Dietisten: Därför kan du lugnt fortsätta att äta frukt

"Kära dietist. Jag äter flera frukter om dagen. Men nu har tanken slagit mig att jag kanske äter för mycket frukt? Jag läste någonstans att socker innehåller massor av socker och får en att gå upp i vikt."

Banan-glass

FRUKT – Frysta, mogna bananer och en skvätt vatten. Ner i mixern och vips – den godaste glassen!

© iStock

Det finns ingen anledning att tro att du äter för mycket frukt.

Ja, det är kolhydrater i form av fruktsocker i frukt, och det är därför man ibland kan läsa att man ska undvika det om man vill gå ner i vikt, men det är inte helt sant.

Bara för att frukt smakar sött är det inte synonymt med att du går upp i vikt av det. Tvärtom. Frukt är nämligen relativt kalorisnålt och innehåller massor av vätska, som tar plats i magsäcken och därmed är mättande. Att du behöver tugga mycket sätter också igång hela din matsmältning.

Gå ner i vikt sunt och säkert med en I FORM Kostplan

Fruktens socker ser jag faktiskt som ett stort plus om du inte vill gå upp i vikt för när du blir sugen på en påse smågodis (bara ett exempel 😬), kommer broccolibuketter knappast göra dig nöjd – men det kan en låda jordgubbar eller lite vattenmelon kanske göra.

Och ja, det är fler kalorier i melon än i broccoli, men det är fortfarande väldigt få kalorier i frukt och bär! Och utöver sockret får du kostfibrer, vitaminer, mineraler och massor av antioxidanter som du inte får från godis.

Studier visar också att frukt är associerat med lägre dödlighet i såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Om du vill gå ner i vikt finns det dock ett par undantag. Dem kan du se här.

Antiinflammatorisk kost – så här ska du äta

Tips 1: Flytande frukt...

... i form av juice är en annan sak.

Här är fibrerna ofta borttagna, och det finns ingenting att tugga på, samtidigt som kaloriinnehållet närmar sig kaloriinnehållet i läsk.

Det allra hälsosammaste är att dricka vatten och äta frukt. Älskar du juice, så begränsa det gärna till ett glas om dagen.

Tips 2: Torkad frukt...

... innehåller också bra vitaminer, mineraler och fibrer, men eftersom det är väldigt koncentrerat får du många fler kalorier i de torkade varianterna än de färska.

Det gäller även frystorkad frukt. Torkad frukt räknas därför inte heller med i rekommendationen om 500 gram frukt och grönt om dagen.

Tips 3: Syltat frukt...

... i form av sylt, marmelad osv består ofta av en större eller lika stor andel socker som frukt eller bär.

Det betyder inte att du inte kan äta sylt om du vill gå ner i vikt, för det kan faktiskt vara ett bra alternativ till morgonens nutellasmörgås, men du kan alltså inte äta hur mycket som helst av det. Så länge du inte tar bort något annat.

Favoriter med frukt

Frukt är gott under hela dygnet. En av fruktens största styrkor är att den med sin sötma och konsistens kan hjälpa mer bitter och grov mat att glida ner.

  • På morgonen Använd frukt som färgglatt pynt på gröt eller yoghurt. Mosa bananer i din pannkaksdeg eller bär i din smoothie. Sötman gör socker, honung och sirap överflödigt.

  • Till lunch Byt ut falukorven och gör grova smörgåsar med banan och jordgubbar. Det är klimatvänligt och du besparar dig själv massor av mättat fett, nitrit, salt osv.

  • Till middag Det är perfekt att lägga säsongens frukt i dina sallader, men de fungerar också som tillbehör till många varma rätter, t ex som topping på soppa, finrivna i såsen eller i en chutney.

  • Till dessert och sötsuget Frukt kan hackas och utgöra en fruktsallad, men du kan också göra nicecream eller spara på sockret genom att lägga frukt och bär i kakor, muffins, bullar, paj och mousse. Du kan också grilla dem på eftervärmen på grillen.

Fruktvinnarna

All frukt är bra, och det bästa är att variera så att du äter många olika sorter, som alla har sina styrkor.

🍐 Päron

Innehåller hela 3,6 gram fibrer per 100 gram.

🍉 Melon

Ger dig mindre än 100 kcal per 100 gram.

🍊 Apelsin

Ger dig extra många B-vitaminer i form av B6-vitamin och folat, som sänker risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

🍑 Persika

Är den frukt som är rikast på E-vitamin.

🍌 Banan

Är vinnaren när det kommer till innehållet av mineraler som magne­sium och kalium.

Visste du att, kalori- och sockerinnehållet i 1 banan motsvarardet i 5 bitar vingummi eller ½ Marsbar?

🥝 Kiwi och bär

Är vinnarna när det kommer till C-vitaminer, som är viktiga i bland annat förebyggandet av flera cancerformer.

Källa: Veterinär- och Livsmedelsdirektoratet