Lax med björnbärsrelish

Piffa till kvällsmaten med det här receptet med bakad lax, björnbärsrelish och fräsch melonsallad med getost.

10 september 2015 av Anne Larsen

Bakad lax med björnbär

2 personer

2 laxfiléer
150 g sparrispotatis
150 g rödbetor
2 tsk extra jungfruolja
150 g björnbär
1 msk mörk balsamvinäger
Havssalt och svartpeppar
50 g rucola
100 g melon
40 g fetaost av get

Dressing
1 msk dijonsenap
0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
2 dl kallpressad rapsolja
Havssalt
1 tsk rosépepparkorn


Gör så här

  • Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Baka dem i 200 grader i 12 minuter. Eller stek dem i en nonstickpanna, först på ovansidan i ca 4-5 minuter, därefter färdiga på skinnsidan i ca 4-5 minuter.
  • Skrubba potatisarna och skala rödbetorna under tiden, badda dem torra, skär dem i tärningar och stek i olivolja i en panna – i ca 10 minuter.
  • Häll i balsamvinäger, låt det "bubbla runt rötterna", och smaka av med salt och peppar.
  • Gör i ordning björnbär, rucola och melon. Vänd ner hälften av björnbären i rotrelishen. Och håll den ljummen.
  • Vispa ihop dressingen Vispa senap och fläderblomssaft och häll sedan i oljan i en tunn, oavbruten stråle; häll, vispa, häll, vispa, osv. Smaka av med salt och krossad rosépeppar.
  • Lägg sedan upp rucola ihop med melontärningar, fetaost och björnbär och droppa 1 msk dressing över per person.
  • Lägg upp fisken med björnbärsrelishen vid sidan av.

LÄS OCKSA: Så här lagar du perfekt lax i ugn

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar