Den stora guiden om förpackningar

Plastburkar, fryspåsar och aluminiumfolie. Det finns massor av sätt att förvara din mat hemma i köket, men alla typer är inte lika bra – varken för dig eller för miljön. Vi hjälper dig att hitta din väg i förpackningsdjungeln.

Sallad på tallrik med plastfolie

UNDVIK MATSVINN GENOM ATT TÄCKA MATEN Plastfolie är en av många populära sätt att förvara matresterna.

Frukt. Check. Grönsaksstavar. Check. Två rågbrödsmackor – en med leverpastej och syltade rödbetor och en avokadomacka. Check. Så är matlådan klar. Men hur är det nu? Är det bäst att packa in mackorna i plastfolie, aluminiumfolie eller smörgåspapper? Det berättar vi i den här artikeln. Innan vi går till själva guiden så låt oss lite snabbt gå igenom frågan om förpackning. För både förpackningar som vi själva använder hemma och den som producenterna lägger runt maten är något det talas mycket om nuförtiden. För är det alls nödvändigt och belastar vi inte bara miljön med all plast och papper?

Välj förpackning noga

När du tar en gurka från hyllan i butiken tänker du kanske att det är galet att den är inpackad i plast, men inpackningen gör faktiskt att den håller sig fräsch längre. Och på det viset kan den tunna plasten bidra till att reducera matspill som är en mycket större miljöbov än förpackningen. Det finns alltså goda skäl för de plastlådor och de andra förpackningsmaterial som du ser i butiken. Även hemma kan en plastbytta eller en fryspåse vara praktisk för resterna från kvällsmaten eller bären som annars snabbt börjar se vissna ut om de bara får stå i en papplåda på köksbordet.

LÄS OCKSÅ: Stoppa matsvinnet – så här gör du!

Betyder det då att du kan använda förpackningar hej vilt? Nej, självklart inte. Som med allt annat gäller att du ska använda ditt sunda förnuft – och här tänker vi inte bara på mängden förpackningsmaterial du använder. Det är också väldigt viktigt att du också väljer rätt typ av förpackningsmaterial så att varken din mat eller miljön förorenas av farliga ämnen. Vad du ska välja beror både på vilken typ av livsmedel det gäller och om det ska in i kylskåpet, mikrovågsugnen eller frysen. Låter det besvärligt? Det är det alls inte – och på följande sidor ger vi dig en superenkel och överskådlig guide för sex populära förpackningstyper.

(Låter det besvärligt? Det är det inte. Här under ger vi dig råd, och fördelar och nackdelar med sex populära förpackningar)

Översikt över symboler för förpackningar

Källa: Stine Müller, projektledare för konsumentrådet Tænk

Newsletter background