Pitabröd med hemlagad vegansk falafel i ugn

35 minuter
488 kcal

God dressing, syltade och färska grönsaker. Falafeln har fått fint sällskap av de godaste, veganska ingredienserna. Mums!

falafel-pita

PITA – Falafel kan också stekas i olja i en stekpanna. Det ökar kaloriinnehållet, men gör dem extra spröda och gyllene.

© wichmann+bendtsen

Pitabröd med hemlagad vegansk falafel i ugn

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 PERSONER

  • 1 vårlökar
  • 75 g granatäppelkärnor
  • 37 g ruccola
  • 2 pitabröd

Falafel:

  • 100 g torkade kikärter
  • ¼ lök
  • 1 fett vitlöksklyftor
  • ½ näve bredbladig persilja
  • ¾ tsk stött koriander
  • ¾ tsk stött spiskummin
  • ½ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Citrondressing:

  • ½ dl sojayoghurt eller kvarg
  • ½ citron, saften
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  • Lägg kikärter i blöt i rikligt med vatten i 12 timmar.
  • Värm ugnen till 200 grader och hacka lök och vitlök.
  • Mixa de avhällna kikärterna tillsammans med de övriga ingredienserna till falafeln i en matberedare tills du har en sammanhängande massa.
  • Forma cirka 16 falaflar. Placera dem på en plåt och baka i 25 min tills de är gyllene.
  • Rör ihop ingredienserna till dressingen.
  • Skär vårlök och pilla loss kärnorna från granatäpplet.
  • Fyll pitabröden med falafel, ruccola, granatäppelkärnor, vårlök och dressing.

Du hittar det godaste receptet på hembakat pitabröd här: Pitabröd med fullkorn

TIPS Falaflar är ofta runda. Men när de görs till pitabröd kan du med fördel ge dem ett lätt tryck innan de bakas så de blir lite platta. Då passar de perfekt i pitabröden.