Bakad lax med grönkål

30 minuter
468 kcal

Bjud på saftig lax, stekt grönkål och bakade sparrispotatisar till middag. Det är lätt och supergott – och tar inte mer än 30 minuter att laga! Se hur du gör här.

Bakad lax med grönkål

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • En liten näve bredbladig persilja
  • En liten näve vattenkrasse
  • En liten näve dill
  • 200 g små sparrispotatisar
  • Kallpressad rapsolja
  • 2 bitar lax, à ca 125 g
  • 2 vitlöksklyftor
  • Extra jungfruolja
  • 200 g palmkål, grönkål eller savoykål
  • ¼ tsk mald torkad chili
  • Havssalt och svartpeppar

Så gör du

  • Skölj örtkryddorna och slunga dem torra, eller lägg på hushållspapper.

  • Skrubba och torka potatisarna, gnid sedan in dem med rapsolja och salt, samt blanda dem med persilja.

  • Lägg dem i en ugnsfast form med bakplåtspapper och baka i ca 25 minuter i 200 grader.

  • Baka laxen i en ugnsfast form med bakplåtspapper i 12 minuter i 200 grader.

  • Skala vitlöksklyftorna och skär dem i tunna skivor samt stek dem gyllenbruna i olivolja och lägg på hushållspapper.

  • Gör i ordning kålen. Om det är palmkål eller grönkål skär du bort en del av mittsträngen och ändarna.

  • Skär bladen i mindre bitar. Skölj grundligt och slunga dem torra.

  • Stek kålen i 1 msk olivolja.

  • Krydda med salt, peppar och chili. Smaka av.

  • Blanda dem med vitlökschipsen.

  • Servera kålen med fisk, örtkryddor och potatis.

LÄS OCKSA: Så här lagar du perfekt lax i ugn