Vad innebär beteckningen “processat kött”?

Vi hör ofta att vi ska äta mindre processat kött, men du är säkert inte den enda du inte har koll på vad det egentligen innebär. Lär dig mer här och få tips på alternativ.

Processat kött

Till kategorin hör köttprodukter som är saltade, rökta, härdade, jästa eller som på något annat sätt har förarbetats. Det är t ex bacon, köttpålägg som leverpastej, skinka, korv och färdigrätter med kött – alltså matvaror som många av oss har i kylskåpet, men som vi borde skära ner på.

Forskning viar nämligen att produkterna bl a ökar risken för flera cancerformer som tjock- och ändtarmscancer. Syndaren är bl a nitritsalt, men rökning, som ofta använd i förarbetningen bildar också ämnen som kan framkalla cancer. Livsmedelsverket rekommenderar därför att man äter max 500 gram i veckan. Men vad ska du då äta som topping på din soppa och på dina frukostmackor om du ska undvika bacon och rökt skinka? Se våra förslag här nedanför.

Bacon

Byt bacon som topping mot...

Mandler
© iStock

... nötter och mandlar

Krydderurter
© iStock

... färska örter

Rugbrødscroutoner
© iStock

... rågbrödskrutonger

Skinke

Byt middagar med korv och skinka mot...

Laks
© iStock

... fisk

Kikærter
© iStock

... baljväxter

Kalkun
© iStock

... kött från tvåbenta djur, t ex kalkon

Pølse

Bytt köttpålägg, som leverpastej, mot...

Kylling
© iStock

... rester från middagen

Æg
© iStock

... ägg

Tun
© iStock

... fiskpålägg, t ex tonfisk

Artikeln publicerades i I FORM nummer 10/2021