¼
knippa
färska örter, t ex basilika, dill eller persilja
½
ekocitron, saft och skal
Havssalt
Svartpeppar, nymalen
150
g
färska ärtor
Topping:
2
msk
hasselnötter
50
g
grön sparris
50
g
ärtor
Färska örter, t ex basilika, dill eller persilja
Så här gör du:
Pressa vitlöken och finhacka löken. Fräs båda i en stekpanna i olivoljan.
Tillsätt risottoriset, 2 dl buljong och vitt vin i stekpannan och låt sjuda under omrörning tills riset har absorberat vätskan. Tillsätt mer buljong tills riset är klart. Det kan behövas lite mindre eller lite mer buljong än vad som anges i receptet, så det är viktigt att kontrollera risets konsistens.
Finhacka sparrisen och tillsätt den i grytan tillsammans med den sista portionen buljong.
Riv parmesanen och finhacka örterna. Tillsätt även dem i grytan.
Tillsätt citronsaft och rivet citronskal och smaka av med salt och peppar.
Rör ner ärtorna i risotton strax före servering.
Servera risotton med en topping av rostade, hackade hasselnötter och färska örter, ytterligare några ärtor och blancherad, finhackad sparris för extra färg.
Tips Risotton kan naturligtvis också lagas med frysta ärtor. Lägg dem i en liten kastrull, häll kokande vatten över, lägg på locket och låt dem stå i 5 min.