Lax i ugn med bakade rotfrukter

30 minuter
623 kcal

Prova vårt goda recept på lax i ugn med bakade rotfrukter. Den smakar himmelskt och ger dig massor av fibrer och nyttiga fettsyror.

Bakad lax med rotfrukter

ENKEL OCH SNABB MIDDAG – lax i ugn med bakade rotfrukter.

© wichmann+bendtsen

Lax i ugn med bakade rotfrukter.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 250 g rödbeta
  • 250 g palsternacka
  • 350 g morot
  • 1½ msk extra virgin olivolja
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 2 stora laxfiléer
  • Citron, saften
  • 1 dl grekisk yoghurt, 2 %
  • 2 msk basilikapesto
  • Ev färsk timjan

Så här gör du

  • Värm ugnen till 200 grader varmluft.
  • Skala och skär rotfrukter i små tärningar. Droppa över olja och krydda med salt och peppar.
  • Lägg rotfrukterna i ugnen.
  • Lägg lite citronsaft, salt och peppar på laxbitarna.
  • Lägg laxen i ugnen när rotfrukterna har varit där i minst 10 min. Sänk ugnsvärmen till 175 grader och baka alltihop 15 min till.
  • Rör ihop saften från citronen, grekiskt yoghurt, pesto, salt och peppar till en dipp. Servera till fisken och rotfrukterna och strö ev över lite färsk timjan.

TIPS! Pesto kan bytas ut mot sauce tatar för variationens skull.

TIPS! Ja, man får lust att kasta i sig detta snabbt. Men försök att ta god tid på dig att njuta av maten så att du hinner känna att du är mätt innan du ätit för mycket.