Ruccola – salladen med starka fördelar och smaknoter
Ruccolasallad kan användas i en mängd olika rätter och är fullpackad med vitaminer och mineraler. Få inspiration, recept och tips för att använda mer ruccola i dina måltider.
Ruccolasallad kan användas i en mängd olika rätter och är fullpackad med vitaminer och mineraler. Få inspiration, recept och tips för att använda mer ruccola i dina måltider.
Ruccola är den bästa källan när det gäller vitaminer och mineraler. Den är rik på vitamin A, vitamin C, vitamin K och folat, samt kalcium och kalium – och den är full av smak.
Detta gröna, sköna blad är därför en fröjd för både kroppen och smaklökarna.
Ruccola är inte bara utsökt och supernyttigt – den är också superenkel att odla och kan trivas nästan var som helst.
Dyk in i ruccolans värld och upptäck nya och spännande sätt att använda denna gröna vitaminbomb.
Ruccola är en sallad som ursprungligen växte vilt i Medelhavsområdet. Den är också känd under namnen rucola, roquette och senapskål.
Den skiljer sig från andra sallader genom sin distinkta smak, mörkgröna färg och tandade form.
Ja, ruccola är en bladgrönsak.
Även om den också kallas senapskål och tillhör korsblommiga familjen, som även omfattar kål och broccoli, är denna lilla gröna godsak faktiskt inte en kålväxt.
Ja. Det är extremt kalorisnålt och rik på både vitaminer och mineraler.
Bland annat är den fullpackad med vitamin A, som stärker synen och immunsystemet, samt vitamin K, som är bra för benstommen och hjälper kroppen att läka sår, samt vitamin C, som fungerar som en antioxidant som skyddar cellerna.
Ruccola är också en bra källa till folat och kalium som hjälper till att bilda nya celler och upprätthålla ett hälsosamt blodtryck och ruccola är en bra vegetabilisk källa till mineralet kalcium, som du behöver för att upprätthålla friska ben och tänder.
Ruccola | Näringsinnehåll per 100 g |
---|---|
Kalorier: | 21 |
Protein: | 3,3 g |
Kostfibrer: | 2,4 g |
Fett: | 0,3 g |
A-vitamin: | 419 RE |
K-vitamin: | 53,9 µg |
Folat: | 131 µg |
Kalium: | 426 mg |
Kalcium | 268 mg |
C-vitamin | 24,7 mg |
Källa: DTU |
Ja, det kan du absolut.
Denna lilla gröna växt trivs både i trädgården och i en balkonglåda. Den är mycket lätt att odla, eftersom den är mycket tålig och sprider sig lätt.
Ruccola växer bäst i solen, men trivs också bra i halvskugga, så det är ett bra val även om din köksträdgård inte är så solig.
Läs också: Forskning: Så hälsosamt är trädgårdsarbete
Ruccola bör helst förvaras i kylskåp, där den håller sig färsk i ungefär en vecka i en plastpåse eller en tätt försluten behållare. Tvätta inte bladen innan du förvarar dem, eftersom fukt gör att de klibbar ihop.
Om du förvarar dem i rumstemperatur kommer de att vara helt döda inom mindre än 24 timmar.
Kom ihåg att ta bort gula blad och kasta dem innan du lägger ruccola i din sallad.
Ja.
Även om du kanske förknippar ruccola med fräscha sallader eller som grönt tillbehör till varma rätter, kan du enkelt tillaga den på flera olika sätt.
Om du vill göra en god pesto med en lite annorlunda smak än du är van vid, prova vårt recept på ruccolapesto.
TIPS: Vill du ha en annan smak? Ersätt då mandlarna med pinjenötter eller valnötter, eller ersätt parmesanosten med västerbottenost.
Ruccola är inte bara gott i pesto, utan passar också utmärkt i många olika rätter. Det är särskilt populärt på pizza, i pastarätter och olika sallader.
Här hittar du massor av goda rätter med ruccola från I FORM.