Kyckling i currysås med grönsaker och ris

30 minuter
432 kcal

Kan vardagsmat vara både nyttig, god, klimat- och barnvänlig på samma gång? Svaret är JA. Kolla in vårt enkla recept på kyckling i currysås, och få massor av tips för att variera den populära rätten.

En portion kyckling i currysås med ris, grönsaker och blomkålsris

KYCKLING I CURRYSÅS – Vardagsmat när den är som bäst. Och så kan du ha maten klar på 30 min.

© wichmann+bendtsen

Kyckling i currysås med grönsaker och ris

Laga det på bara 30 min – prova vårt enkla och nyttiga recept på den goda vardagsmaten.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 kycklingfiléer
  • 2½ dl hönsbuljong
  • ½ stor gul lök
  • ½ morot
  • ½ squash
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • ½ äpple
  • ½ msk curry
  • 2 dl mjölk eller 1 burk kokosmjölk
  • 1 msk akaciahonung
  • ½ msk mjöl
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 1½ dl råris

Gör så här

  • Lägg kyckling och buljong i en kastrull och koka upp. Sänk sedan värmen och låt kycklingen sjuda i 20 min.
  • Vill du ha ris till så koka riset enligt anvisningen för förpackningen.
  • Hacka grönsakerna fint och stek dem i olja i ett par min.
  • Tillsätt 2 dl kokvatten från kycklingen, äpple skuret i tärningar, curry, mjölk, honung, mjöl, salt och peppar. Vispa ihop ordentligt.
  • Koka upp rätten och smaka av. Sänk värmen och låt sjuda i 20 min.
  • Skär kycklingfiléerna i tärningar och lägg dem i currysåsen. Låt sjuda ett par min.
  • Servera kyckling i currysås med ris eller blomkålsris till och lägg örter på toppen.

Byt ut riset mot blomkålsris

– gör du det, sparar du 175 kcal per portion.

Du behöver:

  • 1 stort blomkålshuvud
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 1 näve färska örter, t ex koriander

Gör så här:

  1. Riv kålen, och pressa vitlöken.
  2. Stek med olja, salt och peppar ett par min tills blomkålsriset är varmt och mört.

Kyckling i currysås är en av de rätter man gör om och om igen. Först och främst smakar det riktigt gott, och så är kyckling klimatvänligt. Framförallt om du gör rätten på en hel kyckling, och inte bara filéer.

Rätten är också lätt att laga. På bara en halvtimme kan du ha maten klar på bordet, vilket är en stor fördel – inte minst på hektiska vardagar.

Kyckling i currysås är en av de rätter där du kan sätta en personlig touch. Det gäller både mängden och variationen av kryddor, samt grönsakerna i såsen, tillbehör och toppingar. Vill du inte freestyla så får du förslag här.

Läs mer om rätten här

1 Kan man laga nyttig kyckling i currysås?


Ja, det kan man absolut. Här får du några nyttiga tips för att variera både mängden kyckling, ingredienser i såsen, grönsaker och topping.

KYCKLINGEN – KOKA EN HEL KYCKLING

Många av oss köper kycklingfiléer för att det är så enkelt och bekvämt. Man kanske ska vi överväga att grilla eller koka en hel kyckling istället.

Det är billigare, klimatbelastningen är lägre och du har mat för fler dagar. Dessutom kan du få ut en god, hemgjord buljong till en soppa om du kokar resterna.

kyckling grafik

Så här gör du:

  • Rensa kycklingen och lägg den i en stor kastrull eller gryta. * Lägg i grönsaker i vattnet, t ex morot, purjolök och örter.
  • Tillsätt salt och 8-10 hela pepparkorn. Lägg på locket och koka i cirka 1 timme på svag värme.
  • Skumma av under tiden.
  • Ta sedan bort skinn och ben och skär köttet i tärningar.
  • Sila buljongen och kasta grönsakerna.

SÅSEN – BEGRÄNSA DET MÄTTADE FETTET

I såsen kan det gömma sig väldigt många kalorier och mycket mättat fett om du gör den på kokosmjölk eller grädde. Många av oss älskar sås, men fundera på om rätten verkligen måste simma runt i sås.

Därför:

Mättat fett ska vi helst inte äta för mycket av, för det ökar vårt kolesterolvärde och därmed risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Ett nyttigare val är därför, som i I FORMs recept, att göra en sås på en bas av olivolja, buljong och lite mjöl och sedan tillsätta mjölk eller ev lite kokosmjölk för att uppnå den krämiga konsistensen.

GRÖNSAKERNA – VAR GENERÖS MED DET GRÖNA

Ju fler, desto bättre – så kan mängden grönsaker kort beskrivas.

Därför:

Grönsaker ger dig både vitaminer, mineraler och mättande kostfibrer – och dessutom för ganska få kalorier. I en currysås tillför de dessutom vackra färger, som gör rätten ännu mer inbjudande att se på. Ju fler grönsaker du lägger i grytan, desto enklare blir det också att skära ner lite på köttet och fettet.

Grönsaker grafik

GODA GRÖNSAKER TILL DIN KYCKLING I CURRYSÅS

TOPPINGEN – MASSOR AV GRÖNT OCH LITE SPRÖTT

Vi älskar toppingar. För det första kan de få varenda rätt att se mer inbjudande ut, eftersom de ofta bidrar med vackra färger. För det andra så tillför toppingar också en annan smak och konsistens än den dominerande i rätten, t ex något sprött och fräscht.

Därför:

Man ska inte underskatta värdet av att den mat man ska äta ser god ut. Väljer du frukt, grönsaker eller färska örter som topping kan du glädja dig över extra vitaminer och mineraler.

Väljer du nötter så är det nyttigt fett för alla kroppens celler. De nyttigaste nötterna är helt klart de osaltade, men så länge du inte dränker maten i salta nötter så är även salta nötter ett bra val.

Topping

7 SUVERÄNA TOPPINGAR

  • Tärnat äpple
  • Färsk koriander
  • Bredbladig persilja
  • Jordnötter
  • Rostade kokosflingor
  • Curryrostade kikärter
  • Pumpafrön
TOPPINGAR

TOPPINGAR – Tärnat äpple och färsk koriander är en både nyttig och vacker topping till kyckling i currysås.

© wichmann+bendtsen

2 Vilket tillbehör kan man servera till kyckling i currysås?


VÄLJ KOSTFIBRER: Hälsovinsten av en portion kyckling i currysås beror i hög grad på vilket tillbehör du serverar till. Det klassiska tillbehöret är ris, och här gör du din hälsa en tjänst genom att välja fullkorn, alltså råris framför vitt ris.

Oavsett vilken typ av ris du väljer får du lätt i dig en del kalorier. Vill du gå ner i vikt kan du därför välja bort ris och istället välja riven blomkål.

Därför: Kostfibrer från råris håller dig mätt och stimulerar din matsmältning. Och när du äter fullkorn hjälper det till att minska din risk för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ2 och vissa former av cancer. Väljer du blomkålsris sparar du många kalorier, liksom blomkål ger dig mycket kostfibrer och vitaminer, framförallt C-vitamin.

KOLLA DITT TILLBEHÖR

Vitt ris
© gettyimages

VITT RIS, kokt

  • Kalorier: 142 kcal
  • Kostfibrer: 0,3 g

Värde per 100 g

Råris
© gettyimages

RÅRIS, kokt

  • Kalorier: 94 kcal
  • Kostfibrer: 1,1 g

Värde per 100 g

Blomkålsris
© gettyimages

BLOMKÅL, rå

  • Kalorier: 19 kcal
  • Kostfibrer: 1,9 g

Värde per 100 g

3 Kan man göra kyckling i currysås dagen innan?


Javisst! Det är dock viktigt att kyla ner rätten direkt och ställa den i kylskåpet. Har du gjort en stor portion, så dela upp den i mindre portioner för att se till att maten kyls ner snabbt. Du kan också ställa kastrullen i en stor skål med kallt vatten.

När du värmer upp din kyckling i currysås ska maten värmas upp till minst 75 grader. Rör runt under tiden.

4 Hur länge håller sig kyckling i currysås i kylen?


Din kyckling i currysås kan hålla sig två–tre dagar i kylskåp. Det kräver att du har en god kökshygien och har kylt ner rätten snabbt. Samtidigt är det viktigt att råvarorna, t ex kycklingen och mjölken, inte har överskridit sista förbrukningsdatum.

5 Kan man frysa kyckling i currysås?


Absolut, det är en bra idé, för då har du enkel och god mat till hektiska dagar.

Ställ in maten i kylskåp så snabbt som möjligt och fördela den i portioner innan du fryser ner den. Ju snabbare nerkylning och nerfrysning, desto mer smak bevaras.

6 Hur länge håller kyckling i currysås i frysen?


Hemgjorda gryträtter kan hålla sig upp till 3 månader i frysen. Kom ihåg att tina upp rätten i kylskåpet. Om grönsakerna i din currysås var spröda vid nedfrysningen, kommer det tyvärr inte vara fallet när den tinar upp. Tillsätt ev lite färska grönsaker.

Har du mycket i din frys? Kolla hur länge dina matvaror håller sig i frysen här

7 Vad är curry?


Curry är en kryddblandning och kommer alltså inte från en enskild planta som de flesta andra kryddor gör. Curry består ofta av hela 10 olika kryddor och därför kan curry variera ganska kraftigt.

De vanligaste kryddorna i curry är spiskummin, kardemumma, senapsfrö, koriander och inte minst gurkmeja som ger kryddan dess gula färg.

Curry förvaras bäst torrt och mörkt, t ex i ett köksskåp. Då är hållbarheten cirka 2 år.

curry

CURRY – är en kryddblandning, och är väldigt viktigt när du lagar kyckling i currysås.

© gettyimages

Varför ska man fräsa curryn först?

I recept på curryrätter står det ofta att du ska fräsa curryn i smör eller olja innan du lägger ner några andra ingredienser.

Om du vill göra det eller inte är upp till dig, men det finns en vits med att göra det för värmen frigör många av curryns aromämnen. Din curryrätt kommer helt enkelt att smaka mer om du fräser kryddan, och det är väl inte så dumt?

Så här gör du:

  • Lägg ett par skedar curry i en medelvarm stekpanna, ev med lite olivolja.
  • Rör runt hela tiden.
  • Inom cirka 30 sekunder kommer du att känna en intensiv currydoft och curryn börjar att skifta färg.
  • Sänk värmen och lägg i de övriga ingredienserna.

8 Vad är det för skillnad på curry och currypasta?


Curry är en torr kryddblandning medan currypasta är en våt massa, ett slags blöt puré.

Många av kryddorna i currypasta är samma som i currypulver, men ofta ingår även chili, vilket inte alltid är fallet i pulverform. Currypasta är därför ofta rätt starkt. Kryddorna är ofta ihoprörda med räkpasta och/eller lite olja.

Currypasta används i thairätter, och det finns tre typer av currypasta: grön, gul och röd.

Om du vill använda currypasta i en klassisk kyckling i curry, så välj den gula.

Tre sorters curry

Röd, gul, grön currypasta
  • RÖD CURRYPASTA: Stark smak. Här har små, röda chilifrukter använts.

  • GUL CURRYPASTA: Medium smak. Här har man använt gula, omogna chilifrukter.

  • GRÖN CURRYPASTA: Mild smak. Här har man använt små gröna chilifrukter.

9 Hur länge ska kyckling koka?


  • En hel kyckling: Koka den i cirka 50-60 min.
  • Kycklingfiléer: Koka dem i cirka 15-20 min.

Se till att kycklingköttet är helt täckt av buljong. Tillsätt gärna grönsaker för att ge smak, t ex purjolök, gul lök, morötter och färska örter. Låt det koka under lock vid svag värme.

Har du tid så låt köttet stå och dra en stund i kokvattnet. Är du osäker på om kycklingen är färdig så gör ett litet snitt och kolla. Köttet ska vara vitt, inte rosa. Du kan absolut koka kycklingköttet dagen innan du ska använda det.

10 Så här gör man rätten extra barnvänlig


De flesta barn tycker om kyckling i mild currysås, men du kan justera rätten så att den blir ännu mer barnvänlig. Se här:

  • Håll igen med kryddorna. Alla barn älskar inte stark mat. Dela ev upp rätten i två kastruller, en i en mild version och en där du sätter fart på den med mycket curry och ev chili.
  • Servera grönsakerna i små skålar. Många barn tycker om att se vad de äter och att ingredienserna inte är blandade med såsen. Om det är faller även hos er, så låt kycklingen vara den enda ingrediensen i såsen och servera de olika grönsakerna i små skålar. Då kan alla ta vad de gillar. Ärtor, röd paprika, ananas, äpplen och tärnad potatis är ofta omtyckt av de små.

Artikeln publicerades i I FORM nr. 09/2023