Matvaror du aldrig bör packa in i aluminiumfolie

Undvik de här vanliga misstagen och slipp oönskade ämnen i din mat.

Mat i aluminiumfolie

ALUMINIUMFOLIE ELLER INTE? Det är inte all mat som mår bra av att packas in i aluminiumfolie.

© iStock

Aluminiumfolie är standard i de flesta människors kök, och även om det är smidigt att plocka fram den när det blir mat över, så är det inte alla matvaror som mår bra av att packas in i aluminiumfolie.

Undvik aluminiumfolie till syrliga matvaror

Det är ingen bra idé att packa in citroner, inlagda gurkor och rödbetor och andra syrliga matvaror i aluminiumfolie. Åtminstone inte om man vill undvika att få in aluminium i maten. Aluminiumet i aluminiumfolien kan nämligen lösas upp när det kommer i kontakt med syran och därmed kan det komma in aluminium i själva matvaran.

Aluminiumfolie är inte bra för miljön

Generellt är aluminiumfolie ett dåligt val för miljön. Aluminiumfolie tillverkas av aluminium, som är ett mycket energikrävande material att tillverka och dessutom mycket svårt att bryta ner som avfall. Slänger du aluminiumfolie i naturen tar det 16 år innan den har brutits ner. Mat inpackad i aluminiumfolie förbrukar dessutom 30 gånger så mycket CO2 som mat inpackad i smörgåspapper, enligt experter.

Bättre val än aluminiumfolie

Till matsäcken: Använd Svanen-märkt smörgåspapper istället för aluminiumfolie.

Till matrester: Lägg maten i en burk eller skål och använd tallriken, ett grytlock eller en skärbräda som lock istället för aluminiumfolie. Det gör inget om locket inte sluter helt tätt.

Pålägg: Förvara pålägg i en burk med tättslutande lock, i en fryspåse med en påsklämma på eller i plastfolie. Det viktiga är att förpackningen är tättslutande.