Lax med rotfrukter, blomkålsris och hollandaise

30 minuter
444 kcal

Till dig från oss – ett enkelt och snabbt recept på lax med rotfrukter, blomkålsris och hollandaise. Rätten är rik på grönsaker, mättande proteiner, nyttiga fettsyror och magvänliga kostfibrer.

Tallrik med lax, blomkålsris, rotfrukter och sås

LAX MED ROTFRUKTER, BLOMKÅLSRIS OCH HOLLANDAISE - med massa grönsaker

© wichmann+bendtsen

Lax med rotfrukter, blomkålsris och hollandaise

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 300 g blandade rotfrukter
  • 2 laxfiléer
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk extra virgin olivolja

Hollandaise:

  • ¼ blomkål
  • ¼ purjolök, den vita delen
  • ½ morot, liten
  • 2 dl vatten
  • ½ tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ½ citron, saften
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Blomkålsris:

  • ¼ blomkål

Pynt:

  • Bredbladig persilja

Så gör du

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skala och hacka rotfrukterna i små, fina tärningar.
  • Lägg lax i en ugnsfastform, salta, peppra och krydda med ½ tsk rosmarin. Vänd rotfrukterna i olja, krydda med salt, peppar och resten av rosmarinen. Fördela rotfrukterna runt laxen i formen. Baka i ugnen i cirka 20 minuter.
  • Hacka alla grönsakerna till hollandaisen fint. Koka upp tillsammans med vatten, buljong och vinäger.
  • Sänk värmen och låt sjuda i cirka 15 min, tills grönsakerna är mjuka. Mixa allt tills hollandaisen är slät. Tillsätt ev. lite extra vatten. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  • Riv blomkålen fint, och stek snabbt i stekpanna på medelvärme i 5 min. Servera med lax, rotfrukter, hollandaise och ev. bredbladig persilja.

TIPS! Byt ut det vanliga, vita riset mot blomkålsris så får du i dig färre kalorier och dubbelt så mycket kostfibrer!