5 nyttiga skäl att äta keso
Keso är en hit – även för din hälsa. Ta reda på varför du bör äta mycket av denna milda, speciella ost.
Keso är en hit – även för din hälsa. Ta reda på varför du bör äta mycket av denna milda, speciella ost.
Med 13 g protein per 100 g har keso ett högt proteininnehåll i nivå med ägg. Det är långt högre än mejeriprodukter som mjölk och yoghurt – och slår till och med proteinfavoriten kvarg.
Den höga proteinhalten innebär att keso mättar riktigt bra under lång tid.
Läs också: Topp 20 – så får du i dig mest protein
Keso är extremt kalorisnålt – särskilt om du väljer varianten med 1,5 procent fett.
Den korniga mejeriprodukten är därför idealisk som en del av en varierad och hälsosam kost om du vill gå ner i vikt eller bara vill hålla den nere.
Din kropp kan inte producera kalcium om du så vill. Därför är det bra att vara uppmärksam på att få i sig kalcium via kosten.
Även här är keso din vän, precis som alla andra mejeriprodukter.
Med en klick keso på salladen eller smörgåsarna får du ett rejält tillskott av kalcium till skelettet och tänderna.
Läs också: 1 av 3 kvinnor får benskörhet
När du äter keso kan du glädja dig åt att denna vita, tjocka favorit också ger dig en lång rad nyttiga vitaminer och mineraler.
Inte minst vitamin A, vitamin B12, kalium och selen.
Eftersom keso inte är en lagrad ost är smaken mycket mild och neutral. Det är en klar fördel, eftersom den passar till nästan allt och är lätt att ”smyga in” i dina vanliga rätter.
Du kan till exempel blanda ner den i din guacamole. Du kan tillsätta den i din pannkakssmet, dina hemlagade muffins, din pajfyllning eller helt enkelt lägga den ovanpå dina rågbrödsmackor.
Läs också: Keso är populärt: Så använder du den