12 byten: Så lätt byter du till nyttigare fetter

Kolla in hur du enkelt kan få i dig mer av det hälsosamma fett som gynnar hjärna och hjärta - och mindre av det fett som kan öka risken för sjukdomar.

Livsmedel som innehåller hälsosamma fetter - Byten-hälsosamt-fett

NYTTIGT FETT, JA TACK! Här kan du bland annat se fram emot avokado, lax, nötter, oliv- och rapsolja.

© iStock

Om du är fokuserad på att äta hälsosamt – och du är som de flesta svenskar – bör du skära ner på omättat fett och äta mindre mättat fett.

Mättat fett är inte ohälsosamt i sig, men många av oss äter för mycket av det och det är synd. Stora mängder mättat fett kan öka ditt kolesterol och därmed din risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs också: Få koll på fettet

Omvänt bidrar vissa former av omättat fett till att sänka kolesterolnivåerna.

12 byten till nyttigare fett

1 När du steker och bakar


Byt ut smör mot olja

Olivolja och rapsolja är bra val för att steka eller baka bröd.

Om du ska baka en kaka blir smaken av olivolja ofta lite för stark. Rapsolja eller valnötsolja är oftast bättre lämpade för detta.

Om du ersätter smör med olja i bakverk motsvarar 100 gram smör 80 gram olja.

Mosad avokado kan också ersätta smör i dina mjuka kakor.

2 På brödet


Byt ut smöret mot pesto

När du köper din pesto, se till att den är gjord på olivolja eller rapsolja. Oljor som solros-, majs- och druvkärnsolja har ofta en lägre fettkvalitet.

Mosad avokado, hummus eller en god majonäs gjord på rapsolja är också bra och ett hälsosamt alternativ till smör.

3 När du köper ost


Ersätt fullfet ost mot keso

Om du klarar dig utan skivad ost är keso ett bra alternativ. Speciellt på rågbröd med rädisor, nymalen peppar och massor av gräslök på toppen.

Om du främst äter ost på frallor kan du överväga att byta till jordnötssmör, som ger dig nyttiga fettsyror.

Om du älskar skivad ost är 30+ ett hälsosammare val än 45+, men även i övrigt är tunna skivor bättre än tjocka.

4 När du grillar


Byt ut grillad korv mot lax

Lax är superenkelt att grilla, både som filéer och som laxspett med grönsaker.

Bytet ger dig massor av hälsosamt fett samtidigt som du undviker processat kött, som enligt Cancerfonden ökar risken för tjocktarmscancer.

De officiella kostråden rekommenderar också att du minimerar ditt intag av processat kött.

Läs också: Vad är "processat kött"?

5 I din dressing


Ersätt creme fraiche med vinägrett

Och nej, en vinägrett är inte svår att göra.

Titta bara på olja-vinägerdressingen nedan i vår klassiska tomatsallad. Du behöver bara tre ingredienser och det tar bara en minut att vispa ihop dressingen.

Om du bara älskar dressingar med en krämig konsistens kan du göra en kvargdressing med örter och lite vitlök.

6 När du köper köttfärs


Byt ut den feta mot den magra

Det är en god idé att kontrollera fetthalten innan du lägger ett paket köttfärs i varukorgen. Sikta på en fettprocent på max 10 procent.

Vi är ganska säkra på att du inte kommer att kunna känna skillnaden – särskilt inte om du gör köttfärssås – och du kommer att spara mycket mättat fett i gengäld.

Ett annat tips för att sänka fetthalten i en köttfärsrätt är att tillsätta mer grönsaker, t ex rivna morötter, en burk krossade tomater eller finhackad vitkål.

Läs också: 15 tips för att få i dig mer grönt

7 På din sallad


Byt ut baconbitar och fetaost mot mandlar

Du kan torrosta dina mandlar eller nötter i en stekpanna först – det ger extra smak.

Andra hälsosamma pålägg är rostade frön och korn, färska bär och hackade örter.

8 När du planerar middag


Byt ut biff mot lax

Fet fisk är bra för dina kolesterolnivåer – feta biffar är inte så bra. Prova ugnsbakad lax, stekt sill eller en rökt eller grillad makrill.

Om du äter kött med en synlig fettkant är det en bra idé att skära ner på fettet.

9 Som pålägg


Ersätt leverpastej med hummus

Leverpastej kan innehålla mycket mättat fett och tillhör också kategorin processat kött, vilket ökar risken för kolorektal cancer.

Hummus, å andra sidan, ger dig hälsosamma kostfiber och protein från kikärtor och omättat fett från olivolja.

Om du köper din hummus färdig, se till att den är gjord på olivolja eller rapsolja.

Andra hälsosamma växtbaserade pålägg kan vara avokado, tomat eller kokt potatis med lite god majonnäs på toppen. Fiskpålägg är också en hit, t ex rökt lax, makrill i tomat och marinerad sill.

10 I din sås


Byt ut grädde mot grönsaker

Istället för en sås baserad på mättat fett, som gräddsås, hollandaise och bearnaise, är det mycket hälsosammare att servera en hemlagad tomatsås, till exempel med finhackad lök och vitlök som sauteras i olivolja.

Grönsakspuréer, t ex sauterade med lite olivolja och kryddor, är också ett hälsosamt alternativ. Prova en varm selleripuré eller ärtpuré.

Om du föredrar en kall sås kan du snabbt göra en hemmagjord variant med kvarg, massor av örter och lite vitlök.

11 Som snack


Ersätt godis med nötter

Förutom att du får i dig hälsosammare fetter undviker du också en stor del socker.

Om du är sugen på något sött kan du också blanda en läcker smoothie med bär och banan och kanske lite hälsosamt fett från avokado eller mandlar.

Läs också: 7 fördelar med att sluta med socker

12 När du köper mjölk


Ersätt standard med lätt

Det här gäller mjölk i kaffet, mjölk på havregrynsgröten och när du dricker ett glas mjölk.

Mängden näringsämnen, t ex kalcium, är densamma oavsett vilken fettprocent du väljer.