Topp 3: Här är de nyttigaste frukterna
Är du osäker på vad du ska välja från fruktkorgen? Om du letar efter den nyttigaste frukten kan vi hjälpa dig här.
Är du osäker på vad du ska välja från fruktkorgen? Om du letar efter den nyttigaste frukten kan vi hjälpa dig här.
Vilken sorts frukt har du ätit idag? Det hälsosammaste svaret skulle faktiskt vara en fruktsallad. Du vet, den sorten med bär, kärnfrukter, stenfrukter, melon och citrusfrukter – och utan vispad grädde 😉
Läs också: Dietisten – därför kan du frossa i frukt
Även om vissa frukter innehåller mycket mer näringsämnen än andra, finns det ingen enskild frukt som ger dig alla de hälsosamma näringsämnen du behöver. Det är därför de officiella kostrådens devis ”Ät en varierad kost” gäller även frukt.
Ett enkelt sätt att variera ditt fruktintag är att äta efter färg. Vilken typ av vitaminer, mineraler och antioxidanter som finns i frukten beror ofta på dess färg.
Om du har ätit röda och blå bär till frukost är det därför en bra idé att äta en avokado till lunch, en apelsin som mellanmål på eftermiddagen eller strö äppelbitar över din curry till middag.
Läs också: Kan man tvätta bort bekämpningsmedel från frukt och grönsaker?
Om vi håller oss till kostriktlinjerna för ett ögonblick, är den officiella rekommendationen 500 gram frukt och grönsaker per dag.
Ett stort äpple motsvarar ungefär 100 gram.
Om du försöker gå ner i vikt är det en bra idé att hålla sig till 100 eller 200 gram frukt och komplettera detta med mer grönsaker. Detta beror på att du får i dig fler kalorier från söt frukt än från grönsaker.
Kalorierna i frukt är dock ingenting jämfört med andra söta godsaker. En banan innehåller 93 kcal per 100 gram. Samma mängd mjölkchoklad innehåller 545 kcal, medan siffran för vingummi och söt lakrits är cirka 350 kcal.
Läs också: TEST – hur är din relation till socker?
Frukt innehåller många hälsosamma näringsämnen såsom vitaminer, mineraler, kostfiber och antioxidanter, som bidrar till att förbättra din hälsa och, enligt forskning minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Många av de hälsosamma ämnena i frukt finns antingen i eller precis under skalet.
Eftersom bär har en stor yta i förhållande till sin vikt får man ganska mycket skal per gram frukt. Det är därför bär i allmänhet ligger högst upp på listan när det gäller innehåll av vitaminer, mineraler, antioxidanter och kostfibrer.
Och med sitt låga kaloriinnehåll och söta smak är färska bär ett utmärkt alternativ till en skål med lördagsgodis.
Om du tycker att färska bär är lite dyra är det bra att veta att frysta bär är lika nyttiga som färska.
Till skillnad från många söta, exotiska frukter har kärnfrukter en mer balanserad socker-syra-förhållande. Och du får i allmänhet en bra mängd kostfiber, vitaminer och mineraler för få kalorier.
Kärnfrukter som äpplen och päron trivs generellt bra i det nordiska klimatet, så se till att välja lokala frukter. Här är klimatavtrycket också mycket lågt.
Läs också: Så äter man klimatvänligt
Stenfrukter är frukter som har en hård, stenliknande kärna i mitten, omgiven av mjukt fruktkött.
I allmänhet ger de dig goda mängder vitaminer, mineraler och kostfibrer.