Rädda dina matrester

Vi kan alla göra en stor skillnad för planeten. Nu. Utan att göra avkall på någonting. Vi behöver bara kasta mindre mat.

Broccolisoppa med spenat, purjolök och räkor

UNDVIK MATSVINN — Ät stammen på din broccoli, rensa grönsakslådan och använd ditt torra bröd.

© wichmann+bendtsen

Produktionen av matvaror kräver ofta både transport, användning av maskiner, uppvärmning av växthus, gödsling och foder och det kostar på CO2-kontot. Mycket till och med. Så genom att använda all mat du köper kan du göra planeten en stor tjänst.

Vi har frågat er läsare, vilken mat ni oftast kastar. Ni är generellt väldigt bra på att äta rubb och stubb. Det som oftast hamnar i soppåsen är bröd och grönsaker.

Vi har valt ut de bästa tipsen - både från oss och er och våra favoritrecept med köttrester, bruna bananer, trötta rotfrukter och torrt bröd. Varsågod!

Förvarar du också maten på fel sätt?

När vi förvarar maten på rätt sätt, så förlänger vi hållbarheten och höjer smakupplevelsen betydligt. Men ibland kan det vara lite krångligt.

Illustration av rågbröd

Rågbröd

På sommaren är det en bra idé att lägga det i kylen där det tar längre tid att mögla. Men det blir snabbt torrt i kylskåpet, så resten av året håller det sig färskast utanför kylskåpet.

Illustration av tomater

Tomater

Håller sig klart bäst i kylskåpet men ta ut dem 24 timmar innan de ska ätas.

Illustration av bananer

Bananer

Ska inte ligga i kylskåpet, där blir de bruna.

Illustration av lök

Lök

Förvaras bäst utanför kylskåpet, där det inte är så fuktigt. Förvara dem istället torrt och mörkt.

10 goda recept där du kan använda dina matrester


Ligger det massor av hängiga grönsaker i ditt kylskåp? Eller är kylen fylld av tillagad kyckling som sjunger på sista versen? Kanske är din brödlåda full av öppnade pitabrödspaket? Vi har skapat en massa enkla recept till dig som kan förvandla de glömda matresterna till goda rätter.

Och självklart ska de bruna bananerna inte glömmas bort. Övermogna bananer är inte så gott att äta rakt upp och ner, men de är geniala i bakverk, där de kan ersätta behovet av socker.

Artikeln publicerades i I FORM nr 6/2022