Så får du i dig färre kalorier till middag
Vad ska du lägga på tallriken? Och hur mycket? Vi hjälper dig att sätta ihop en nyttig middag som inte innehåller massor av kalorier.
Vad ska du lägga på tallriken? Och hur mycket? Vi hjälper dig att sätta ihop en nyttig middag som inte innehåller massor av kalorier.
Om du bara vill ha ett enda råd som sparar kalorier vid middagsbordet, så får du det här. Ät mycket mer grönsaker. Du kommer att äta mindre av allt annat på menyn.
I princip kan du sluta läsa nu, men om du har 5 minuter på dig finns det många andra tips som också kan hjälpa dig att få en middag med färre kalorier. Du hittar dem alla i den här artikeln.
Allt fler av oss blir överviktiga, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Orsakerna är många, men en vanlig orsak är att vi får i oss för många kalorier - antingen i form av för mycket mat eller fel sorts mat, till exempel ett högt intag av ultraprocessade produkter.
För en del av oss ligger problemet vid middagsbordet, där vi ofta äter dagens största måltid. Men du kan faktiskt äta en utsökt middag utan att bryta kaloribarriären.
Det handlar bara om att fokusera på hur du lägger upp din tallrik. Och inte minst om vilka livsmedel du särskilt bör äta mycket av och vilka du bör dra ner på – eller undvika helt och hållet.
Läs också: Ät dig mätt på få kalorier
Om du fokuserar på kalorierna kan du som tumregel satsa på middagar som ger dig max 650 kcal.
Det gäller för alla rätter i I FORMs veckomenyer och i våra detaljerade kostplaner som hjälper dig att gå ner i vikt.
Middagen ska helst bestå av både protein, grönsaker, kostfibrer och lite nyttigt fett. Detta säkerställer att du ger din kropp de byggstenar den behöver för att fungera och ha energi för dagens uppgifter.
Om du är osäker på hur mycket av varje näringsämne du behöver kan en tallriksmodell vara en bra och enkel riktlinje att följa.
Som du säkert kan se på de tre tallrikarna är livsmedel som innehåller mycket stärkelse eller fett särskilt kaloririka.
Detsamma gäller för livsmedel som innehåller mycket socker, men det är vanligtvis inte de som tar upp mest plats vid middagen.
Det här är enkelt och kan sammanfattas med ett ord: Grönsaker.
Grönsaker är i allmänhet kalorisnåla, så de är dina bästa vänner om du vill dra ner på kalorierna vid middagen.
Om viktminskning är ditt mål ska du inkludera grönsaker i alla dagens måltider – inklusive frukost och mellanmål.
Nu vet du hur du ska komponera din tallrik, vilka ingredienser du ska prioritera och undvika – och i vilka mängder. Så långt, så bra.
Men medan du äter finns det också några tips som kan leda till färre kalorier vid middagsbordet.