Kyckling i currysås med grönsaker och ris
Kan vardagsmat vara både nyttig, god, klimat- och barnvänlig på samma gång? Svaret är JA. Kolla in vårt enkla recept på kyckling i currysås, och få massor av tips för att variera den populära rätten.
Kan vardagsmat vara både nyttig, god, klimat- och barnvänlig på samma gång? Svaret är JA. Kolla in vårt enkla recept på kyckling i currysås, och få massor av tips för att variera den populära rätten.
Laga det på bara 30 min – prova vårt enkla och nyttiga recept på den goda vardagsmaten.
– gör du det, sparar du 175 kcal per portion.
Du behöver:
Gör så här:
Kyckling i currysås är en av de rätter man gör om och om igen. Först och främst smakar det riktigt gott, och så är kyckling klimatvänligt. Framförallt om du gör rätten på en hel kyckling, och inte bara filéer.
Rätten är också lätt att laga. På bara en halvtimme kan du ha maten klar på bordet, vilket är en stor fördel – inte minst på hektiska vardagar.
Kyckling i currysås är en av de rätter där du kan sätta en personlig touch. Det gäller både mängden och variationen av kryddor, samt grönsakerna i såsen, tillbehör och toppingar. Vill du inte freestyla så får du förslag här.
Ja, det kan man absolut. Här får du några nyttiga tips för att variera både mängden kyckling, ingredienser i såsen, grönsaker och topping.
VÄLJ KOSTFIBRER: Hälsovinsten av en portion kyckling i currysås beror i hög grad på vilket tillbehör du serverar till. Det klassiska tillbehöret är ris, och här gör du din hälsa en tjänst genom att välja fullkorn, alltså råris framför vitt ris.
Oavsett vilken typ av ris du väljer får du lätt i dig en del kalorier. Vill du gå ner i vikt kan du därför välja bort ris och istället välja riven blomkål.
Därför: Kostfibrer från råris håller dig mätt och stimulerar din matsmältning. Och när du äter fullkorn hjälper det till att minska din risk för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ2 och vissa former av cancer. Väljer du blomkålsris sparar du många kalorier, liksom blomkål ger dig mycket kostfibrer och vitaminer, framförallt C-vitamin.
Javisst! Det är dock viktigt att kyla ner rätten direkt och ställa den i kylskåpet. Har du gjort en stor portion, så dela upp den i mindre portioner för att se till att maten kyls ner snabbt. Du kan också ställa kastrullen i en stor skål med kallt vatten.
När du värmer upp din kyckling i currysås ska maten värmas upp till minst 75 grader. Rör runt under tiden.
Din kyckling i currysås kan hålla sig två–tre dagar i kylskåp. Det kräver att du har en god kökshygien och har kylt ner rätten snabbt. Samtidigt är det viktigt att råvarorna, t ex kycklingen och mjölken, inte har överskridit sista förbrukningsdatum.
Absolut, det är en bra idé, för då har du enkel och god mat till hektiska dagar.
Ställ in maten i kylskåp så snabbt som möjligt och fördela den i portioner innan du fryser ner den. Ju snabbare nerkylning och nerfrysning, desto mer smak bevaras.
Hemgjorda gryträtter kan hålla sig upp till 3 månader i frysen. Kom ihåg att tina upp rätten i kylskåpet. Om grönsakerna i din currysås var spröda vid nedfrysningen, kommer det tyvärr inte vara fallet när den tinar upp. Tillsätt ev lite färska grönsaker.
Har du mycket i din frys? Kolla hur länge dina matvaror håller sig i frysen här
Curry är en kryddblandning och kommer alltså inte från en enskild planta som de flesta andra kryddor gör. Curry består ofta av hela 10 olika kryddor och därför kan curry variera ganska kraftigt.
De vanligaste kryddorna i curry är spiskummin, kardemumma, senapsfrö, koriander och inte minst gurkmeja som ger kryddan dess gula färg.
Curry förvaras bäst torrt och mörkt, t ex i ett köksskåp. Då är hållbarheten cirka 2 år.
Curry är en torr kryddblandning medan currypasta är en våt massa, ett slags blöt puré.
Många av kryddorna i currypasta är samma som i currypulver, men ofta ingår även chili, vilket inte alltid är fallet i pulverform. Currypasta är därför ofta rätt starkt. Kryddorna är ofta ihoprörda med räkpasta och/eller lite olja.
Currypasta används i thairätter, och det finns tre typer av currypasta: grön, gul och röd.
Om du vill använda currypasta i en klassisk kyckling i curry, så välj den gula.
Se till att kycklingköttet är helt täckt av buljong. Tillsätt gärna grönsaker för att ge smak, t ex purjolök, gul lök, morötter och färska örter. Låt det koka under lock vid svag värme.
Har du tid så låt köttet stå och dra en stund i kokvattnet. Är du osäker på om kycklingen är färdig så gör ett litet snitt och kolla. Köttet ska vara vitt, inte rosa. Du kan absolut koka kycklingköttet dagen innan du ska använda det.
De flesta barn tycker om kyckling i mild currysås, men du kan justera rätten så att den blir ännu mer barnvänlig. Se här:
Artikeln publicerades i I FORM nr. 09/2023