Ta hand om dina tarmbakterier och få en glad mage

Dina tarmar innehåller massor av små bakterier. De påverkar allt från dina hormoner till din vikt och ditt immunförsvar. Ibland är bakterierna snälla mot dig – ibland jobbar de emot dig. En av världens ledande tarmbakterieforskare svarar på hur du får de små bakterierna på din sida.

Kvinna håller sig på magen

VILL DU HA EN MAGE I BALANS Mindre stress och rätt kost har enormt inflytande på din mages välbefinnande

© iStock

Vi ger orden till tarmbakterieforskaren som öser ur sig sina bästa tips till en glad mage och en sund matsmältning.

När du får antibiotika …

… slår det också ut några av de gynnsamma arterna av tarmbakterier. Så när din läkare säger att du måste vänta på att sjukdomen går över av sig själv eftersom den beror på ett virus ska du inte bli besviken. Medan du beväpnar dig med tålamod (och Netflix) kan du i stället glädja dig åt att du slipper ett massmord i din tarm.

LÄS OCKSÅ: Funkar kosttillskott med probiotika?

Du kan testa hur det står till …

… på ett mycket enkelt sätt: genom att titta på vad som hamnar i toaletten. Du ska helst tömma tarmen varje dag och avföringen ska inte stinka utan ha en arom som du kan stå ut med. Det finns kommersiella verksamheter på nätet som erbjuder tester av bakteriesammansättningen i din tarm, men det är en mycket allmän analys så du kan inte använda den till särskilt mycket.

Luktar din avföring av kloak …

… är det ett tecken på att du får för mycket fett och kött från fyrbenta djur. Sådana livsmedel bildar svavelväte i tarmen och det är just det som ger den ruttna lukten. Du gynnar därför inte bara din kropp utan även de som använder toaletten efter dig genom att äta mer grönsaker. Det gröna kommer att gynna dina tarmar och ge en avföring som doftar som en vårskog i stället för ett avlopp.

LÄS OCKSÅ: Vilken färg bör avföring ha?

Det bästa du kan göra …

… är att äta enligt de officiella kostråden. Råden säkerställer att du får en nyttig och allsidig kost. Inom de råden kan du hitta din egen väg. Djur har en instinkt som gör att de inte äter något som är skadligt för dem. Tyvärr har vi människor inte den instinkten. Men om du lär känna din kropps signaler när du har ätit kan du få en vink om hur maten påverkar dig och dina tarmar.

Läs också: Så påverkar dina tarmbakterier din hälsa

Gör en stor skillnad för bakterierna …

… på bara 48 timmar! Receptet handlar om att sluta äta så mycket kött och animaliska fetter och i stället mest äta grönsaker. Med mer grönt på menyn börjar du utfodra de gynnsamma bakterierna så att det blir ännu fler av dem medan de som har en förkärlek för kött trängs undan. Det är bra, för de köttälskande bakterierna producerar ämnen som går över i blodet och bidrar till åderförkalkning och vissa former av cancer i tarmen.

Testa I FORMs tarmkur och få tarmarna i toppform

Har du ofta ballongmage …

… kan det kanske vara värt att försöka dra ned på mängden gluten du äter. Det finns i alla fall en studie som har jämfört en glutenfattig kost med en glutenrik där deltagarna som fick mycket lite gluten rapporterade om mindre luft i magen och att de kände sig mindre uppblåsta. De mådde också i allmänhet bättre och gick ned lite i vikt.

LÄS OCKSÅ: Slipp uppblåst mage

Utnyttja din mixer …

… så ofta du kan. När du finfördelar grönsaker i mixern gör du att de hundratals gynnsamma ämnen som finns i grönsakerna blir mycket mer lättillgängliga för dina egna enzymer och särskilt tarmbakteriernas enzymer. Och det är just enzymerna som gör att ämnena bryts ned så att de kan transporteras genom tarmväggen och över i blodet i stället för att bara följa med avföringen ut.

Långvarig stress syns i magen …

… eftersom kronisk stress förändrar och stör balansen mellan de bakterier, svampar och virus som huserar i din mage. Trots att den mat som du äter har mycket stor betydelse är det viktigt att komma ihåg att det också finns mycket annat som påverkar din inre fabrik. I framtiden kommer det sannolikt forskning som kan visa om meditation och andra former av mindfulness kan ge en positiv förändring av tarmsamhället.

Se här, vilka stress-symptom du ska hålla koll på

Artikeln publicerades i I FORM nr 14/2019