Rädda dina matrester
Vi kan alla göra en stor skillnad för planeten. Nu. Utan att göra avkall på någonting. Vi behöver bara kasta mindre mat.
Vi kan alla göra en stor skillnad för planeten. Nu. Utan att göra avkall på någonting. Vi behöver bara kasta mindre mat.
Produktionen av matvaror kräver ofta både transport, användning av maskiner, uppvärmning av växthus, gödsling och foder och det kostar på CO2-kontot. Mycket till och med. Så genom att använda all mat du köper kan du göra planeten en stor tjänst.
Vi har frågat er läsare, vilken mat ni oftast kastar. Ni är generellt väldigt bra på att äta rubb och stubb. Det som oftast hamnar i soppåsen är bröd och grönsaker.
Vi har valt ut de bästa tipsen - både från oss och er och våra favoritrecept med köttrester, bruna bananer, trötta rotfrukter och torrt bröd. Varsågod!
Ligger det massor av hängiga grönsaker i ditt kylskåp? Eller är kylen fylld av tillagad kyckling som sjunger på sista versen? Kanske är din brödlåda full av öppnade pitabrödspaket? Vi har skapat en massa enkla recept till dig som kan förvandla de glömda matresterna till goda rätter.
Och självklart ska de bruna bananerna inte glömmas bort. Övermogna bananer är inte så gott att äta rakt upp och ner, men de är geniala i bakverk, där de kan ersätta behovet av socker.
Artikeln publicerades i I FORM nr 6/2022