Forskning: Så hälsosamt är det att fixa i trädgården

Tar du på dig trädgårdshandskarna så fort det blir vår? Då får du faktiskt flera fördelar – utöver en välskött trädgård. Se hur hälsosamt det är med trädgårdsarbete.

Kvinna som gör trädgårdsarbete

GRÖNA FINGRAR – Du vårdar även din hälsa när du fixar och donar i trädgården.

© iStock

Om du inte redan kommit igång med att odla och rensa i rabatterna, är det kanske nu du ska leta fram handskar och trädgårdsspade.

En välskött trädgård är inte bara vacker och praktisk – den stärker även din hälsa. Det bekräftar en ny studie där forskarna såg vad som hände med 300 slumpvis utvalda personer när de plötsligt fick en trädgård att ta hand om i sex månader.

Mindre stress

Trädgårdsarbete ger ro i hjärnan, och vår stress- och ångestnivå sjunker när vi spenderar tid i trädgården. Andra studier har visat liknande resultat genom att bara befinna sig i naturen.

Är du stressad? Gör vårt stresstest här

Fler fibrer

Personer som fixar i trädgården äter 7 procent fler fibrer om dagen än personer utan trädgård.

Kanske för att de äter fler hemodlade grönsaker? Fibrer har stor betydelse för vår ämnesomsättning, vårt immunförsvar och motståndskraften mot vissa cancerformer.

Fler steg

Trädgårdsarbete får oss i genomsnitt att gå 45 minuter extra i veckan. Det motsvarar 28 procent av rekommendationerna om fysisk aktivitet från hälsomyndigheterna.