Lax och avokado – ett nyttigt radarpar

Båda innehåller massor av nyttigt fett, de är enkla att tillaga och de smakar jättegott. Dessutom passar de SÅ bra ihop. Läs mer om lax och avokado här, och spana in våra 9 enkla recept.

Tallrik med burgare av avokado och lax

LAX OCH AVOKADO – är en riktigt god kombination. Testa till exempel den här nyttiga miniburgaren som bara tar några minuter att laga.

© wichmann+bendtsen

Vissa råvaror är som gjorda för att ätas tillsammans, och här är lax och avokado svåra att komma ifrån – av många orsaker. Först och främst är de båda supernyttiga, men så smakar de båda också väldigt gott, och dessutom är den orange och den gröna färgen riktigt vackra tillsammans.

De två råvarorna kan skryta med ännu mer. Läs bara här:

Nyttigt fett i lax och avokado

“Fett gott,” frestas man att säga om kombinationen lax och avokado, för båda råvarorna är suveräna källor till omättat fett. Den här fettypen är den som vi primärt bör få vårt fett ifrån i motsats till det mättade fettet som finns i till exempel smör, ost och kött och köttpålägg.

En av de stora fördelarna med det omättade fettet är att det sänker ditt kolesterolvärde och förebygger åderförkalkning och blodproppar.

I laxen hittar du de supernyttiga omega-3-fettsyrorna som hör till gruppen fleromättade fettsyror. Omega-3-fett stärker ditt immunförsvar och din hjärna och gör hela din kropp bättre på att bekämpa inflammationer.

Avokadon innehåller också massor av nyttigt fett – här är det dock de enkelomättade fettsyrorna, även kallat MUFA-fett, vi snackar om. MUFA-fettet kan uträtta små mirakel för din kropps kretslopp.

Bonusämnen i lax och avokado

Fettet är det stora trumfkortet i både lax och avokado, men det finns också andra bra näringsämnen att hämta.

LAX:

  • D-vitamin: Fet fisk som lax är en viktig källa till D-vitamin, som många av oss nordbor får brist på under vinterhalvåret när solen står lågt på himlen. D-vitamin stärker ditt immunförsvar och ditt skelett.
  • Proteiner: Du får mycket mättande proteiner från lax, som är en riktigt bra proteinkälla. Varje gång du väljer fisk framför kött från ko, gris eller lamm, gynnar du din hälsa.
  • Selen: Lax innehåller mycket selen som är en kraftig antioxidant, som verkar anti-inflammatorisk.

AVOKADO:

  • Kostfibrer: Du får ett bra tillskott mättande kostfibrer från avokadon, som därmed hjälper till att stärka din mage-tarm-flora.
  • E-vitamin: Avokado ger dig också lite E-vitamin, en viktig antioxidant, som hjälper ditt immunförsvar att stå emot inflammationer.

Superenkelt att tillaga lax och avokado

Gillar du enkel mat – vem gör inte det? – så är lax och avokado två givna val.

Avokado används nästan alltid kall, så här handlar tillagningen bara om att ta bort kärnan och få ut avokadoköttet ur skalet. Tycker du det är klurigt så kolla den här lilla videon på bara 23 sekunder:

VIDEO: Så här skalar du en avokado

När avokadoköttet är fritt från både kärna och skal ska det bara skäras i skivor eller tärningar eller ev. mosas, och det är gjort på några få sekunder.

Lax tar lite längre tid beroende på vilken version du vill använda i din rätt.

Rökt lax: Den enklaste laxen du kan välja är helt klart färskrökt lax, för den köper du ofta färdigrökt och i skivor, så den ska vara ut från paketet – och voila! Den här formen av lax röks ofta vid 20 grader, vilket ger en fast konsistens, som är enkel att skära i skivor.

Varmrökt lax: Den varmräkta laxen är också en både enkel och god lösning. Den här typen av lax är väldigt god i sallader, där laxen inte ska serveras i skivor utan kan plockas i bitar. På grund av varmrökningen, som oftast sker vid 65 grader, är konsistensen något mjukare, och därför en laxen svår att skära i skivor.

Ugnsbakad lax: Det är också väldigt enkelt att välja lax i ugn, för här ställer du bara in laxen i en varm ugn på 180 grader i 15-20 min, och sedan är den redo för servering. Om du har lust kan du doppa laxbitarna i sesamfrön, vallmofrön eller hackade nötter innan ugnsbakningen.

Stekt lax: Du kan också välja att steka din lax i en varm stekpanna i lite smör och olivolja. Här kan du räkna med cirka 5–6 minuter på skinnsidan – skinnet ska vara sprött och gyllene innan du vänder – och sedan 1–2 minuter på köttsidan. Se upp med att steka laxen för länge, för då blir den torr och trist att tugga på.
Resultatet blir bäst om laxen inte är kylskåpskall när du steker den, så ta gärna ut den en halvtimme innan du tillagar den.

Rå lax: Lax kan också serveras rå, som du till exempel äter den på sushi.
Rå fisk kräver alltid lite försiktighet eftersom den kan innehålla parasiter som kan tränga in i ditt tarmsystem och din bukhåla och ge dig inflammation. Om du råa lax kommer från en parasitfri avel kan du tryggt använda laxen som den är, men om du inte är säker bör den frysas före användning för att parasiterna ska dö. Livsmedelsverket rekommenderar att du fryser din fisk vid -20 grader i minst 24 timmar.

Du kan inte se på fisken om den härstammar från en parasitfri avel eller inte, så fråga i butiken när du köper din fisk. Det finns krav på dokumentation kring detta.

Rå lax kan till exempel användas i sallader, till förrätter och i de populära färgsprakande bowlsen.

9 goda recept med lax och avokado

Har du blivit riktigt sugen på lax och avokado nu? Det förstår vi, och som tur är har vi en rad nyttiga och goda recept till dig här.

Sallad med kikärter och rökt lax

Sallad med kikärter och rökt lax
© wichmann+bendtsen

En mer inbjudande sallad får du leta länge efter. Utöver lax och avokado får du både spröda kikärter, färska fikon, fänkål, morötter och läcker jordnötsdressing.

Se receptet här

Sesamlax med powersallad

Sesamlax med powersallad
© wichmann+bendtsen

Är du hungrig får du massor av mättnad i den här ugnsbakade laxen med en fyllig sallad med quinoa, sötpotatis, edamamebönor, rödbetor och mandlar.

Här hittar du receptet

Japansk bowl med rå lax och wasabidressing

Japansk bowl med rå lax och wasabidressing
© wichmann+bendtsen

Lax är väldigt gott även som rå. Kolla bara den här bowlen med råris, snabbsyltad kål, edamamebönor, champinjoner och wasabidressing.

Här hittar du receptet

Mexikanska tacos med grillad lax

tacos med grillad lax
© wichmann+bendtsen

Tacos behöver inte alltid fyllas med köttfärs. Testa den här versionen med grillad lax, avokado, rödkål, lime och koriander.

Se receptet här

Avokadoburgare med rökt lax och rödkål

Avokadoburgare med rökt lax
© wichmann+bendtsen

Byt ut biffen mot lax och brödet mot avokado och salladen mot rödkål – voila världens nyttigaste burgare!

Se receptet här

Svart pasta med vallmofrö-lax

Svart pasta med vallmofrö-lax

Full fart på färgerna i den här goda middagen där den ugnsbakade laxen serveras med pasta, broccoli-avokadopesto, brysselkål, rödlök och morötter.

Här hittar du receptet

Laxtartar med avokado

Laxtartar med avokado

Servera den här goda laxtartaren med gurka och avokado som förrätt eller till lunch. Den är klar på ett ögonblick.

Se receptet här