Ruccola – salladen med starka fördelar och smaknoter

Ruccolasallad kan användas i en mängd olika rätter och är fullpackad med vitaminer och mineraler. Få inspiration, recept och tips för att använda mer ruccola i dina måltider.

tallrik med ruccolasallad

GILLAR DU STARKA SMAKER? Ruccola utmärker sig med sin starka, lätt bittra smak och inslag av peppar och senap.

© iStock

Ruccola är den bästa källan när det gäller vitaminer och mineraler. Den är rik på vitamin A, vitamin C, vitamin K och folat, samt kalcium och kalium – och den är full av smak.

Detta gröna, sköna blad är därför en fröjd för både kroppen och smaklökarna.

Ruccola är inte bara utsökt och supernyttigt – den är också superenkel att odla och kan trivas nästan var som helst.

Dyk in i ruccolans värld och upptäck nya och spännande sätt att använda denna gröna vitaminbomb.

1 Vad är ruccola?


Ruccola är en sallad som ursprungligen växte vilt i Medelhavsområdet. Den är också känd under namnen rucola, roquette och senapskål.

Den skiljer sig från andra sallader genom sin distinkta smak, mörkgröna färg och tandade form.

ett ruccolablad

GE DIN SALLAD EN HÄLSOSAM BOOST! Ruccola är fullpackad med vitaminer och mineraler som gör din vardag lite grönare.

© iStock

2 Är ruccola en grönsak?


Ja, ruccola är en bladgrönsak.

Även om den också kallas senapskål och tillhör korsblommiga familjen, som även omfattar kål och broccoli, är denna lilla gröna godsak faktiskt inte en kålväxt.

3 Är ruccola nyttigt?


Ja. Det är extremt kalorisnålt och rik på både vitaminer och mineraler.

Bland annat är den fullpackad med vitamin A, som stärker synen och immunsystemet, samt vitamin K, som är bra för benstommen och hjälper kroppen att läka sår, samt vitamin C, som fungerar som en antioxidant som skyddar cellerna.

Ruccola är också en bra källa till folat och kalium som hjälper till att bilda nya celler och upprätthålla ett hälsosamt blodtryck och ruccola är en bra vegetabilisk källa till mineralet kalcium, som du behöver för att upprätthålla friska ben och tänder.

RuccolaNäringsinnehåll per 100 g
Kalorier: 21
Protein: 3,3 g
Kostfibrer: 2,4 g
Fett: 0,3 g
A-vitamin: 419 RE
K-vitamin: 53,9 µg
Folat: 131 µg
Kalium:426 mg
Kalcium268 mg
C-vitamin24,7 mg
Källa: DTU

4 Kan man odla ruccola själv?


Ja, det kan du absolut.

Denna lilla gröna växt trivs både i trädgården och i en balkonglåda. Den är mycket lätt att odla, eftersom den är mycket tålig och sprider sig lätt.

Ruccola växer bäst i solen, men trivs också bra i halvskugga, så det är ett bra val även om din köksträdgård inte är så solig.

Läs också: Forskning: Så hälsosamt är trädgårdsarbete

När ska ruccola sås och skördas?

Ruccola är superlätt att odla – den groddar ofta efter bara 3–5 dagar. Du kan till och med skörda flera gånger från samma planta.

ruccola frö
© iStock

Sådd

  • Utomhus: Från april till september.
  • Växthus eller inomhus (t ex på fönsterbrädan): Från mars och framåt.

TIPS: Du kan så ruccola i flera omgångar, t ex varannan eller var tredje vecka. Då får du färsk sallad under hela säsongen.

Hand som plockar ruccolasallad
© iStock

Skörd

  • Du kan skörda din ruccola ungefär 3–5 veckor efter sådd.

  • Titta på bladen – när de är fem till tio centimeter långa är din sallad klar att plockas.

TIPS: Om du skördar kontinuerligt, plocka de yttre bladen först. På så sätt kan plantan fortsätta att växa.

5 Hur ska ruccola förvaras?


Ruccola bör helst förvaras i kylskåp, där den håller sig färsk i ungefär en vecka i en plastpåse eller en tätt försluten behållare. Tvätta inte bladen innan du förvarar dem, eftersom fukt gör att de klibbar ihop.

Om du förvarar dem i rumstemperatur kommer de att vara helt döda inom mindre än 24 timmar.

Kom ihåg att ta bort gula blad och kasta dem innan du lägger ruccola i din sallad.

6 Kan ruccola tillagas?


Ja.

Även om du kanske förknippar ruccola med fräscha sallader eller som grönt tillbehör till varma rätter, kan du enkelt tillaga den på flera olika sätt.

7 Så gör du din egen ruccolapesto


Ruccolapesto

Ruccolapesto med mandlar

Om du vill göra en god pesto med en lite annorlunda smak än du är van vid, prova vårt recept på ruccolapesto.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 burk

  • 200 g ruccola
  • 100 g mandlar
  • 6 msk olivolja
  • 80 g parmesanost, riven
  • 2 st. vitlök
  • salt och citron efter smak

Gör så här

  • Smaka av med salt och citronsaft.

TIPS: Vill du ha en annan smak? Ersätt då mandlarna med pinjenötter eller valnötter, eller ersätt parmesanosten med västerbottenost.


8 Goda recept med ruccola


Ruccola är inte bara gott i pesto, utan passar också utmärkt i många olika rätter. Det är särskilt populärt på pizza, i pastarätter och olika sallader.

Här hittar du massor av goda rätter med ruccola från I FORM.

Pizza med ruccola

Skinkpizza och sallad
© wichmann+bendtsen

Hemgjord skinkpizza utan mjöl

Här hittar du I FORMs hemlagade skinkpizza, helt utan mjöl och serverad med färsk ruccola på toppen.

Blomkålspizza – glutenfri, low carb och ketovänligt recept
© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med kyckling, ost och tomat

Vill du prova en lite nyttigare pizza?

Här får du en blomkålsbotten och en god topping av tomatsalsa, färsk mozzarella, kyckling och ruccola. Den smakar helt underbart.

Hitta receptet här

Sallader med ruccola

Skål med sallad på melon, jordgubbar, ruccola och parmesan
© wichmann+bendtsen

Melonsallad med jordgubbar, rucola och parmesanost

Sallad med melon, jordgubbar, rucola och parmesan – denna sallad ser vacker ut på bordet och smakar fantastiskt.

Hämta receptet här.

Varm pumpasallad med ruccola och fetaost

En varm sallad med bakad Hokkaido-pumpa, fetaost och ruccola är den perfekta kombinationen av fyllighet, krispighet och fräschör!

Hämta receptet här.

kyckling-pastasallad
© wichmann+bendtsen

Kall pastasallad med kyckling, ruccola och pesto

Njut av denna goda pastasallad med ruccola till lunch, på buffén, på picknick eller i din lunchlåda.

Hämta receptet här.

Bulgursallad
© wichmann+bendtsen

Världens bästa bulgursallad med pesto

En krispig, fräsch sallad med rucola, rädisor och körsbärstomater som passar perfekt till de flesta rätter – och ger dig massor av hälsosamma näringsämnen för väldigt få kalorier.

Hämta receptet här.

Quinoasallad med ugnsbakad sötpotatis
© wichmann+bendtsen

Quinoasallad med bakad sötpotatis

Den här salladen med quinoa, krämig fetaost och krispig ruccola kan enkelt utgöra en hel måltid i sig. Den är vegetarisk, men om du äter kött skulle den också vara utsökt med kyckling som tillbehör.

Hämta receptet här.

Andra goda rätter med ruccola

Våfflor som toast med skinka och ost på papper
© wichmann+bendtsen

Morotsvåffla med ost, skinka och ruccola

Morotsvåffla med skinka och ost är I FORMs hälsosammare version av klassisk toast. Den smakar jättegott.

Hämta receptet här.

Turskaa ja lisukkeita syvällä lautasella
© wichmann+bendtsen

Vit fisk med päron, rucola och bakade potatisklyftor

Du kan laga denna goda torskrätt med potatis och grönsaker på en halvtimme.

Receptet hittar du här.

Pitabröd med falafel
© wichmann+bendtsen

Pitabröd med hemgjord vegansk falafel i ugnen

I detta goda recept serveras ruccola tillsammans med falafel, granatäppelkärnor och en fräsch citrondressing – allt inslaget i ett krispigt pitabröd.

Hitta receptet här.

Low carb wrap med lax
© wichmann+bendtsen

Low carb-wrap med varmrökt lax

En wrap helt utan mjöl och med en läcker fyllning av lax och grönsaker. En nyttig, enkel och god middag på bara 15 minuter.

Hämta receptet här.