Lax och avokado – ett nyttigt radarpar
Båda innehåller massor av nyttigt fett, de är enkla att tillaga och de smakar jättegott. Dessutom passar de SÅ bra ihop. Läs mer om lax och avokado här, och spana in våra 9 enkla recept.
Båda innehåller massor av nyttigt fett, de är enkla att tillaga och de smakar jättegott. Dessutom passar de SÅ bra ihop. Läs mer om lax och avokado här, och spana in våra 9 enkla recept.
Vissa råvaror är som gjorda för att ätas tillsammans, och här är lax och avokado svåra att komma ifrån – av många orsaker. Först och främst är de båda supernyttiga, men så smakar de båda också väldigt gott, och dessutom är den orange och den gröna färgen riktigt vackra tillsammans.
De två råvarorna kan skryta med ännu mer. Läs bara här:
“Fett gott,” frestas man att säga om kombinationen lax och avokado, för båda råvarorna är suveräna källor till omättat fett. Den här fettypen är den som vi primärt bör få vårt fett ifrån i motsats till det mättade fettet som finns i till exempel smör, ost och kött och köttpålägg.
En av de stora fördelarna med det omättade fettet är att det sänker ditt kolesterolvärde och förebygger åderförkalkning och blodproppar.
I laxen hittar du de supernyttiga omega-3-fettsyrorna som hör till gruppen fleromättade fettsyror. Omega-3-fett stärker ditt immunförsvar och din hjärna och gör hela din kropp bättre på att bekämpa inflammationer.
Avokadon innehåller också massor av nyttigt fett – här är det dock de enkelomättade fettsyrorna, även kallat MUFA-fett, vi snackar om. MUFA-fettet kan uträtta små mirakel för din kropps kretslopp.
Fettet är det stora trumfkortet i både lax och avokado, men det finns också andra bra näringsämnen att hämta.
Gillar du enkel mat – vem gör inte det? – så är lax och avokado två givna val.
Avokado används nästan alltid kall, så här handlar tillagningen bara om att ta bort kärnan och få ut avokadoköttet ur skalet. Tycker du det är klurigt så kolla den här lilla videon på bara 23 sekunder:
När avokadoköttet är fritt från både kärna och skal ska det bara skäras i skivor eller tärningar eller ev. mosas, och det är gjort på några få sekunder.
Lax tar lite längre tid beroende på vilken version du vill använda i din rätt.
Rökt lax: Den enklaste laxen du kan välja är helt klart färskrökt lax, för den köper du ofta färdigrökt och i skivor, så den ska vara ut från paketet – och voila! Den här formen av lax röks ofta vid 20 grader, vilket ger en fast konsistens, som är enkel att skära i skivor.
Varmrökt lax: Den varmräkta laxen är också en både enkel och god lösning. Den här typen av lax är väldigt god i sallader, där laxen inte ska serveras i skivor utan kan plockas i bitar. På grund av varmrökningen, som oftast sker vid 65 grader, är konsistensen något mjukare, och därför en laxen svår att skära i skivor.
Ugnsbakad lax: Det är också väldigt enkelt att välja lax i ugn, för här ställer du bara in laxen i en varm ugn på 180 grader i 15-20 min, och sedan är den redo för servering. Om du har lust kan du doppa laxbitarna i sesamfrön, vallmofrön eller hackade nötter innan ugnsbakningen.
Stekt lax: Du kan också välja att steka din lax i en varm stekpanna i lite smör och olivolja. Här kan du räkna med cirka 5–6 minuter på skinnsidan – skinnet ska vara sprött och gyllene innan du vänder – och sedan 1–2 minuter på köttsidan. Se upp med att steka laxen för länge, för då blir den torr och trist att tugga på.
Resultatet blir bäst om laxen inte är kylskåpskall när du steker den, så ta gärna ut den en halvtimme innan du tillagar den.
Rå lax: Lax kan också serveras rå, som du till exempel äter den på sushi.
Rå fisk kräver alltid lite försiktighet eftersom den kan innehålla parasiter som kan tränga in i ditt tarmsystem och din bukhåla och ge dig inflammation. Om du råa lax kommer från en parasitfri avel kan du tryggt använda laxen som den är, men om du inte är säker bör den frysas före användning för att parasiterna ska dö. Livsmedelsverket rekommenderar att du fryser din fisk vid -20 grader i minst 24 timmar.
Du kan inte se på fisken om den härstammar från en parasitfri avel eller inte, så fråga i butiken när du köper din fisk. Det finns krav på dokumentation kring detta.
Rå lax kan till exempel användas i sallader, till förrätter och i de populära färgsprakande bowlsen.
Har du blivit riktigt sugen på lax och avokado nu? Det förstår vi, och som tur är har vi en rad nyttiga och goda recept till dig här.
En mer inbjudande sallad får du leta länge efter. Utöver lax och avokado får du både spröda kikärter, färska fikon, fänkål, morötter och läcker jordnötsdressing.
Är du hungrig får du massor av mättnad i den här ugnsbakade laxen med en fyllig sallad med quinoa, sötpotatis, edamamebönor, rödbetor och mandlar.
Lax är väldigt gott även som rå. Kolla bara den här bowlen med råris, snabbsyltad kål, edamamebönor, champinjoner och wasabidressing.
Tacos behöver inte alltid fyllas med köttfärs. Testa den här versionen med grillad lax, avokado, rödkål, lime och koriander.
Byt ut biffen mot lax och brödet mot avokado och salladen mot rödkål – voila världens nyttigaste burgare!
Full fart på färgerna i den här goda middagen där den ugnsbakade laxen serveras med pasta, broccoli-avokadopesto, brysselkål, rödlök och morötter.
Servera den här goda laxtartaren med gurka och avokado som förrätt eller till lunch. Den är klar på ett ögonblick.