Indisk daal – godaste vegorätten
Enkel, nyttig, kryddig, billig och jättegod – älskar du den här gröna indiska rätten lika mycket som vi gör? Här får du våra bästa tips och ett enkelt recept på daal med röda linser.
Enkel, nyttig, kryddig, billig och jättegod – älskar du den här gröna indiska rätten lika mycket som vi gör? Här får du våra bästa tips och ett enkelt recept på daal med röda linser.
Den indiska linsrätten är populär bland vegetarianer och de av oss som bara vill skära ner på köttet. Prova vårt läckra recept på daal med sötpotatis, spenat och tomat och servera med naanbröd och myntayoghurt.
Om du räknar kalorier, hoppa över tillbehören, särskilt naanbrödet. Då sjunker kaloriantalet från 719 till 487 kcal per person.
Om du gillar kryddig mat och inte behöver kött på tallriken varje dag är daal det perfekta valet för en enkel middag.
Den indiska rätten är fylld med kryddor och istället för kött får du hälsosamma, mättande och klimatvänliga baljväxter i form av linser. Alla baljväxter är rika på både kostfiber och protein, vilket gör dem till ett utmärkt val för köttfria rätter.
Läs också: Se alla våra vegetariska recept här
I allmänhet äter vi svenskar alldeles för få baljväxter. De officiella kostråden rekommenderar att vi alla får i oss ca 100 g kokta baljväxter per dag. Det kan du uppnå med en portion av I FORMs daal, där mängden röda linser i receptet gäller torra (och därmed något lättare) linser.
Rätten är också lättlagad, eftersom den för det mesta får puttra på spisen. Du kan enkelt göra den dagen innan och den går också bra att frysa in. Dessutom är den billig. Men det bästa av allt är att daal smakar utsökt. Prova själv!
Daal är en indisk vegetarisk gryta som består av linser, grönsaker och massor av kryddor som kummin, koriander, ingefära, curry, kardemumma och chili.
Ordet daal betyder ”baljväxter” eller snarare ”delade baljväxter”, vilket är helt logiskt. Huvudingrediensen i en klassisk daal är röda linser, som faktiskt är delade baljväxter.
Det finns många namn på den här populära indiska rätten - åtminstone när det gäller stavning. Du kan därför se rätten stavad som dahl, dhal, daal och dal.
Daal kan ätas som den är, men om du vill göra det lilla extra är det gott med olika tillbehör och några toppingar.
Det självklara valet är den indiska yoghurtdrycken lassi, som är både god och svalkande till kryddstark mat.
Mango lassi är en av de mest populära smakerna, men du kan också göra denna uppfriskande dryck med jordgubbar eller helt enkelt med kryddor som ingefära, kardemumma och kanel.
Läs också: Prova vårt enkla recept på mango lassi
Naturligtvis beror det på ingredienserna, men generellt är kaloriinnehållet ganska lågt i daal.
Om du väljer att äta naanbröd vid sidan av ökar kaloriinnehållet ganska mycket, och samma sak gäller om du väljer ett recept med kokosmjölk.
I FORMs recept på daal är med boullion – inte kokosmjölk.
I grund och botten är daal hälsosamt i sig självt. Enbart linserna är fulla av hälsosamma och mättande kostfibrer och protein, och du får också i dig massor av grönsaker.
Men det finns alltid några saker du kan justera för att antingen lägga till mer hälsa i grytan eller skära ner på kalorierna.
Läs också: Nyttig och enkel middag | 100+ recept
Kolla in våra 4 bästa tips nedan.
Ja, som de flesta andra grytor är daal lämplig att frysa. Du kan alltså göra en stor gryta, dela upp den i mindre portioner och frysa in dem.
Som med alla andra rätter är det viktigt med snabb nedkylning i kylen för att undvika bakterier. Och när du tinar upp rätten ska det också göras i kylskåpet, inte på köksbänken.
Var beredd på att eventuella grönsaker i din daal kommer att vara mer slappa efter infrysningen. Om det behövs, tillsätt lite färska grönsaker under återuppvärmningen.
Läs också: Hur länge kan mat hålla sig i frysen?
Du kan med fördel göra daal dagen innan du vill äta den. Precis som med de flesta grytor blir den bara godare om du låter den marinera.
Kom bara ihåg att kyla ner den snabbt så fort du tar bort den från värmen på spisen.
En tumregel är att det får gå max 3 timmar från det att en rätt når kokpunkten till dess att den har svalnat till under 10 grader.
När du ska värma upp rätten nästa dag är det viktigt att du värmer upp rätten ordentligt på hög värme.
Läs också: Kylning, återuppvärmning och frysning – kolla in expertråden
Daal kan hålla sig i 3–4 dagar i kylen – om du har följt följande:
Om du är osäker på om din daal är tillräckligt god, börja med att titta noga på den. Lukta sedan på den och smaka sedan försiktigt på den. Om allt verkar bra kan du förmodligen äta den.
Ja, daal är i princip en glutenfri maträtt. Varken linser eller grönsaker innehåller gluten, och om du använder vatten, kokosmjölk eller krossade tomater som vätska är du också på säker mark här.
Det kan dock finnas gluten i buljongtärningar, så om du inte tål gluten ska du leta efter en glutenfri version.
Servera inte heller klassiska naanbröd som tillbehör, eftersom de innehåller vetemjöl och därmed gluten.
Läs också: Hur man vet om man tål gluten?
Ingen daal utan linser. De små baljväxterna är huvudingrediensen i daal och den klassiska versionen görs med röda linser. Men det går utmärkt att använda andra sorter om du vill, till exempel gröna linser, belugalinser (svarta linser), le puy-linser eller bruna linser.
Hälsomässigt är det inte så stor skillnad på vilken typ av linser du väljer. Röda linser skiljer sig dock från de andra linserna i sin konsistens efter tillagning, och det är viktigt här.
Medan de andra linserna förblir fasta och därför är idealiska för sallader, kokar röda linser ut helt. Det ger en härligt krämig konsistens i t ex soppor och grytor, vilket gör röda linser till det perfekta valet för en daal.
Ju längre du kokar röda linser, desto mer går de sönder.
Observera att linser absorberar mycket vätska under tillagningen, så det kan vara nödvändigt att tillsätta extra vätska under tiden.
Även om daal är väldigt gott kan du inte äta det varje dag. Och det behöver du inte heller. Kolla in alla våra andra goda indiska recept.