Keso – så använder du klassikern
Vi köper keso som aldrig förr. Och med goda skäl. Lär dig mer om den vita, klumpiga proteinbomben här och få 13 nyttiga och läckra recept.
Vi köper keso som aldrig förr. Och med goda skäl. Lär dig mer om den vita, klumpiga proteinbomben här och få 13 nyttiga och läckra recept.
Den har faktiskt lite av ett utseende emot sig med sin vita och klumpiga textur. Men som du kanske har lärt dig ska man inte döma någon efter dess utseende. Inte ens keso.
Den här milda osten har mycket att skryta med.
Den är fullproppad med protein, den är kalorifattig, den ger dig nyttiga vitaminer och mineraler, och dess milda smak och krämiga konsistens gör den användbar i många rätter.
Vi har sammanställt 12 av våra bästa recept med keso tillsammans med en massa bra tips om den krämiga vita osten.
Vi vill inspirera dig att använda keso i din matlagning i allmänhet – och du har mycket att se fram emot. Vi serverar lasagne, tomatpaj, inbakad korv i bröd och pannkakor – för att inte tala om våra geniala keso-frallor eller proteinbröd.
Ett av de mest populära recepten just nu är tunnbröd med keso. Receptet är superenkelt med bara två ingredienser, nämligen keso och ägg, och det är faktiskt lite överdrivet att kalla det bröd. I själva verket är det mer som en tunn omelett som kan användas till exempelvis wraps eller smörgåsar.
Dess popularitet beror troligen på att flatbröd är rikt på protein och har färre kalorier än vanligt bröd. Det är perfekt för en lågkolhydratdiet och är naturligtvis glutenfritt. Du hittar receptet här.
Keso är tillverkad av mjölk – precis som alla andra ostar. Konsistensen är mjuk och kornig – eller ”klumpig” om du så vill – och smaken är mild och lätt syrlig.
Den tillhör kategorin färskost, vilket är en term som används för att beskriva ostar som varken är pressade eller lagrade.
KÄLLA: Arla
Läs också: 9 myter om ost – vad är sant och falskt
Arlas grynost har fått namnet keso är en försvenskning av det spanska ordet queso, som betyder ost.
Det finns många olika varianter av grynost, och många har det engelska namnet "cottage cheese".
Ja, det är nyttigt.
De två största hälsofördelarna med den här milda osten är dess höga proteinhalt och låga fetthalt. Detta innebär att du får ganska mycket mättnad för få kalorier.
Generellt sett är det en bra idé att välja mejeriprodukter med låg fetthalt. Till skillnad från fullfeta mejeriprodukter som grädde, gräddfil och smör innehåller de endast små mängder mättat fett, som vi inte bör få i oss för mycket av.
Ett högt intag av mättat fett ökar ditt LDL-kolesterol och din risk för blodproppar.
Läs också: Har du koll på ditt kolesterol?
Du kan äta osten som den är, med en sked direkt ur burken – men det kan bli lite tråkigt. Så här kan du använda den här milda osten på lite mer spännande sätt.
I Sverige kan du köpa keso i två olika fetthalter: 1,5 procent och 4 procent.
Om du räknar kalorier ska du välja versionen med 1,5 procent fett.
Per 100 gram:
Kalorier: 79 kcal
Fett: 1,5 g
Per 100 gram:
Kalorier: 99 kcal
fett: 4 g
KÄLLA: Arla
Läs också: Hur många kalorier behöver jag?
Protein: 13 g
Protein: 14 g
Med ett proteininnehåll på 13 respektive 14 gram per 100 gram ligger den vita mjuka färskosten högt upp på listan över proteinrika mejeriprodukter. Speciellt om vi utesluter fasta ostar.
Som jämförelse har till exempel 10 gram protein per 100 gram i kvarg, vilket är en proteinfavorit för många.
Läs också: Topp 20 – livsmedel med mest protein
Nej, det är ingen bra idé att lägga keso i frysen om du inte kommer att använda den före utgångsdatumet – åtminstone inte om du vill äta den som färsk ost.
Cottage cheese, liksom andra vita färskostar såsom mozzarella och ricotta, är inte lämplig för frysning på grund av sitt höga vatteninnehåll. När osten fryses kristalliseras vattnet och separeras från ostmassan när den tinas. Resultatet blir en grynig, vattnig och platt konsistens.
Du kan dock enkelt använda tinad keso i bakverk eller pannkakor.
Det finns flera alternativ som du kan välja, men det beror naturligtvis på varför du vill använda en annan produkt.
Här finns flera alternativ, t ex fettsnål kvarg, som också är en färskost. Båda är proteinrika och du kan använda dem på ungefär samma sätt.
Välj kvarg om du ska göra en varm rätt och rör ut den med lite mjöl först. Annars riskerar du att den separerar vid tillagningen.
Som pålägg på t ex knäckebröd är rökt ost ett bra substitut. Observera att rökt ost också finns med olika fettprocent.
Det är lätt som en plätt. Mixa osten tills den har en fin och jämn konsistens.
Om du är laktosintolerant kan du köpa en laktosfri variant av favoriten.
Om du är allergisk mot mjölk tål du inte den laktosfria varianten. Det är mjölkproteinerna som man är allergisk mot, och dessa finns även i de laktosfria varianterna. Du bör därför leta efter veganska produkter, t ex vegansk yoghurt.
Läs också: Är mjölk ohälsosamt för vuxna?
Det finns ingen vegansk keso. För vissa ändamål, t ex dipp, bröd och till frukt, kan du använda veganska versioner av yoghurt och kvarg.
Läs också: Vegan – vad, hur och varför