Därför ska du äta lax
Den feta fisken passar till alla dagens måltider och dessutom innehåller den massor av vitaminer, mineraler och sunda fettsyror. Älskade du inte lax innan kommer du garanterat göra det nu.
Den feta fisken passar till alla dagens måltider och dessutom innehåller den massor av vitaminer, mineraler och sunda fettsyror. Älskade du inte lax innan kommer du garanterat göra det nu.
Vad är lax bra för och hur förvarar och tillagar du den bäst? I den här artikeln svarar vi på en rad frågor om lax, så du kan få ut det allra bästa av den sunda, feta fisken.
Jo, lax är nyttigt, men varför egentligen? Här under i vår tabell kan du se näringsinnehållet i 100 gram lax.
Lax är rik på D-vitamin, som de flesta av oss har brist på efter en lång vinter då vi normalt får det från solen. D-vitamin aktiverar immunförsvarets mördarceller.
Ju mer fisk du äter, desto mindre är sannolikheten att du drabbas av en hjärt-kärlsjukdom. Lax är fylld med hjärtvänliga omega-3-fettsyror, som är bra för blodtrycket och därmed kretsloppet.
Lax innehåller massor av protein. Proteinerna gör dig mätt och återuppbygger musklerna efter att du har tränat.
Hur färsk laxen är kan du avgöra med hjälp av dina sinnen. Ögonen på laxen ska vara klara, gälarna ska vara blodröda och doften ska vara frisk.
Färsk lax ska förvaras så kallt som det bara går och tillagas samma dag som den är köpt. I de flesta kylskåp är det kallast längst ner.
Tillagad lax ska förvaras i kylskåpet där den kan hålla sig i 1–2 dagar.
Det går bra att frysa lax. Fisken kan hålla sig ca 3 månader i frysen. Den ska tinas långsamt i kylskåpet. Vi rekommenderar inte att du fryser in lax igen som varit upptinad en gång.
LÄS OCKSA: Så länge håller din mat i frysen
Att ge en sund och blodsockerstabiliserande start på dagen. Ät laxen tillsammans med ägg och grönsaker.
Att bli hackad till färs och använd i fiskbullar, fiskburgare och fiskpastej.
Att ersätta kött i t ex lasagne, pajer och wokrätter.
Och självklart funkar laxen att äta som den är, med en god sallad och kanske lite pesto till.
Många av oss är för tuffa mot laxen. Om du vill undvika att den blir torr och tråkig så håll temperaturen nere. Omkring 120 grader i 25 minuter är lagom.
Dioxiner är dessvärre en del av paketet när man äter fet fisk, eftersom världshaven är förorenade. Tar du bort skinnet slipper du dock en del av de giftiga ämnena.
Laxen är supernyttig, smakar fantastiskt, och så kan den ätas morgon, lunch och kväll. Saknar du inspiration till goda laxrecept så har vi samlat I FORMs populäraste laxrecept här, så du kan njuta av lax till varje måltid.
Gör en läcker frukostomelett med lax, spenat och groddar. Se hur du gör här. ➡️ Gå till receptet
Gör en snabbfrukost på bara 10 minuter med ägg, spenat och lax. ➡️ Gå till receptet
Få den bästa starten på dagen med en mättande och näringsrik rödbetsomelett med lax. ➡️ Gå till receptet
Denna matiga wrap med lax är både enkel och läcker att äta till lunch. ➡️ Gå till receptet
Fräsch och nyttig sandwich med lax – perfekt till lunchrasten. ➡️ Gå till receptet
Vem säger att sallad är torrt och tråkigt? Prova den här läckra laxsalladen. ➡️ Gå till receptet
Fiskdag? Servera en välsmakande lax med läckra tillbehör på bara 20 minuter. ➡️ Gå till receptet
Om du gillar lax i ugnen borde du testa den här ugnsbakade laxen med en färgglad rödkålsråkost. Den kan serveras på under 30 minuter. Smaklig måltid! ➡️ Gå till receptet
Älskar du också mexikansk mat? Varför inte lägga lax i dina tacos? ➡️ Gå till receptet