egna hemmagjorda ingefärsshots är inte svårt. Här är ett enkelt recept – och längre ner på sidan hittar du massor av smaker – samt ett recept på råa, ”kallpressade” ingefärsshots.
TIPS: Om du tycker att din ingefärsshot smakar för bittert, tillsätt bara saften från citronerna istället för hela citroner. Det motsvarar cirka 6 matskedar citronjuice – men smaka av för att säkerställa att din shot är frisk och syrlig utan att vara alltför sur.
Tillsätt saften när ingefärsblandningen har svalnat lite – detta bevarar C-vitaminet från citronsaften, som annars kan brytas ned av kokning.
Ingefärsshot är en stark liten dryck som är både uppfriskande och superhälsosam. Du kan köpa den på många matbutiker, men det är enkelt och mycket billigare att göra den själv. Koka helt enkelt hackad ingefära i vatten och tillsätt sedan citronsaft och honung (eller mixa allt rått) och voilà – du har din egen hemmagjorda ingefärsshot.
Du kan variera smaken på dina hemmagjorda ingefärsshots på otaliga sätt. Använd metoden som visas ovan, men lägg bara till lite olika ingredienser. Du kan också göra blandade, råa shots med samma ingredienser. Här är lite inspiration:
Tillred som i receptet ovan. Tillsätt honungen först när din ingefärsshot har kokat klart och svalnat lite. Du kan också göra denna (plus följande) shots rå i en mixer utan att koka. Kom ihåg att justera mängden så att allt får plats i din mixer.
Läs också: Vad är effekten av manukahonung?
Rensa och hacka gurkmejan och koka den tillsammans med ingefära och citron. Tillsätt citronsaft, honung eller annat sötningsmedel efter smak när din ingefärsshot har svalnat lite.
Låt tebladen dra i 10–15 minuter i ingefära-citronblandningen så snart den har kokat klart. Tillsätt honung och citronsaft om så önskas, sila, tappa upp på flaska och kyl dina shots.
Koka myntan i ingefära-citronblandningen. Låt svalna, tillsätt eventuellt honung, sila blandningen, häll upp shoten i en ren flaska och ställ i kylskåpet. Om du använder citronsaft i stället för hela citroner, tillsätt saften efter att ingefärsdrycken har svalnat något.
Skölj chilipepparn och skär den i mindre bitar. Koka ihop med ingefära och citron. Detta ger extra sting till din ingefärsshot!
Skölj äpplena, ta bort kärnhuset och skär dem i mindre bitar som du kokar med ingefära och citron.
I denna ingefärsshot byter du bara ut citron eller citronsaft mot lime eller limesaft.
Du kan blanda och matcha smaker och ingredienser i dina shots, till exempel ingefärsshots med lime och mynta eller shots med chili och äpple.
Hemmagjorda ingefärsshots håller sig bra i kylen i 1-2 veckor, men hållbarheten beror på vilka ingredienser du tillsätter och hur du förbereder och förvarar den. Till exempel kan honung och socker förlänga hållbarheten.
Se till att du häller upp dina shots i helt rena (helst skållade) flaskor. Räkna med att hemmagjord ingefärsshot håller sig i minst en vecka i kylen – och troligen i två veckor.
Den knölformade växtroten har många väldokumenterade egenskaper. Bland annat har ingefära en antiinflammatorisk effekt, den hjälper till att stärka ditt immunförsvar, den kan hjälpa mot illamående och hjälpa till att lindra artrit och ömma muskler.
För att kunna dra nytta av ingefärans kraftfulla föreningar är det dock viktigt att du konsumerar en rimligt stor dos – minst fem gram om dagen. Om du får ingefära via en ingefärsshot behöver du dock vanligtvis dubbelt så mycket eftersom mycket av roten silas bort och kastas under beredningsprocessen.
Läs också: Ginger beer: Så här gör du enkelt din egen ingefärsdryck med kolsyra
Om du har gjort en liter ingefärsshot av 200 gram ingefära motsvarar det ½ dl shot per dag – men räkna med mer om du började med 200 gram ingefära och sedan skalade knölarna och skar bort några ”knutar”.
Det är mycket ovanligt att uppleva biverkningar efter att ha tagit ingefära. De få biverkningar som kan förekomma är lindriga besvär i matsmältningskanalen, t ex diarré, halsbränna och irritation i munnen.
Livsmedelsverket har inga särskilda rekommendationer kring gravida kvinnor och ingefärsshots. I våra nordiska grannländer avråds gravida från att äta eller dricka stora mängder ingefära, till exempel i form av ingefärsshots, te av ingefärspulver eller ta kosttillskott med ingefära. Anledningen är att det finns misstanke om att höga doser ingefära kan framkalla missfall.
Läs också: Vad man inte ska äta när man är gravid