Makrill – nyttigt, enkelt och gott

Du förknippar den kanske med trist burkmat, men makrill är rik på nyttiga omega-3- fettsyror och A- och D-vitamin. En riktigt vinnare rent näringsmässigt – och smakmässigt!

Makrill på bakplåtspapper med olja, vitlök och lök

MAKRILL - Omega-3, B12-vitamin, selen och jod är bara några av de näringsämnen du hittar i den feta fisken.

© iStock

Makrill är kanske inte nödvändigtvis den första fisken vi tänker på när vi planerar veckans fiskrätt. Men det är synd!

För makrillen är både nyttig, enkel att tillaga och billigt. Dessutom kan du göra en god makrillröra som inte bara är nyttig utan även snygg att servera. Nyfiken? Läs mer här där vi besvarar de vanligaste frågorna om makrill.

1 Varför är makrill nyttigt?


Enligt de officiella kostråden ska vi äta fisk 2–3 gånger i veckan. Vi ska välja miljömärkt fisk och variera mellan magra och feta sorter. Fet fisk är bl a lax, strömming eller... makrill! Makrill ligger nämligen på topp när det gäller innehållet av de nyttiga omega 3-fettsyrorna som sänker risken för hjärt- och kärlsjukdomar och dessutom verkar antiinflammatoriskt.

Dessutom är makrillen också en bra källa till D-vitamin, som som bekant optimerar kroppens upptag och omsättning av kalcium samt stärker skelett och muskler. Båda delarna – det vill säga omega-3-fettsyror och D-vitamin – kan vår kropp inte producera sig själv, och därför är det extra viktigt att få dessa näringsämnen tillförda genom maten.

Läs också: Lax – myter och fakta om den feta fisken

"Jag äter bara kosttillskott", kanske du tänker nu, men ett dagligt tillskott av omega-3-fettsyror är faktiskt inte riktigt lika effektivt som den äkta varan. Det finns flera anledningar till det:

När det finns fisk på menyn minskar man för det första sitt intag av rött kött. För det andra innehåller fisk andra hälsosamma ämnen utöver fiskolja – t ex selen, jod och det tidigare nämnda D-vitaminet.

2 Så nyttig är makrill - och annan fisk


🟢 = Rik på
🟡 = Bra källa till
🔴 = Relativt lågt innehåll av
⛔️ = Inget

Fet fisk

Lax Strömming/Sill Ål Mindre hälleflundra Makrill Makrill
A-vitamin 🔴 🟡 🟢 🟡 🟡
B12-vitamin 🟡 🟢 🟡 🔴 🟢
D-vitamin 🟢 🟢 🟢 🟡 🟢
E-vitamin 🟡 🔴 🟢 🔴 🔴
Omega-3 🟢 🟢 🟢 🟡 🟢
Jod 🟡 🟡 🟡 🔴 🟡
Selen 🟡 🟢 🟢 🟢 🟢

Halvfet fisk

Rödspätta Piggvar Öring
A-vitamin ⛔️ 🔴 🟡
B12-vitamin 🔴 🔴 🟢
D-vitamin 🔴 🟡 🟢
E-vitamin 🔴 🔴 🔴
Omega-3 🟡 🔴 🔴
Jod 🟡 🟢 🟡
Selen 🟢 🟢 🟡

Mager fisk

Torsk Kummel Gädda Tonfisk Hälleflundra
A-vitamin ⛔️ 🔴 ⛔️ 🟢 🟡
B12-vitamin 🟡 🔴 🟢 🟡 🔴
D-vitamin 🔴 🔴 🔴 🟡 🟢
E-vitamin 🔴 🔴 🔴 🔴 🔴
Omega-3 🔴 🔴 ⛔️ 🔴 🔴
Jod 🟢 🟢 🔴 🟡 🔴
Selen 🟢 🟢 🔴 🟢 🟢

3 Är makrill nyttigt för barn, gravida och ammande kvinnor?


Vissa typer av fisk rekommenderas inte för barn, gravida och ammande kvinnor. Se nedan om makrill är en av dem.

© iStock

Barn

Ja, det är det absolut och Livsmedelsverket rekommenderar att barn äter fisk 2–3 gånger i veckan, gärna makrill på burk.

Trots att makrill är en rovfisk, är den en liten rovfisk och du behöver därför inte oroa dig för tungmetaller – för att tungmetaller ska ansamla sig krävs det nämligen att det är en stor rovfisk. Därför är det bara färsk tonfisk man inte rekommenderar att servera till barn så ofta.

© iStock

Gravida

Är du gravid kan du lugnt äta makrill. Du behöver de nyttiga fettsyrorna precis som alla andra.

© iStock

Ammande

Oron kring amning och fisk är kvicksilverhalten i vissa fiskar, men makrill har relativt låga halter av kvicksilver och dess hälsosamma egenskaper väger tyngre än den blygsamma mängden kvicksilver.

4 Är det lätt att fiska makrill?


Ja. Även du är ny på att använda fiskespöet kan du försöka få en makrill på kroken. Fiskar du under högsäsong finns det gott om makrill att fånga.

Den snabba fisken hugger lätt på kroken, men var också beredd på att den inte ger upp utan kamp.

5 När är makrill i säsong?


Om du vill vara säker på att komma hem med en nyfångad makrill från fiskhandlaren så är den absoluta högsäsongen mellan juli och september, men redan i maj dyker makrillen upp på västkusten.

Kalender som visar när makrillen är i säsong

SÄTT - bete på kroken och gå ut och fiska...

© iStock

6 Recept på stekt makrill


Stekt makrill

Enkel och god stekt makrill

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 st. färska makrillfiléer med skinn (ca 125 g st.)
  • 1½ msk neutral olja
  • Salt
  • Peppar, nymalen
  • Smör

Så här steker du makrill

  • Ta bort benen genom att skära ner längst mittbenet på båda sidor. Därefter är de klara att plockas upp.
  • Skär några snitt i skinnet och krydda med salt och nymalen peppar.
  • Stek filéerna med skinnsidan nedåt i olja i ca tre minuter. Skinnet ska vara gyllene och krispigt.
  • Vänd fisken, räkna till 10 och ta bort från värmen.
  • Tillsätt gärna färskt smör på slutet för extra smak.

Servera stekt makrill med ångad sparris, fänkålssallad, potatissallad med rädisor och gräslök eller med färskpotatis, färsk dill och kallt smör.


7 Kan man grava makrill?


Det kan man absolut, men du ska vara säker på att makrillen du använder har frysts till -20 grader i minst 24 timmar, annars riskerar du parasiter. Sedan är metoden densamma som när man gravar lax.

GRAVAD MAKRILL

  • Skär bort benen.
  • Lägg makrillfiléerna i en form.
  • Salta fisken och tillför kryddor, t ex fänkål och dill.
  • Täck formen med plastfolie och låt fisken vila ett halvt dygn i kylskåpet innan den serveras.

8 Är makrill i tomatsås nyttigt?


Även om tomatsåsen är ketchupliknande i sin sockerhalt, kompenserar makrillens hälsosamma egenskaper mer än väl för de tomma kalorierna. Så om makrill
i tomatsås är en av dina lunchfavoriter är det bara att fortsätta äta det.

Är du sugen på makrillröra måste du vara medveten om ifall du äter makrill- eller majonnässallad. Om det är mer majonnäs än fisk i röran kan du med fördel välja makrill i tomatsås och lägga till lite majonnäs själv.

Men, återigen, om makrillröra är den enda fisken du gillar, är det fortfarande ett bättre val än ingen fisk alls.

9 4 tips för en nyttigare makrillröra


Blanda majonäsen med keso

Det ger en luftigare konsistens och sänker fettinnehållet.

Fyll på med färska örter

Krasse, gräslök eller timjan är inte bara pynt på din smörgås. De är rika på antioxidanter och bidrar till extra smak.

Gör din egen makrill i tomatsås

Om du vill kan du göra din egen makrill i tomatsås. Du kan ugnsbaka, koka eller steka fisken först och tomatsåsen kan du göra på färska tomater och med mindre socker.

Bygg en makrillmacka

Om du vill ta bort sockret i tomatsåsen kan du använda färska tomater istället. Du kan t ex ugnsbaka tomater för extra smak.