Indisk daal – godaste vegorätten

30 minuter
719 kcal

Enkel, nyttig, kryddig, billig och jättegod – älskar du den här gröna indiska rätten lika mycket som vi gör? Här får du våra bästa tips och ett enkelt recept på daal med röda linser.

En portion daal med röda linser, serverad med naanbröd och raita

DAAL-MED-RODA-LINSER,-RECEPT Skovdal Nordic

Indisk daal med röda linser, grönsaker och sötpotatis

Den indiska linsrätten är populär bland vegetarianer och de av oss som bara vill skära ner på köttet. Prova vårt läckra recept på daal med sötpotatis, spenat och tomat och servera med naanbröd och myntayoghurt.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 400 g sötpotatis
  • 1 gul lök
  • 1 fett vitlök
  • 1 msk färsk ingefära
  • 1 röd chili utan frön
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 75 g röda linser
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 250 g körsbärstomater
  • 100 g färsk spenat
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 1 naanbröd

Mynta-yoghurt:

  • 150 g grekisk yoghurt, 2 procent
  • 1 näve myntablade
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Så gör du indisk daal med röda linser:

  • Skala och tärna sötpotatisen grovt.
  • Finhacka lök, vitlök, ingefära och chili.
  • Fräs lök, vitlök, ingefära, chili, gurkmeja och spiskummin i olja i en stekpanna.
  • Lägg sötpotatisen i pannan och stek i 3–4 minuter.
  • Skölj linserna noga och tillsätt dem tillsammans med buljongen. Låt rätten sjuda i 15 min på låg värme. Tillsätt mer buljong om linserna absorberar all vätska.
  • Tillsätt körsbärstomaterna och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
  • Rör ner yoghurten och den finhackade myntan. Smaka av med salt och peppar.
  • Rör ner spenaten i pannan under de sista minuterna och smaka av med salt och peppar igen.
  • Servera din daal med myntayoghurt och varmt naanbröd.

Om du räknar kalorier, hoppa över tillbehören, särskilt naanbrödet. Då sjunker kaloriantalet från 719 till 487 kcal per person.


Om du gillar kryddig mat och inte behöver kött på tallriken varje dag är daal det perfekta valet för en enkel middag.

Den indiska rätten är fylld med kryddor och istället för kött får du hälsosamma, mättande och klimatvänliga baljväxter i form av linser. Alla baljväxter är rika på både kostfiber och protein, vilket gör dem till ett utmärkt val för köttfria rätter.

Läs också: Se alla våra vegetariska recept här

Vi får i oss för lite

I allmänhet äter vi svenskar alldeles för få baljväxter. De officiella kostråden rekommenderar att vi alla får i oss ca 100 g kokta baljväxter per dag. Det kan du uppnå med en portion av I FORMs daal, där mängden röda linser i receptet gäller torra (och därmed något lättare) linser.

Rätten är också lättlagad, eftersom den för det mesta får puttra på spisen. Du kan enkelt göra den dagen innan och den går också bra att frysa in. Dessutom är den billig. Men det bästa av allt är att daal smakar utsökt. Prova själv!

Läs mer om daal:

1 Vad är daal?


Daal är en indisk vegetarisk gryta som består av linser, grönsaker och massor av kryddor som kummin, koriander, ingefära, curry, kardemumma och chili.

Ordet daal betyder ”baljväxter” eller snarare ”delade baljväxter”, vilket är helt logiskt. Huvudingrediensen i en klassisk daal är röda linser, som faktiskt är delade baljväxter.

Det finns många namn på den här populära indiska rätten - åtminstone när det gäller stavning. Du kan därför se rätten stavad som dahl, dhal, daal och dal.

2 Vad äter man till daal?


Daal kan ätas som den är, men om du vill göra det lilla extra är det gott med olika tillbehör och några toppingar.

Tunnbröd med yoghurt och vitlök

TUNNBRÖD ÄR PERFEKTA - till daal. Och om du tycker att de ser goda ut, vänta bara tills du smakar dem.

© wichmann+bendtsen

3 x tillbehör

Läs också: 6 skäl att äta quinoa

3 x toppingar

  • En klick grekisk yoghurt
  • Färsk koriander
  • Rostade cashewnötter eller mandlar

3 Vad dricker man till daal?


Det självklara valet är den indiska yoghurtdrycken lassi, som är både god och svalkande till kryddstark mat.

Mango lassi är en av de mest populära smakerna, men du kan också göra denna uppfriskande dryck med jordgubbar eller helt enkelt med kryddor som ingefära, kardemumma och kanel.

Läs också: Prova vårt enkla recept på mango lassi

Två glas med mango lassi

PÅ NÅGRA MINUTER kan du mixa ihop en utsökt mango lassi. Om du inte har en färsk mango fungerar frysta mangotärningar perfekt.

© wichmann+bendtsen

4 Hur många kalorier är det i daal?


Naturligtvis beror det på ingredienserna, men generellt är kaloriinnehållet ganska lågt i daal.

Om du väljer att äta naanbröd vid sidan av ökar kaloriinnehållet ganska mycket, och samma sak gäller om du väljer ett recept med kokosmjölk.

I FORMs recept på daal är med boullion – inte kokosmjölk.

Kalorier i I FORMs recept på daal:

  • Daa utan tillbehör: 487 kcal
  • Daal med myntayoghurt: 551 kcal
  • Daal med myntayoghurt och 1/2 naanbröd: 719 kcal

5 Så gör du daal lite nyttigare


I grund och botten är daal hälsosamt i sig självt. Enbart linserna är fulla av hälsosamma och mättande kostfibrer och protein, och du får också i dig massor av grönsaker.

Men det finns alltid några saker du kan justera för att antingen lägga till mer hälsa i grytan eller skära ner på kalorierna.

Läs också: Nyttig och enkel middag | 100+ recept

Kolla in våra 4 bästa tips nedan.

En portion grön daal med broccoli

DET ÄR BARA DIN FANTASI – som sätter gränserna för hur många hälsosamma ingredienser som ingår i din daal. I den här versionen, som är gjord på gröna linser, finns broccoli, zucchini och quinoa.

© wichmann+bendtsen

4 nyttiga justeringar av din daal

Mer grönt

Ett enkelt sätt att få in mer hälsa i en rätt är att tillsätta mer grönsaker. Det gäller även här, även om det redan finns grönsaker i en klassisk daal.

Om du har barn som inte tycker om grönsaker i maten kan du mixa dem med lite buljong innan du lägger dem i pannan.

Goda grönsaker till din daal:

Läs också: Så får du i dig fler grönsaker

Använd buljong

När linser kokas tills de är mjuka behöver de vätska. Vissa daalrecept använder kokosmjölk, men det är mycket kalorier och mycket mättat fett, vilket kan höja ditt LDL-kolesterol

Istället kan du välja att använda en god grönsaksbuljong och hackade tomater på burk.

Skippa naanbrödet

Daal serveras ofta med naanbröd eller andra typer av tunnbröd, och det är riktigt gott att doppa brödet i den kryddiga rätten.

Men om du räknar kalorier finns det mycket att vinna på att skippa det vita brödet. Servera i stället stora bitar röd paprika vid sidan av – du kan använda dem för att ”skopa upp” den heta daalen. Det är faktiskt ganska gott det också.

Läs också: Hur Mette lyckades sluta äta bröd

Justera din raita

Om du serverar raita – den indiska yoghurtdressingen – som tillbehör kan du göra den mer eller mindre kalorität.

Grekisk yoghurt med 10 % och gräddfil är på den tunga sidan, medan du kan hålla kaloriantalet nere med grekisk yoghurt med 2 %.

Vill du att din daal ska vara extra mättande?

Daal är mättande tack vare linserna, men om du behöver lite extra finns det några knappar du kan trycka på.

  • Lägg till mer baljväxter. Välj kikärtor, vita bönor eller kidneybönor.
  • Servera med ris. Om du är en av dem som har svårt att känna dig mätt utan stärkelse kan du servera lite ris till daal. Välj råris för att få mest kostfiber. Quinoa är också ett bra val.
  • Komplettera med kyckling. Om du – eller någon i din familj – inte klarar sig utan kött, servera en bit rostad kyckling vid sidan av.
  • Gör raita med kvarg. Allt räknas. Och om du använder kvarg istället för yoghurt i din raita får du i dig mer protein och därmed mer mättnad.

6 Kan man frysa daal?


Ja, som de flesta andra grytor är daal lämplig att frysa. Du kan alltså göra en stor gryta, dela upp den i mindre portioner och frysa in dem.

Som med alla andra rätter är det viktigt med snabb nedkylning i kylen för att undvika bakterier. Och när du tinar upp rätten ska det också göras i kylskåpet, inte på köksbänken.

Var beredd på att eventuella grönsaker i din daal kommer att vara mer slappa efter infrysningen. Om det behövs, tillsätt lite färska grönsaker under återuppvärmningen.

Läs också: Hur länge kan mat hålla sig i frysen?

7 Kan man laga daal dagen innan servering?


Du kan med fördel göra daal dagen innan du vill äta den. Precis som med de flesta grytor blir den bara godare om du låter den marinera.

Kom bara ihåg att kyla ner den snabbt så fort du tar bort den från värmen på spisen.

En tumregel är att det får gå max 3 timmar från det att en rätt når kokpunkten till dess att den har svalnat till under 10 grader.

När du ska värma upp rätten nästa dag är det viktigt att du värmer upp rätten ordentligt på hög värme.

Läs också: Kylning, återuppvärmning och frysning – kolla in expertråden

8 Hur länge håller daal?


Daal kan hålla sig i 3–4 dagar i kylen – om du har följt följande:

  1. God kökshygien, t ex rena skärbrädor, knivar och disktrasor och inga smakskedar i grytan
  2. Snabb nedkylning av maten
  3. Grundlig återuppvärmning av maträtten innan den äts.

Om du är osäker på om din daal är tillräckligt god, börja med att titta noga på den. Lukta sedan på den och smaka sedan försiktigt på den. Om allt verkar bra kan du förmodligen äta den.

9 Är daal glutenfritt?


Ja, daal är i princip en glutenfri maträtt. Varken linser eller grönsaker innehåller gluten, och om du använder vatten, kokosmjölk eller krossade tomater som vätska är du också på säker mark här.

Det kan dock finnas gluten i buljongtärningar, så om du inte tål gluten ska du leta efter en glutenfri version.

Servera inte heller klassiska naanbröd som tillbehör, eftersom de innehåller vetemjöl och därmed gluten.

Läs också: Hur man vet om man tål gluten?

Daal till vegetarianer och veganer

Som vegetarian eller vegan är du förmodligen bekant med daal, som i princip inte innehåller något kött eller andra animaliska ingredienser.

Det finns dock några saker som du bör vara medveten om.

ÄR DU VEGETARIAN?

  • Det är ganska enkelt. Daal är en vegetarisk rätt, så om du håller dig till ett klassiskt recept är du på säker mark.
  • Om du använder buljong, se till att den är gjord av grönsaker och inte kött, och att det fett som används är vegetabiliskt.

ÄR DU VEGAN?

  • De flesta versioner av daal passar även veganer. Men om du använder buljong bör du kontrollera att den är vegansk.
  • Om du serverar daal med raita ska du göra det med en växtbaserad yoghurt, precis som du ska baka ditt tunnbröd utan smör och animalisk yoghurt.

10 Få koll på linser


Ingen daal utan linser. De små baljväxterna är huvudingrediensen i daal och den klassiska versionen görs med röda linser. Men det går utmärkt att använda andra sorter om du vill, till exempel gröna linser, belugalinser (svarta linser), le puy-linser eller bruna linser.

Hälsomässigt är det inte så stor skillnad på vilken typ av linser du väljer. Röda linser skiljer sig dock från de andra linserna i sin konsistens efter tillagning, och det är viktigt här.

Medan de andra linserna förblir fasta och därför är idealiska för sallader, kokar röda linser ut helt. Det ger en härligt krämig konsistens i t ex soppor och grytor, vilket gör röda linser till det perfekta valet för en daal.

Ju längre du kokar röda linser, desto mer går de sönder.

Olika slags linser till daal

DU KAN FÅ LINSER i många olika varianter. De kan variera något i smak, konsistens och tillagningstid, men de har alla hälsan gemensamt.

© iStock

Fördelar med linser:

  • Torkade linser kan tillagas direkt från påsen och behöver inte blötläggas först i 10–12 timmar som torkade bönor
  • Fullproppade med proteiner
  • Rika på kostfiber
  • Bra källa till vitaminer och mineraler som kalcium, järn och B-vitaminer
  • Har ett högt mättnadsvärde
  • Är billiga
  • Har en mycket låg klimatpåverkan

Tillagningstid för linser: 15–30 min

Observera att linser absorberar mycket vätska under tillagningen, så det kan vara nödvändigt att tillsätta extra vätska under tiden.

11 9 recept på andra indiska rätter


Även om daal är väldigt gott kan du inte äta det varje dag. Och det behöver du inte heller. Kolla in alla våra andra goda indiska recept.

© wichmann+bendtsen

Butter chicken med grillade grönsaker

Njut av en av de mest kända rätterna från det indiska köket. Bara i en lite nyttigare version med mycket grönsaker.

Receptet hittar du här

samosas
© wichmann+bendtsen

Vegetariska samosas med raita-dipp

Goda samosas fyllda med potatis, kikärtor, lök och morot. Och med färdigköpta tortillas slipper du en massa jobb.

Receptet hittar du här

en tallrik med chicken tikka masala och blomkålsris
© wichmann+bendtsen

Chicken Tikka Masala med blomkålsris

Du känner igen den här rätten från indiska restauranger, men den är lätt att göra själv. Och om du serverar den med blomkålsris blir kaloriinnehållet mycket lägre.

Receptet hittar du här

En portion tomat- och grönsakssoppa
© wichmann+bendtsen

Indisk tomat- och grönsakssoppa med kikärtor

Grönsakssoppa är alltid gott. Med kryddiga kryddor som chili, vitlök, curry, ingefära och gurkmeja från det indiska köket blir det ännu bättre.

Receptet hittar du här

ugnsbakad indisk frittata i form
© wichmann+bendtsen

Indiskinspirerad frittata

Prova vår frittata med en touch av Indien i form av spiskummin och curry.

Receptet hittar du här

© wichmann+bendtsen

Indiska köttbullar i currysås

Älskar du currysås? Då tycker vi att du också ska prova vår läckra indiska version på köttbullar.

Receptet hittar du här

Två tallrikar med butter chicken och blomkålsris
© wichmann+bendtsen

Butter chicken med blomkålsris

Kan man göra butter chicken utan smör? Och utan vispgrädde? JA! Kolla bara in vårt goda recept med lågt kaloriinnehåll här.

Hitta receptet här

en portion blomkålscurry med röda linser
© wichmann+bendtsen

Blomkålscurry med linser

Vi erkänner! Vår curry kan påminna dig om en daal. Men i den här grytan hittar du också röd currypasta och massor av blomkål.

Receptet hittar du här

En portion Chicken Korma med blomkålsris
© wichmann+bendtsen

Chicken Korma

Kyckling, sås, lite grönsaker och kryddor – och så lite nötter på toppen. Vad mer kan man begära?

Receptet hittar du här