Grillad lax med rabarbertopping

30 minuter
516 kcal

De lite syrliga rabarberna är en fin kontrast till den feta laxen. Prova i den här läckra rätten som serveras med sparris.

Tallrik med grillad lax, sparris och rabarber.

Grillad lax med rabarbertopping

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 250 g lax
  • 2 rabarberstjälkar
  • Skivor av ¼ citron

Miso-marinad

  • 1 msk ljus miso
  • 1 tsk mörk sesamolja
  • 1 msk agavesirap
  • 1 tsk finriven ingefära
  • ½ vitlöksklyfta
  • ½ msk hackad gräslök

Rabarber-tomat-salsa

  • 2 rabarberstjälkar
  • 7 orange körsbärstomater
  • ½ tsk smör
  • ½ nypa stevia
  • ½ msk olivolja
  • ½ vitlöksklyfta
  • ½ msk gräslök
  • Havssalt

Tillbehör

  • Ett stort knippe sparris

Så lagar du grillad lax med rabarber

  • Vispa ihop miso-marinaden, smörj den på laxen och toppa med finhackade rabarber och citron­skivor.
  • Sätt in laxen i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter.
  • Skär rabarber och tomater i små bitar, stek dem i smör i 5 minuter och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
  • Stek i 2 minuter och låt svalna.
  • Bryt av sparrisen i ändarna och ångkoka i 30 sekunder i lite kokande vatten.

LÄS OCKSA: Lax i ugn – stekguide och 15 goda recept