Så får du i dig färre kalorier till middag

Vad ska du lägga på tallriken? Och hur mycket? Vi hjälper dig att sätta ihop en nyttig middag som inte innehåller massor av kalorier.

Middag med få kalorier, middagsbord

MIDDAGEN ÄR SERVERAD! Du vill ha allt, men du vill inte heller äta för många kalorier. Vi guidar dig.

© iStock

Om du bara vill ha ett enda råd som sparar kalorier vid middagsbordet, så får du det här. Ät mycket mer grönsaker. Du kommer att äta mindre av allt annat på menyn.

I princip kan du sluta läsa nu, men om du har 5 minuter på dig finns det många andra tips som också kan hjälpa dig att få en middag med färre kalorier. Du hittar dem alla i den här artikeln.

Läs också: 13 byten som ger dig färre kalorier till middag

Vi äter för mycket

Allt fler av oss blir överviktiga, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Orsakerna är många, men en vanlig orsak är att vi får i oss för många kalorier - antingen i form av för mycket mat eller fel sorts mat, till exempel ett högt intag av ultraprocessade produkter.

För en del av oss ligger problemet vid middagsbordet, där vi ofta äter dagens största måltid. Men du kan faktiskt äta en utsökt middag utan att bryta kaloribarriären.

Det handlar bara om att fokusera på hur du lägger upp din tallrik. Och inte minst om vilka livsmedel du särskilt bör äta mycket av och vilka du bör dra ner på – eller undvika helt och hållet.

Läs också: Ät dig mätt på få kalorier

1 Så här sätter du ihop en perfekt tallrik


Om du fokuserar på kalorierna kan du som tumregel satsa på middagar som ger dig max 650 kcal.

Det gäller för alla rätter i I FORMs veckomenyer och i våra detaljerade kostplaner som hjälper dig att gå ner i vikt.

Middagen ska helst bestå av både protein, grönsaker, kostfibrer och lite nyttigt fett. Detta säkerställer att du ger din kropp de byggstenar den behöver för att fungera och ha energi för dagens uppgifter.

Om du är osäker på hur mycket av varje näringsämne du behöver kan en tallriksmodell vara en bra och enkel riktlinje att följa.

Läs också: Vilka grönsaker är nyttigast? Ta reda på det här

Använd dig av T-tallriksmodellen

Om du är ute efter en kalorisnål middag är den så kallade T-modellen perfekt för dig att ta till.

Modellen används vanligtvis som en guide för dem som vill äta hälsosamt och gå ner i vikt.

Om du är förvirrad över termen ”stärkelse” så syftar den på produkter som pasta, ris, potatis, flingor och bröd. Dessa förser kroppen med kolhydrater och inte minst kostfiber. Du får också i dig båda näringsämnena från grönsaker.

Tallriksmodellen, T-modell för viktminskning
© I FORM
  • GRÖNSAKER: Låt hälften av tallriken bestå av grönsaker.
  • PROTEIN: Fyll 1/4 av tallriken med protein. Välj gärna fisk, skaldjur, fågel, ägg och baljväxter.
  • STÄRKELSE: Högst 1/4 av tallriken bör bestå av stärkelse, t ex potatis, ris, pasta eller bröd.
  • FETT: Lite hälsosamt fett är viktigt. Till exempel en sked pesto, dressing eller sås eller en näve nötter.

3 tallrikar - 3 olika kaloriantal

I de 3 exemplen nedan kan du se hur stor skillnad det kan vara i kalorier beroende på hur du lägger upp din tallrik.

I princip använder vi samma ingredienser, men justerar mängden stärkelse och fett, här i form av pasta och pesto.

Tallrik med 873 kcal
© I FORM

Tallrik 1: Mycket stärkelse och fett

  • 1 laxfilé = 250 kcal
  • 4 dl pasta, kokt = 300 kcal
  • ¼ broccoli, ångad = 23 kcal
  • 3 msk pesto = 300 kcal.
  • KALORIER TOTALT = 873 kcal

Beräknade mängder: 110 g lax, 220 g kokt pasta och 75 g broccoli.

© I FORM

Tallrik 2: Medelstor mängd stärkelse och fett

  • 1 laxfilé = 250 kcal
  • 2 dl pasta, kokt = 150 kcal
  • ¼ broccoli, ångad = 23 kcal
  • 6 körsbärstomater = 18 kcal
  • 2 msk pesto = 200 kcal.
  • KALORIER TOTALT = 641 kcal

Beräknade mängder: 110 g lax, 110 g kokt pasta, 75 g broccoli och 90 g tomater.

Tallrik 3: Ingen stärkelse och lite fett

  • 1 laxfilé = 250 kcal
  • ¼ broccoli, ångad = 23 kcal
  • 6 körsbärstomater = 18 kcal
  • 2 morötter, medelstora = 32 kcal
  • 1 msk pesto = 100 kcal.
  • KALORIER TOTALT = 423 kcal

Beräknade mängder: 110 g lax, 75 g broccoli, 90 g tomater och 130 g morot.

2 Livsmedel att dra ner på vid middagen


Som du säkert kan se på de tre tallrikarna är livsmedel som innehåller mycket stärkelse eller fett särskilt kaloririka.

Detsamma gäller för livsmedel som innehåller mycket socker, men det är vanligtvis inte de som tar upp mest plats vid middagen.

STÄRKELSE

Kolhydraterna i stärkelseprodukter som pasta är bränsle för hjärnan och musklerna. Det är därför de kan vara bra för dem som tränar mycket.

Om du fokuserar på kalorier bör du vara medveten om att dessa produkter också ger dig relativt höga kalorier.

Stärkelse: bröd, pasta och ris

EN EFFEKTIV STRATEGI – för att ta bort kalorier från din kost är att dra ner på stärkelse som ris, pasta och bröd.

© iStock

Vanliga stärkelsekällor i en vardaglig kost

Hur man begränsar kalorier från stärkelse

  • Fyll bara 1/4 - eller mindre - av tallriken med stärkelseprodukter.
  • Skippa bröd som ett tillbehör till din middag. Om du till exempel äter baguette lägger du ofta smör eller liknande ovanpå, och kalorierna blir snabbt för mycket.
  • Undvik att fritera dina hemlagade pommes frites. Vänd dem i lite olivolja eller rapsolja och baka dem i ugnen eller airfryer.

Hur man väljer de nyttigaste stärkelsekällorna

Välj fullkornsversionerna. De innehåller nästan lika många kalorier som de vita varianterna, men du får i dig mycket mer kostfiber som håller dig mätt längre.

Det innebär att du behöver mindre mängder för att känna dig mätt. Som en bonus stärker kostfibrer också matsmältningen och dina tarmbakterier.

Läs också: Därför ska du äta fullkorn

FETT

Vi kan inte klara oss utan fett i vår kost. Fett spelar en viktig roll för våra hormoner, vårt nervsystem och immunförsvar.

Fett är dock det näringsämne som ger oss flest kalorier per gram, vilket är anledningen till att det är nödvändigt att se till fettet när du vill minska ditt kaloriintag.

Nyttiga fetter i form av lax, nötter, avokado och olja.

VÄLJ LITE MEN NYTTIG FETT i form av fet fisk, nötter, avokado och oljor som olivolja och rapsolja.

© iStock

Vanliga fettkällor i en vardaglig kost

  • Mejeriprodukter, särskilt smör, ost och grädde
  • Växtoljor
  • Nötter
  • Avokado
  • Dressingar, såser, pesto och liknande
  • Kött med synligt fett
  • Fet fisk

Hur man begränsar kalorier från fett

  • En bra tumregel är att få i sig 1–3 msk fett per huvudmåltid. Om viktminskning är ditt mål, håll dig till 1 msk.
  • Undvik kött med synligt fett, t ex bacon, fläskstek, kotletter och biffar. Du kan också välja att tillaga köttet med fettet på och sedan skära bort det innan du äter.
  • Om du köper köttfärs, välja de fettsnåla versionerna under 10 procent.
  • Undvik smör, grädde och fet gräddfil när du lagar middag.

Hur du väljer de nyttigaste fettkällorna

  • Prioritera fetter från olivolja, rapsolja, nötter, avokado och fet fisk.
  • Undvik oljor som solrosolja, majsolja och druvkärneolja. De innehåller många av de så kallade omega-6-fettsyrorna, som många av oss redan får i oss för mycket av.

Se upp med ultraprocessad mat

Om din middag ofta består av snabbmat kan du spara många kalorier genom att börja laga din egen mat. I FORMs veckomenyer kan hjälpa dig att komma igång.

Snabbmat faller under kategorin ultraprocessade livsmedel. Som namnet antyder är det här livsmedel som har genomgått tung industriell bearbetning.

Ofta tillsätts fett, socker, salt, konserveringsmedel och andra tillsatser. Det gäller många typer av snabbmat och färdigrätter, men också produkter som kallskuret, korv, lightprodukter, chips, kex, godis och läsk.

Ultraprocessade livsmedel har i flera studier kopplats till övervikt.

Läs också: Därför ska du välja hemlagat – inte ultraprocessat

3 Livsmedel du bör öka på till middag


Det här är enkelt och kan sammanfattas med ett ord: Grönsaker.

Grönsaker är i allmänhet kalorisnåla, så de är dina bästa vänner om du vill dra ner på kalorierna vid middagen.

Om viktminskning är ditt mål ska du inkludera grönsaker i alla dagens måltider – inklusive frukost och mellanmål.

GRÖNSAKER

Grönsaker har mycket att skryta med. Förutom att de är kalorifattiga ger de dig massor av vitaminer, mineraler och kostfiber. Dessutom har de fantastiska färger och smakar gott.

En stor hög med blandade grönsaker

GRÖNSAKER ÄR GENIALA – mättar för få kalorier, de ger krispighet till dina rätter och de ser väldigt inbjudande ut med alla sina vackra färger.

© iStock

Så får du i dig tillräckligt med grönsaker

  • Se till att minst hälften av din tallrik består av grönsaker.

Läs också: 15 tips för mer grönsaker

Hur man väljer de nyttigaste grönsakerna

  • Det hälsosammaste sättet att äta grönsaker är att äta många olika – och helst i regnbågens alla färger. Olika grönsaker – och färger – innehåller många olika hälsosamma ämnen, så ju mer varierat du äter, desto bättre för din hälsa.
  • Håll utkik efter mörkgröna grönsaker i snabbköpet. Många av oss tenderar att få i oss för lite av dem. Välj mörkgröna grönsaker som spenat, broccoli, grönkål, pak choi och mangold.
  • Grönsaker med högt innehåll av kostfiber är också värda att prova eftersom de ger en bra och långvarig mättnadskänsla. Det innebär att du inte blir hungrig mellan måltiderna och inte lika lätt frestas av kaloririka snacks.
  • Några av de mest fiberrika grönsakerna är: Kål som grönkål, blomkål, brysselkål, broccoli och rödkål, rotfrukter som morötter, selleri, palsternacka och persiljerot samt ärtor
  • Det finns inga onyttiga grönsaker, men typer som gurka och isberg, som har en hög vattenhalt, ger dig inte lika många av de hälsosamma ämnena. Men det är därför de kan vara bra för att ”lätta upp stämningen” på en middagstallrik bredvid berget av kål och rotfrukter.

Läs också: 50 nyttiga middagsrecept med massor av grönsaker

En skål med dressing med krydderurter

OM DU HAR KVARG I KYLSKÅPET – kan du snabbt svänga ihop en kalorisnål dip med till exempel lite vitlök och hackade örter. Då behöver du ingen annan sås.

© iStock

Öka också mängden ...

Naturligtvis finns det andra livsmedel än grönsaker som kan hjälpa dig att få en hälsosam och god middag utan för många kalorier. Här är tre.

  • KVARG: Få kalorier och många mättande proteiner gör kvarg till ett lysande alternativ för dressingar och dippsåser till din middag. Perfekt för att doppa grönsaker och kött, och du kan hoppa över den feta såsen.
  • ÄGG: Om du inte vill äta kött till middag är ägg ett bra val. Du får mättande protein och hälsosamt fett för relativt få kalorier. Vad sägs om en snabb omelett, en god ugnsbakad frittata eller kanske en god tonfisksallad med hårdkokta ägg?
  • BALJVÄXTER: Mycket protein och färre kalorier än i de flesta köttprodukter finns i baljväxter, t ex kikärter, linser, kidneybönor och svarta bönor. Använd dem som proteinkälla i dina sallader, gör en god linssoppa eller servera en god chilli sin carne.

4 3 tips till middagen


Nu vet du hur du ska komponera din tallrik, vilka ingredienser du ska prioritera och undvika – och i vilka mängder. Så långt, så bra.

Men medan du äter finns det också några tips som kan leda till färre kalorier vid middagsbordet.

En kanna vatten med citronskivor

GÖR DET TILL EN VANA - drick vatten till din middag. Det kan spara dig en hel del kalorier.

© iStock

Drick vatten till

Ställ fram en stor kanna med kallt vatten på bordet. Gärna med isbitar och skivor av citron eller apelsin.

Söta drycker som läsk, juice, iste och saft hör inte hemma på middagsbordet. De ger dig mycket kalorier. Det finns till exempel cirka 100 kcal i ett 2,5 dl glas kolsyrat vatten – och vem nöjer sig med ett enda glas...?

Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna i första hand släcker törsten med vatten och högst dricker 1/2 liter söta drycker per vecka. Detta gäller även lightdrycker.

Läs också: Läsk - hur skadliga är de söta bubblorna?

Ät lååångsamt

Ta god tid på dig att njuta av din middag. Tugga maten ordentligt och lägg ifrån dig besticken efter varje tugga.

Det tar cirka 15–20 minuter från det att du börjar äta tills du känner dig mätt.

Läs också: Ät dig mätt - utan att överäta

Ät bara en portion

En portion bör räcka för att du ska känna dig mätt - särskilt om du äter långsamt.

Om du fortfarande känner dig hungrig efter 20 minuter kan du ta en omgång grönsaker till. Kalorierna är extremt få – om du inte lägger till en avokado på tallriken.

En extra portion blir inte lika frestande om du lämnar kastrullerna och stekpannorna i köket. Men ta gärna med salladsskålen till bordet.