7 vinster med att skippa sockret

Det kräver viljestyrka att lägga sötsakerna på hyllan. Men när du lyckas med ett sockerstopp kommer din kropp belöna dig.

Kvinna tackar nej till socker

SOCKERSTOPP Säg nej tack till socker och ja till en sundare kropp.

© istock

Kan du inte få nog av socker i vardagen? Då är det kanske värt att sluta – eller i alla fall skära ner.

I början av ett sockerstopp kommer kroppen förmodligen att reagera med otacksamhet. Beroende på hur mycket socker du brukar äta kan du till exempel få huvudvärk och din stubin kan bli kortare. Men håll ut. Efter några dagar, eller kanske en vecka, kommer du att kunna börja skörda frukterna. Här kan du se vad som väntar dig och din kropp när du skippar sockret.

Du går (kanske) ner i vikt

När du slutar att äta socker kommer du med stor sannolikhet upplev att vikten går neråt. Sockerhaltiga matvaror som godis, glass och kakor är ofta väldigt kaloritunga i förhållande till matvaror som till exempel grönsaker. Och det är ofta kalorier som du äter utöver din vanliga mat. Du slutar ju till exempel inte att ät middag för att du drack en läsk under eftermiddagen, och det betyder att du totalt sett får i dig för många kalorier.

Du får mer energi

När du slutar att äta socker kan du uppleva att du sakta med säkert får mer energi, och du kan känna dig mindre trött. Det sker eftersom ditt blodsocker blir mer stabilt. Ett högt sockerintag får ditt blodsocker att stiga, för att därefter falla snabbt igen, och den processen kan göra kroppen trött. Du känner säkert igen känslan när soffan ropar ditt namn efter att du ätit en hel påse godis eller en chokladkaka.

Du känner dig mättare

Det låter kanske paradoxalt att färre kakor, godis och andra sötsaker i vardagen kan ge en större mättnadskänsla. Men när du slutar att äta socker kommer du med stor sannolikhet uppleva att maten mättar bättre och under längre tid. Det beror på den ostabilitet som uppstår i blodsockret när du äter socker. Precis när du äter en söt kaka känner du dig mätt eftersom ditt blodsocker stiger. Men en kort tid därefter börjar det att falla igen och det gör dig hungrig.

Du får mer näring

Något ska vi ju äta, så när du skippar sockret gör du plats till att äta mer "riktig" mat, som innehåller alla de viktiga näringsämnena – t ex fibrer, vitamoner och mineraler som kroppen behöver.

Ditt sötsug blir mindre

Ju längre tid din kropp har gått utan socker, desto enklare kommer du med stor sannolikhet ha att säga nej till sötsaker. Ditt sötsug blir helt enkelt mindre när du slutar att äta socker.

Du blir inte beroende av att äta socker på samma sätt som du blir beroende av rökning, alkohol eller andra ämnen. Det finns det inget vetenskapligt belägg för. Men varje gång du äter något sött belönar din hjärna dig genom att utsöndra signalämnen som får dig att må bra. Det är helt naturligt att vilja uppnå den känslan igen och igen. Men ju längre tid det går utan ett sockerrus, desto större chans är det också för att din hjärna glömmer sambandet, och din viljestyrka blir starkare.

Du får starkare tänder

Dina tänder är ett av de första ställen i kroppen som pustar ut när du minska ditt sockerintag. Oavsett om du äter godis, torkad frukt eller dricker läsk så ökar risken för hål i tänderna väsentligt när du äter sockerhaltiga matvaror. Bakterierna på dina tänder lever nämligen av socker, som de gör om till syra och den syran ger hål i tänderna. Ju oftare och ju längre tid åt gången du har socker i munnen, desto större är risken.

Ditt humör blir mer stabilt

Lägger du sockret på hyllan kan du uppleva att ditt humör blir bättre och du får färre känslomässiga bergochdalbane-turer. Många människor går till snacksskafferiet när de känner sig uttråkade, stressade, ledsna eller bara vill ha det bra. Och socker ger också en omedelbar känsla av tillfredsställelse. Det det är lite som att kissa i byxorna för att hålla sig varm.

Så snart effekten avtar och blodsockret börjar att dala uppstår rastlöshet och brist på energi i kroppen som kan ge humörsvängningar. De första dagarna av ett sockerstopp kan kännas extra hårda för psyket eftersom du är van till att dämpa känslorna med något sött. Men efter en tid kommer du att få kontrollen.

De mest lästa artiklarna just nu
Annons

Gör din träning till en njutning

Psykologi

Så undviker du att vara en people pleaser

Psykologi

Test: Är du en people pleaser?

Superfood

Kan du inte heller få ut kärnorna? Vi hjälper dig här!

Menyer

Meny vecka 50: Redo för en röd vecka?

Yogaövningar

Krigare 2

Yogaövningar

Nedåtgående hund

Yoga

10 bra anledningar till att träna yoga

Yogaövningar

Kobran

Motivation till träning

Därför bör du komma 5 minuter innan passet börjar – och andra tips till gymmet

Mer om Hälsa
Hälsa

3 effektiva sätt att få mer energi

Hälsa

9 små sätt att leva lite mer hälsosamt

Hälsa

Ont i ryggen – få koll på myter och fakta

Annons

Så hittar du den perfekta balansen mellan träning och vila

Hälsa

Varför kan jag inte skilja på höger och vänster?

Annons

Så undviker du att din hobby blir ett hälsoproblem

Hälsa

5 fantastiska fördelar med att vara lång

Hälsa

5 fördelar: Därför är det bra att vara kort

Annons

5 sätt som mobilen kan boosta träningen och hälsan

Hälsa

19 tips för att njuta mer av hösten

Hälsa

Enbenstest kan avslöja hur länge du lever

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Superfood

Kolla in våra bästa recept med rödkål

Förebyggande

Därför är bastu så hälsosamt

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Förebyggande

Borde du vara orolig för att du svettas på natten?

Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Träning

Få mer energi med den här morgonträningen som sträcker ut och stärker

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Styrketräning

Nybörjare? Så kommer du snabbt igång med styrketräningen

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen