Få koll på fettet

Ingen mer fettförvirring. I FORM:s fettguide förklarar skillnaden mellan mättat och omättat fett. Hälsosamt och mindre hälsosamt fett. Och då vet du hur mycket fett du behöver per dag.

Olika livsmedel med fett

10 VANLIGA FETTKÄLLOR Du kanske inte är helt medveten om de olika typerna av fett och vilka livsmedel du ska leta efter i synnerhet, men oroa dig inte. Det kommer du att göra efter att ha läst den här artikeln.

© iStock

Du kan inte klara dig utan fett. Punkt slut. Fett är nödvändigt för ett antal vitala funktioner i kroppen, och därför ska du helst äta lite varje dag.

Nyckelordet är "lite", eftersom det är väldigt lätt att få i sig för mycket fett. Och eftersom det innehåller mycket kalorier kan ett högt intag leda till fetma, vilket är - ja, inte så fett. Det ökar risken för en lång rad livsstilssjukdomar, t ex högt kolesterol, högt blodtryck och diabetes typ 2.

Läs också: TEST: Är du i riskzonen för högt blodtryck?

Många olika sorter

Kvantitet är inte det enda som är svårt att hålla reda på. För fett är inte bara fett. Det finns olika sorter.

Du har säkert hört talas om mättat och omättat, och omega-3-fettsyror kanske också ringer en klocka hos dig. En del av fettsorterna har dessutom flera olika namn, vilket inte gör det hela lättare.

Dessutom anses vissa typer vara mer hälsosamma än andra. Så det finns mycket att hålla reda på. Vi hjälper dig i vår fettguide.

1 Vad är fett?


Fett är en så kallad makronutrient – ett näringsämne som förser kroppen med energi. Du behöver tre olika makronäringsämnen: fett, kolhydrater och proteiner.

Fett benämns ofta fettsyror. Den biokemiska strukturen hos fettsyrorna avgör vilken typ de är.

Flera av fettsyrorna är essentiella – det betyder att du måste få i dig dem via kosten eftersom kroppen inte kan producera dem själv.

2 Vad använder kroppen fett till?


Din kropp klarar sig inte utan näringsämnet, som används för många viktiga funktioner i din kropp.

Din kropp använder fett till att ...

  • bygga nya celler. Varje cell i din kropp består av fettsyror.
  • bygga hormoner och enzymer.
  • stärka ditt immunförsvar.
  • isolera dig så att du kan hålla dig varm.
  • absorbera mikroskopiska näringsämnen som vitaminer. Detta sker till exempel när du äter morötter, där ett vitamin som vitamin A lättare tas upp om du samtidigt äter lite fett. De andra fettlösliga vitaminerna är vitamin D, vitamin E och vitamin K.

3 Vilka typer av fetter finns det?


Fetttyper, mättade och omättade

Två typer: mättat och omättat

Det finns generellt två typer – mättat och omättat. Ofta pratar man om mättade och omättade fettsyror.

De omättade fettsyrorna kan återigen delas in i två undergrupper – enkla enkelomättade fettsyror och fleromättade fettsyror. De enkelomättade kallas också enkelomättade (MUFA) och de fleromättade kallas fleromättade (PUFA).

De fleromättade fettsyrorna har i sin tur ett brett spektrum av fettsyror under sig. De två viktigaste du bör känna till är omega-6-fettsyror och omega-3-fettsyror. Dessa två ger dig alfa-linolsyra (ALA) och linolsyra. Dessa två ämnen kallas också för essentiella fettsyror.

En tredje typ av fleromättade fettsyror som du kanske också har hört talas om är de beryktade transfettsyrorna.

Läs mer om de olika typerna längre ner i artikeln.

4 Vad är skillnaden mellan mättat och omättat fett?


Mättat:

  • Finns främst i animaliska livsmedel som kött och feta mejeriprodukter, samt i tropiska fetter och hårt margarin.
  • Högt intag kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Stelnar i kylskåpet, tänk smör, kokosolja eller fettkanten på en fläskkotlett.

Omättat:

  • Finns främst i livsmedel från växtriket och fisk.
  • Vissa omättade fettsyror kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Är mjuka eller flytande i kylskåpet. Tänk på olivolja och rapsolja.

5 Vad är mättat fett?


Biokemiskt sett har mättade fettsyror en ganska kompakt struktur utan så kallade dubbelbindningar.

Mättat fett kallas ofta för det ohälsosamma fettet. Detta beror på att stora mängder kan öka LDL-kolesterol, vilket ökar risken för åderförkalkning och blodproppar.

Mättade fettsyror finns främst i animaliska fetter, t ex kött och mejeriprodukter. Dessa livsmedel ger dig också bra saker som antioxidanter, vitaminer, kalcium och protein av god kvalitet, så uteslut dem inte nödvändigtvis från din kost, men ät dem med måtta.

Tydligen har vi svenskar svårt för det sistnämnda. Vi äter alldeles för mycket mättat fett jämfört med de officiella rekommendationerna. Med svenska matvanor, där en stor del av fettet kommer från mejeriprodukter som ost, mjölk, fil, crème fraiche och smör, är det lätt att få i sig för mycket mättat fett och för lite fleromättat fett. De flesta skulle behöva minska på det mättade och öka på det fleromättade och enkelomättade fettet, enligt Livsmedelsverket

Läs också: Kolla in våra hälsosamma fettbyten

Grafik med exempel på livsmedel med hög halt av mättat fett

FÅR DU I DIG FÖR MYCKET MÄTTAT FETT - som så många andra svenskar? Dra då ner på livsmedel med animaliska fetter, som kött och smör, och tropiska oljor som kokosolja.

© iStock

Mättat fett finns särskilt i:

  • Kött med hög fetthalt, t ex bacon, korv, kallskuret, köttfärs med mer än 10 % fett och kött med synlig fettkant
  • Feta mejeriprodukter, t ex smör, grädde, ost, helmjölk och gräddfil
  • Gräddglass
  • Kakor, kex och liknande
  • Choklad
  • Kokosolja
  • Palmolja
  • Hårt margarin

6 Vad är omättat fett?


Omättat fett kallas ofta för det goda eller hälsosamma fettet. Vissa omättade fettsyror sänker kolesterolvärdet och kan bidra till att förebygga åderförkalkning och blodproppar.

Det finns främst i livsmedel från växtriket och i fisk.

Den här typen kan delas in i enkelt enkelomättat fett och fleromättat fett. De två typerna består av en eller flera dubbelbindningar och har en lösare struktur och är därför mer lättflytande än mättat fett.

Grafik med exempel på livsmedel med högt innehåll av omättat fett

VILL DU ÄTA MER OMÄTTAT FETT? Då kan du öka mängden fet fisk, avokado, olivolja och nötter.

Bra källor till enkelomättat fett

Bra källor till fleromättat fett

  • Fet fisk, t ex lax, makrill och sill
  • Nötter och mandlar
  • Växtoljor som solros-, tistel- och druvkärneolja

7 Vad är omega-3-fettsyror och omega-6-fettsyror?


Olika källor till omega-3-fetter

DE FLESTA MÄNNISKOR FÅR INTE I SIG TILLRÄCKLIGT MED OMEGA-3-FETTER. Om detta gäller dig också, fyll på med fisk- och rapsolja - eller ta en kapsel torskleverolja.

© iStock

Omega-3-fettsyror och omega-6-fettsyror

Gruppen fleromättade fettsyror är stor, men det är framför allt två som du behöver känna till – omega-3-fettsyror och omega-6-fettsyror.

Båda anses vara mycket viktiga eftersom de innehåller så kallade essentiella fettsyror. Det är syror som kroppen inte kan producera själv och som därför är viktiga att få i sig via kosten eller kosttillskott.

Du får i dig mycket omega-6

Du bör särskilt fokusera på omega-3. Många av oss får i oss mer omega-6-fettsyror än omega-3.

Det beror både på att många inte äter tillräckligt med fisk och på att omega-6-fettsyror finns rikligt i växtoljor som solros-, majs-, tistel- och druvkärneolja. Dessa oljor är billiga och används därför i stor utsträckning av industrin i färdigrätter och många andra bearbetade livsmedel.

Så får du i dig mer omega-3

Fyll på med omega-3-fettsyrorna EPA och DHA (fiskolja) via:

  • Ät mer fet fisk som lax, sill, öring och makrill, eller ta fiskoljekapslar.

Fyll också på med omega-3-fettsyror via:

  • Använd mer rapsolja, valnötsolja och linfröolja, och ät mer valnötter, linfrön och chiafrön. De djurbaserade omega-3-fettsyrorna EPA och DHA från fisk är dock lättare för kroppen att tillgodogöra sig än de växtbaserade. Vanligtvis krävs det ganska stora doser av växtbaserade omega-3-fettsyror för att omvandla dem till EPA och DHA.

Vad är transfetter?

Transfetter är en speciell typ av omättade fettsyror – kemiskt sett är de mer lika mättade fettsyror.

Enligt Livsmedelsverket är transfettsyror mycket ohälsosamma.

Transfetter anses öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar upp till 10 gånger mer än mättade fetter.

Transfettsyror finns både i industriellt framställda livsmedel och naturligt i mjölkfett och fett från nöt- och lammkött.

Tidigare användes transfettsyror ofta i margarin, konditorivaror, kex, chips och snabbmat. I EU tillåts transfettsyror för närvarande endast i små mängder i livsmedel från industrin.

8 Hur många kalorier är det i fett?


9 Hur mycket fett bör man äta per dag?


Det exakta svaret beror på ditt kön, din ålder, din vikt och din aktivitetsnivå.

I allmänhet bör mängden helst vara 25-40% av ditt totala dagliga energiintag. För den genomsnittliga svensken rekommenderas att du strävar efter 32-33 procent. Detta är de officiella rekommendationerna som baseras på Nordic Nutrition Recommendations 2023.

Låt oss ta en kvinna på 70 kg som exempel. En grov tumregel är att en kvinna på 70 kg behöver cirka 2 200 kcal per dag. Detta innebär att:

En kvinna på 70 kg behöver cirka 750 kcal från fett per dag.

Ditt dagliga kaloribehov kan du räkna ut via I FORMs kaloriräknare.

När du vet ditt kaloribehov kan du enkelt räkna ut ditt dagliga fettbehov, som bör vara 32-33 procent, eller en tredjedel av dina dagliga kalorier.

Om du får i dig mer... än 40 procent riskerar du att lätt gå upp i vikt, vilket ökar risken för livsstilssjukdomar.

Mindre ... än 25 procent kan göra det svårt för dig att ta upp tillräckligt med fettlösliga vitaminer och essentiella fettsyror.

Ät rätt fettsyror

De officiella rekommendationerna för fördelningen av fettsyror:

  • Enkelomättat fett: 10-20 procent av det totala energiintaget.
  • Mättat fett: Max. 10 procent av det totala energiintaget.
  • Fleromättat fett: Minst 5-10 procent av det totala energiintaget. Av detta bör minst 1 procent utgöras av omega-3-fettsyror.

Förvirrad? Det skulle vi också vara. Nedan kan du se vad detta faktiskt kan motsvara i livsmedel.

Exempel på rekommenderat fettintag

Mättat fett:

Per dag:

  • Max 3,5 skivor ost +45 (vid 20 g per skiva) eller
  • Max 30 g smör

Fleromättat fett:

per dag:

  • Minst 50-100 g lax eller
  • Minst 70-140 g makrill i tomat eller
  • Minst 15-30 g valnötter

Enkelomättat fett:

Per dag:

  • 1,5-3 msk. olivolja eller rapsolja eller
  • 1-2 bitar avokado (medelstor) eller
  • 35-70 g mandlar eller
  • 60-120 g oliver

De rekommenderade dagliga mängderna fett baseras på en kvinna på 70 kg med ett dagligt kaloribehov på 2 200 kcal. Alla siffror är ungefärliga.

Den snabba fettguiden

Om du inte orkar väga din mat och räkna ut fettmängden förstår vi dig helt och hållet. Det behöver du inte heller.

Använd guiden nedan och ät en varierad kost.

Hur mycket fett kan jag äta?

En grov tumregel är 2–3 msk fett per huvudmåltid. Detta är en lämplig mängd om du vill hålla koll på din vikt.

  • Prioritera fet fisk, valnötter och linfrön i synnerhet
  • Ät gärna olivolja, rapsolja, nötter, mandel, avokado och oliver
  • Ät bara lite kött och feta mejeriprodukter
  • Håll igen på växtoljor som solros-, majs-, tistel- och druvkärnolja
  • Begränsa stekt mat, bakverk och feta färdigrätter