Keso – så använder du klassikern

Vi köper keso som aldrig förr. Och med goda skäl. Lär dig mer om den vita, klumpiga proteinbomben här och få 13 nyttiga och läckra recept.

Keso tunnbröd, tips och recept - Keso tunnbröd recept

KESO ÄR GENIALT - i många rätter och i din bakning. Prova våra recept på bröd, pannkakor och tunnbröd med keso.

© iStock

Den har faktiskt lite av ett utseende emot sig med sin vita och klumpiga textur. Men som du kanske har lärt dig ska man inte döma någon efter dess utseende. Inte ens keso.

Den här milda osten har mycket att skryta med.

Mångsidig proteinbomb

Den är fullproppad med protein, den är kalorifattig, den ger dig nyttiga vitaminer och mineraler, och dess milda smak och krämiga konsistens gör keso användbar i många rätter.

Läs också: Proteinrik lunch och middag – få 20 recept

Många av oss har insett detta. Vi köper keso som aldrig förr – förmodligen för att ett antal recept har blivit virala på sociala medier som Instagram och TikTok.

Tunnbröd med keso är en hit

Ett av de mest populära recepten är Kesotunnbröd. Receptet är superenkelt med bara två ingredienser, keso och ägg, och att kalla det ett bröd är faktiskt lite missvisande. I själva verket är det mer som en tunn omelett som kan användas som wrap eller smörgås.

Dess popularitet beror förmodligen på att tunnbrödet är fullproppat med protein och att du sparar kalorier jämfört med vanligt bröd. Det är perfekt för en lågkolhydratdiet och är naturligtvis glutenfritt.

Du hittar receptet på kesotunnbrödet nedan, men vi vill också inspirera dig att använda keso i din matlagning i allmänhet.

Därför har vi samlat 12 av våra favoritrecept på keso tillsammans med några bra tips om den krämiga vita osten.

Keso tunnbröd, tips och recept - Keso tunnbröd recept

Kesotunnbröd

Enkelt, nyttigt, low carb, glutenfritt - och fullproppat med protein! Prova det populära tunnbrödet som bara innehåller 2 ingredienser plus några kryddor. Perfekt för en wrap eller smörgås.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 ägg
  • 200 g keso, 4 %
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Ev oregano, vitlökspulver eller chiliflakes

Så här bakar du kesotunnbröd

  • Sätt på ugnen till 180 grader varmluft.
  • Blanda ägg, keso, salt och peppar tills det är jämnt.
  • Häll den flytande blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt.
  • Strö över oregano, vitlökspulver, chiliflakes eller din favoritkrydda.
  • Grädda i ugnen i ca 20 minuter tills tunnbrödet är fast och har en gyllene yta.
  • Låt brödet svalna och dela det i mindre bitar för att passa till exempel en wrap eller smörgås. Dra försiktigt bort bakplåtspappret och flytta över brödbitarna till en bakplåt så att de får ”torka” lite.
  • Fyll brödet med din favoritfyllning, t ex sallad, kyckling, tomat, rödlök och pesto.

1 12 recept med keso


Här är recept du kan se fram emot! Vi serverar lasagne, tomatpaj, inbakad korv i bröd och pannkakor – för att inte tala om vårt briljanta proteinbröd. Och det finns keso i allt.

Pandekager med hytteost - og skyr og bær som topping
© wichmann+bendtsen

Proteinpannkakor med havregryn och keso

Fibrer och proteiner gör att dessa pannkakor mättar bra och länge. Kanske din nya favoritfrukost?

Här hittar du receptet

Keso och spenatfrallor med snacksgrönsaker
© wichmann+bendtsen

Frallor med keso och spenat

Geniala frallor utan mjöl, men med havregryn och spenat – och massor av protein.

Receptet hittar du här

Ærtepuré med hytteost opskrift
© wichmann+bendtsen

Ärtpuré med keso

En nyttig puré som är god både varm och kall. Perfekt till fisk och skaldjur – och som en hälsosam dipp med grönsaksstavar.

Se receptet här

Paj med tomat och keso
© wichmann+bendtsen

Tomatpaj med keso och spenat

Paj till middag? Det är lätt att göra det. Speciellt när det är en hälsosam paj bakad med havregryn, tomater och spenat. Smaklig måltid!

Receptet hittar du här

Nyttig lasagne med tomatsallad
© wichmann+bendtsen

Lasagne med keso, nötkött och grönsaker

Lasagne är en favorit i många familjer. Och vi lovar: ingen kommer att kunna se att den här versionen med keso och massor av grönsaker är lite nyttigare.

Receptet hittar du här

Skål med spenatsallad med keso och lax
© wichmann+bendtsen

Spenatsallad med keso, tomat och varmrökt lax

På hektiska dagar är denna sallad med lax en redaktionsfavorit. Den är enkel, nyttig och utsökt – och du kan göra den på bara 15 minuter.

Receptet hittar du här

Omelett i ugn med keso
© wichmann+bendtsen

Omelett med keso och sötpotatis

Sugen på en köttfri dag? Då är omelett i ugn med sötpotatis ett nyttigt och enkelt val. Och det är inte alls svårt att göra ...

Se receptet här

© wichmann+bendtsen

Rågbrödsmacka med tonfiskröra på keso

Ut med majonnäs – och in med keso, kvarg och senap! Och voila – en mycket nyttigare tonfiskröra. Gott att äta till lunch med rågbröd.

Receptet hittar du här

Kesopannkaka med broccoli och äpple
© wichmann+bendtsen

Keso-pannkaka med broccoli och äpple

Du kan äta den hela dagen, men den här pannkakan är tänkt att vara en mättande frukost. Gör den med dina favoritfrukter och grönsaker och låt den puttra medan du hoppar in i duschen.

Se receptet här

Inbakad korv i bröd med keso och havregryn
© wichmann+bendtsen

Inbakad korv i bröd med keso

Alla älskar korv med bröd! Här har vi bakat in korvarna, och vi tror att de här små rackarna snart kommer att vara en självklarhet hemma hos dig.

Receptet hittar du här

Omelett med keso och avokadosallad
© wichmann+bendtsen

Omelett med keso och spenat

Härlig konsistens och mycket mättnadskänsla. Prova vår version med hackad spenat och örter och servera med en läcker avokadosallad.

Receptet hittar du här

Tallrik med pannkakor med keso, bär och kvargkräm
© wichmann+bendtsen

Pannkakor med keso, bär och skyr-mascarponekräm

Våra nyttiga pannkakor här bryr sig inte om du äter dem till frukost eller efterrätt. De smakar bra hela dagen lång.

Receptet hittar du här

2 Vad är keso?


Keso är tillverkad av mjölk – precis som alla andra ostar. Konsistensen är mjuk och kornig – eller ”klumpig” om du så vill – och smaken är mild och lätt syrlig.

Den tillhör kategorin färskost, vilket är en term som används för att beskriva ostar som varken är pressade eller lagrade.

Hur man gör keso:

  • Mjölken centrifugeras på mejeriet och delas upp i skummjölk och grädde.
  • Skummjölken tillsätts löpe - ett enzym som får mjölken att stelna.
  • Den stelnade massan skärs i små, välkända ”klumpar” – i tekniska termer ostkorn.
  • Slutligen tillsätts salt och lite grädde tills önskad fettprocent uppnåtts.
  • Efter cirka 1 dags mognad på mejeriet är osten klar för buteljering - och sedan för försäljning i butikerna.

KÄLLA: Arla

Läs också: 9 myter om ost – vad är sant och falskt

3 Är keso nyttigt?


Ja, att äta keso är nyttigt.

De två största hälsofördelarna med den här milda osten är dess höga proteinhalt och låga fetthalt. Detta innebär att du får ganska mycket mättnad för få kalorier.

Generellt sett är det en bra idé att välja mejeriprodukter med låg fetthalt. Till skillnad från fullfeta mejeriprodukter som grädde, gräddfil och smör innehåller de endast små mängder mättat fett, som vi inte bör få i oss för mycket av.

Ett högt intag av mättat fett ökar ditt LDL-kolesterol och din risk för blodproppar.

Läs också: Har du koll på ditt kolesterol?

4 Hur använder jag keso?


Du kan äta osten som den är, med en sked direkt ur burken – men det kan bli lite tråkigt. Så här kan du använda den här milda osten på lite mer spännande sätt.

En portion keso med granatäpple

KESO MED FRUKT - är utsökt till frukost, mellanmål och som en nyttig dessert. Ät den med granatäppelkärnor och färsk mynta, som här.

Prova keso...

... på bröd:

Det vanligaste sättet att äta mjukosten är nog att lägga några skedar på en bit knäckebröd eller rågbröd, kanske toppat med gurka, rädisor och nymalen peppar. Prova också att blanda osten med tärnad röd paprika och rödlök samt rikligt med gräslök.

Läs också: Baka ditt eget goda knäckebröd med frön

... Med frukt:

Färsk frukt ovanpå mjukosten är också en sak. Bär är alltid gott, men prova även ananas, mango eller granatäppelkärnor. Strö över kokosflingor eller hackade mandlar.

... I dippsåser:

Du sparar många kalorier om du använder keso i stället för gräddfil i dina hemlagade dippsåser och dressingar.

Mixa osten till en fin och slät massa och smaka av med salt, peppar, pressad vitlök och citronsaft. Du kan också tillsätta pesto, tomatketchup, torkad chili eller hackad gräslök, beroende på vilken smak – och färg – du vill uppnå.

Servera dippen till dina plockgrönsaker eller till middagen i stället för en sås.

... I äggröra

Om du älskar äggröra kan du prova att röra ner lite av den krämiga färskosten i äggblandningen nästa gång. Det kommer att ge dina ägg en krämigare och godare konsistens.

1 dl keso passar bra tillsammans med 2-3 ägg.

... i bröddegen

Ditt hembakade bröd och dina bullar blir bara bättre med en skvätt keso. Det ger extra fyllighet till ditt bröd, som också får en fin mjuk och fuktig konsistens som hjälper till att hålla det färskt lite längre.

...i pannkakssmeten

Keso i din pannkakssmet ger dig samma fördelar som i brödsmeten; mer mättnad och en härlig, svampig konsistens.

...i sallader

Du kan använda osten i dina sallader på flera sätt. Som en slags krämig topping i små klickar ovanpå salladen, eller så kan du blanda den i hela salladen som en slags dressing, som i en krämig potatissallad eller äggsallad.

Båda sätten ger dig en mindre torr sallad utan att lägga till massor av kalorier, samtidigt som din sallad ger mer fylligt protein.

... I varma rätter:

Keso är inte bara en hit i kalla rätter. Den är också lysande i varma rätter, där den tillför både rikedom och mättnad. Prova den i rätter som köttbullar, lasagne, omelett, grönsakspaj och omelett.

5 Hur många kalorier är det i keso?


I Sverige kan du köpa keso i två olika fetthalter: 1,5 procent och 4 procent.

Om du räknar kalorier ska du välja versionen med 1,5 procent fett.

Keso, 1,5 procent.

Per 100 gram:
Kalorier: 79 kcal
Fett: 1,5 g

Keso, 4 procent.

Per 100 gram:
Kalorier: 99 kcal
fett: 4 g

KÄLLA: Arla

Läs också: Hur många kalorier behöver jag?

6 Hur mycket protein är det i keso?


Keso, 1,5%, per 100 gram:

Protein: 13 g

Keso, 4%, per 100 gram:

Protein: 14 g

Med ett proteininnehåll på 13 respektive 14 gram per 100 gram ligger den vita mjuka färskosten högt upp på listan över proteinrika mejeriprodukter. Speciellt om vi utesluter fasta ostar.

Som jämförelse har till exempel 10 gram protein per 100 gram i kvarg, vilket är en proteinfavorit för många.

Läs också: Topp 20 – livsmedel med mest protein

7 Vad kan jag använda istället för keso?


Det finns flera alternativ som du kan välja, men det beror naturligtvis på varför du vill använda en annan produkt.

Du kan inte få tag på keso

Här finns flera alternativ, t ex fettsnål kvarg, som också är en färskost. Båda är proteinrika och du kan använda dem på ungefär samma sätt.

Välj kvarg om du ska göra en varm rätt och rör ut den med lite mjöl först. Annars riskerar du att den separerar vid tillagningen.

Som pålägg på t ex knäckebröd är rökt ost ett bra substitut. Observera att rökt ost också finns med olika fettprocent.

Du gillar inte ”klumparna”

Det är lätt som en plätt. Mixa osten tills den har en fin och jämn konsistens.

Du tål inte keso

Om du är laktosintolerant kan du köpa en laktosfri variant av favoriten.

Om du är allergisk mot mjölk tål du inte den laktosfria varianten. Det är mjölkproteinerna som man är allergisk mot, och dessa finns även i de laktosfria varianterna. Du bör därför leta efter veganska produkter, t ex vegansk yoghurt.

Läs också: Är mjölk ohälsosamt för vuxna?

Du är vegan

Vid första anblicken kan du inte köpa vegansk keso. För vissa ändamål, t ex dipp, bröd och till frukt, kan du använda veganska versioner av yoghurt och kvarg.

Läs också: Vegan – vad, hur och varför

8 Varför heter det keso?


Arlas grynost har fått namnet keso är en försvenskning av det spanska ordet queso, som betyder ost.

Det finns många olika varianter av grynost, och många har det engelska namnet "cottage cheese".