8 hälsosamma grilltips

Vi älskar att grilla, men de cancerframkallande ämnen som vi kan få med på köpet vill vi helst slippa. Det handlar framförallt om att undvika rök- och stekmutagener. Vi visar hur.

Kvinna som grillar biffar i trädgården.

HAR DU KOLL PÅ – hur grillar man på det hälsosammaste sättet? Om inte, så hjälper vi dig här i vår guide för hälsosam grillning.

© iStock

En vanlig grillmiddag kan nämligen betyda att du får i dig massor av cancerframkallande ämnen. Den goda nyheten är att de relavtivt enkelt kan undvikas.

Ät inte bränd mat

När du grillar bör du undvika både rökmutagener och stekmutagener eftersom bägge delar bildar cancerframkallande ämnen i din mat.

Rökmutagenerna uppstår om du grillar med kol. De kommer både från själva kolen, innan den är helt klar, och från röken som bildas om det droppar ner marinad eller fett från köttet på kolet under grillningen.

Stekmutagener bildas under stekningen när kött och de andra sakerna du grillar utsätts för höga temperaturer under för lång tid.

Hur du gör det med fokus på din hälsa får du massor av tips till här, när vi serverar vår grillguide.

Nyttig grill-guide

1 En ren grill, tack


Grilla alltid på en ren grill. Gamla rester och fett kan bilda flammor och rök och därmed rökmutagener.

Rengöringen görs enklast med en grillborste medan grillen fortfarande är varm, men gör det först när du är helt färdig med att grilla.

2 Låt kolen bli helt klar


Använder du kol så vänta med att lägga på något tills kolen har börjat glöda och har fått en grå-vit ovansida. Då utsätts din mat för minimalt med rökmutagener från kolen.

3 Grilla indirekt


Indirekt grilning är den mest skonsamma tillagningsmetoden. Det visar en studie som gjorts på Teknologiska Institutet.

Metoden går ut på att du placerar kolen på ena sidan av en kolgrill. På en gasolgrill ska ena sidan vara jättevarm medan den andra sidan bara ska vara ljummen.

Bryn köttet över den direkta värmen först, så det får yta, och låt det steka färdigt i en aluminiumform eller på gallret över indirekt värme.

illustration av hur man grillar indirekt

4 Välj bort fett kött


Grillar du fågel, magert kött eller fisk droppar det ner minimalt med fett på kolen. Därmed utsätts din mat för färre rökmutagener.

Om du grillar kött med synligt fett, så torka av köttet med hushållspapper en gång under grillningen för att suga upp lite av fettet.

3 grill-ovanor, som kan öka risken för cancer

3 dåliga vanor vid grillning

5 Skippa kol- och engångsgrillar


Det enklaste sättet att undvika rökmutagener på är att skippa kolgrillen och istället skaffa en gasolgrill. Den och elgrillen är mycket mer klimatvänliga val och släpper ut 65 procent mindre CO² än kolgrillen.

Engångsgrillen är också ett dåligt klimatval eftersom den bidrar till extra förbrukning och onödigt avfall.

6 Se upp med att bränna köttet


Kanske tycker du att det svarta på köttet smakar gott, men det är här de cancerframkallande stekmutagenerna sitter, och dem ska du undvika.

Stekmutagener bildas inte bara när du grillar. Hård stekning på en stekpanna leder också till de oönskade ämnena.

7 Använd stanniol


Bryn köttet först, så det får yta, och grilla det färdigt på en bit stanniolpapper eller i en aluminiumlåda. På så sätt ser du till att ingenting droppar ner på kolen, och du sänker risken för stekmutagener.

En aluminiumlåda är också bra att ställa under köttet som dropplåda. Stanniol funkar dock inte tillsammans med citron som kan lösa upp aluminium och föra över det till maten.

8 Marinera köttet med antioxidanter


Du kan sänka risken för stekmutagener genom att marinera ditt kött med antioxidanter som citronsaft, oregano, rosmarin och vitlök. Det visar test från Teknologiska Institutet.

marinad till grillat kött
© iStock

Om din marinad riskerar att droppa ner på kolen, så undvik marinader med olja i.

Läs också: Få receptet på hemgjord marinad

I FORM 10/2020