Därför älskar vi svenskar våra lingon

Vi älskar våra små, röda superbär som är en stor naturtillgång i Sverige. Du behöver egentligen bara ta dig ut i närmaste skog för att hitta vilda lingon som kan användas i allt från bakverk till sallader.

Lingon på lingonris

LINGON - är vanligt förekommande i svensk husmanskost.

© iStock

Om vi säger lingon, vad kommer du då att tänka på? Chansen är stor att dina tankar går till IKEA och köttbullar. Men lingon är mycket mer än bara ett tillbehör till köttbullar. Här kan du lära dig mer om det vilda bäret och få tips om hur du kan använda det i din matlagning.

1 Är det nyttigt?


Ja, men i vilken utsträckning är faktiskt svårt att svara på. Till skillnad från många andra bär är lingon lite underexponerade forskningsmässigt. Man vet att de röda pärlorna i färsk form innehåller A-vitamin, ett antal B-vitaminer, C-vitamin, lite E-vitamin och många antioxidanter.

Men även om det finns forskning som tyder på att lingon är både antiinflammatoriska, bra för sunda tarmbakterier och kanske har en antimikrobiell effekt, så krävs mer forskning för att det ska fastställas.

Läs också: Så nyttiga är blåbär – du får våra bästa tips och recept

Sedan finns det ytterligare en parameter att ta hänsyn till. Man äter aldrig färska lingon. Och hälsovärdet sjunker mycket när bären förvandlas till sylt, både på grund av sockret och uppvärmningen. Det hälsosammaste valet är rårörda lingon.

2 Hur gör man rårörda lingon?


Rårörda lingon är ett gott och enkelt alternativ till klassisk lingonsylt. Och det är otroligt lätt att göra själv: Tack vare lingonens naturligt höga innehåll av bensoesyra syltar de sig så att säga själva, du behöver bara tillföra socker.

Du hittar receptet här nedanför.

Skål med rårörda lingon

Rårörda lingon – världens enklaste recept

Det är enkelt att göra rårörda lingon och det är det nyttigaste sättet att äta de söta och syrliga bären. Lär dig älska de nordiska bären med detta enkla receptet som innehåller lite mindre socker och inte späder ut vitamininnehållet.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 burk

  • 800 g lingon
  • 4 dl socker

Så gör du rårörda lingon

  • Häll sockret över bären.
  • Rör runt i blandningen tills sockret är helt upplöst.
  • De rårörda lingonen är redo att serveras.
  • Förvara i kylen om du inte äter upp allt direkt.

Rårörda lingon är goda till kött, fisk och vilt, men också till desserter – t.ex. ovanpå pannkakor.


3 Kan jag plocka lingon själv?


Lingon växer i hela Sverige. Det är faktiskt hela 5 procent av Sveriges skogsmark som är täckt av lingonris. Lingonen trivs bra i tallskog och på tallhedar. Blomningen sker i maj till juni och bären mognar i slutet av augusti och kan plockas ända in i oktober.

Bären är färdiga att plockas när de är djupröda i färgen, men du ska vara uppmärksam på att lingon lätt förväxlas med mjölon. Mjölen är inte giftiga, de är bara väldigt trista och mjöliga och det är troligen inte dem du vill ha med dig hem från skogen. Mjölonet kryper med rotslående stammar nära marken, medan lingonris står mer rakt upp.

Om du älskar att plocka bär kan du investera i en så kallad bärplockare, som är ett redskap där du får med dig alla bär – men också många blad – från plantan.

Plocka lingon i säsong

LINGONPLOCKNING – Om du plockar dina egna lingon, se till att du inte håller mjölon i händerna.

© iStock

4 När är lingon i säsong?


Lingon mognar i mitten av augusti och kan plockas en dryg månad framåt. Vissa år varar säsongen ända till oktober.

5 Hur länge håller lingon i frysen?


Man brukar säga att frysta bär kan hålla ett år i frysen utan att varken smak, näringsvärde eller konsistens påverkas betydligt. Men lingon är ett extra hållbart bär och håller ännu längre. Du får prova dig fram. Det är inte farligt att äta bären senare, men de kan ha tappat smaken.

HÅLLBARA Lingon innehåller ett konserverande ämne, bensoesyra, som gör att de behöver mycket mindre socker än andra bär för att stå sig. De klarar också längre tid i kylskåp.

6 Funkar lingon mot svamp i munnen?


Det sägs så, men vitgula eller rödaktiga beläggningar i munnen, som nästan alltid orsakas av jästen candida albicans, bör tas på allvar så du bör uppsöka läkare om du får ett utbrott – och inte prova huskurer.

Svamp i munnen kan vara ett symptom på en obalans i din kropp, t ex nedsatt immunförsvar eller brist på vitaminer. Som sagt, i teorin kan lingon fungera mot svamp eftersom det har visat sig kunna verka svampdödande. Men det är inget man ska experimentera med som en faktisk behandling.

7 Hur man använder lingon – 6 tips


Tallrik med köttbullar, potatismos och lingonsylt

LINGON med köttbullar och potatismos är en svensk nationalrätt. Mums.

© iStock

Frukost

Lägg en sked rårörda lingon (eller lingonsylt) på din havregrynsgröt, din kvarg, dina bananpannkakor eller din ostsmörgås. Den syrliga smaken är en bra motvikt till det söta och feta. Du kan också mixa lingon i smoothies.

Dessert

Rårörda lingon är en perfekt syrlig kombination till din söta glass, vita chokladmousse eller pavlova. Om du vill testa något nytt kan du också testa den norska dessertklassikern trollkrem som består av lingon, äggvitor, socker och vanilj som vispas ihop till en luftig kräm.

Bakverk

Tårtor, muffins, cheesecake... men även bröd. Är du sugen på att testa att baka lingonbröd kan det rekommenderas att tillföra mörk sirap i degen, vilket också ger brödet sötma och djup.

Kötträtter

Du vet säkert redan att lingon passar otroligt gott till all typ av vilt kött. Du serverar troligen också lingonsylt till svenska klassiker som blodpudding, strömming, raggmunk, kåldolmar och köttbullar.

Sallader

I kålsallader med exempelvis grönkål, vitkål eller rödkål är lingonsylt – eller alternativt rårörda lingon – utmärkt. De tillför en god, syrlig sötma till salladen. Kombinera gärna lingon med frukt, som äpplen och päron och nötter som hasselnötter och valnötter.

Till kantareller

Grannar i skogen och gifta på tallriken. Kantareller och lingon är en väldigt god kombination. Rårörda lingon till kantarellstuvning på en smörgås är oslagbart!

Tårta med lingon

LINGON är utsökta både inuti och ovanpå kakan.

© Ritzau/Scanpix

8 Du kan också få lingon som...


... PULVER.
Lingonpulver kan användas i smoothies och som topping på gröt, bowls och yoghurt. Pulvret är framställs av frystorkade lingon.

... SAFT.
Lingonsaft, eller lingondricka, har en syrlighet som påminner om tranbärsjuice. Lingondrycker hittar du i kyldiskar i din mataffär och på hälsokostbutiker.

Källa: Lovisa Heyman-Lindén