Vad innebär beteckningen “processat kött”?
Vi hör ofta att vi ska äta mindre processat kött, men du är säkert inte den enda du inte har koll på vad det egentligen innebär. Lär dig mer här och få tips på alternativ.
Vi hör ofta att vi ska äta mindre processat kött, men du är säkert inte den enda du inte har koll på vad det egentligen innebär. Lär dig mer här och få tips på alternativ.
Till kategorin hör köttprodukter som är saltade, rökta, härdade, jästa eller som på något annat sätt har förarbetats. Det är t ex bacon, köttpålägg som leverpastej, skinka, korv och färdigrätter med kött – alltså matvaror som många av oss har i kylskåpet, men som vi borde skära ner på.
Forskning viar nämligen att produkterna bl a ökar risken för flera cancerformer som tjock- och ändtarmscancer. Syndaren är bl a nitritsalt, men rökning, som ofta använd i förarbetningen bildar också ämnen som kan framkalla cancer. Livsmedelsverket rekommenderar därför att man äter max 500 gram i veckan. Men vad ska du då äta som topping på din soppa och på dina frukostmackor om du ska undvika bacon och rökt skinka? Se våra förslag här nedanför.
Artikeln publicerades i I FORM nummer 10/2021