Lax med björnbärsrelish

40 minuter
516 kcal

Piffa till kvällsmaten med det här receptet med bakad lax, björnbärsrelish och fräsch melonsallad med getost.

Bakad lax med björnbär

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 laxfiléer
  • 150 g sparrispotatis
  • 150 g rödbetor
  • 2 tsk extra jungfruolja
  • 150 g björnbär
  • 1 msk mörk balsamvinäger
  • Havssalt och svartpeppar
  • 50 g rucola
  • 100 g melon
  • 40 g fetaost av get

Dressing

  • 1 msk dijonsenap
  • dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 2 dl kallpressad rapsolja
  • Havssalt
  • 1 tsk rosépepparkorn

Så här gör du

  • Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Baka dem i 200 grader i 12 minuter. Eller stek dem i en nonstickpanna, först på ovansidan i ca 4-5 minuter, därefter färdiga på skinnsidan i ca 4-5 minuter.
  • Skrubba potatisarna och skala rödbetorna under tiden, badda dem torra, skär dem i tärningar och stek i olivolja i en panna – i ca 10 minuter.
  • Häll i balsamvinäger, låt det "bubbla runt rötterna", och smaka av med salt och peppar.
  • Gör i ordning björnbär, rucola och melon. Vänd ner hälften av björnbären i rotrelishen. Och håll den ljummen.
  • Vispa ihop dressingen Vispa senap och fläderblomssaft och häll sedan i oljan i en tunn, oavbruten stråle; häll, vispa, häll, vispa, osv. Smaka av med salt och krossad rosépeppar.
  • Lägg sedan upp rucola ihop med melontärningar, fetaost och björnbär och droppa 1 msk dressing över per person.
  • Lägg upp fisken med björnbärsrelishen vid sidan av.

LÄS OCKSA: Så här lagar du perfekt lax i ugn