Indiska köttbullar i currysås

40 minuter
628 kcal

Är du sugen på köttbullar i currysås, men på ett helt nytt sätt? Testa det här receptet med en kryddig, indisk tvist.

En skål med en röd sås med grönsaker, spenat och köttbullar på toppen

KÖTTBULLAR – Den här versionen innehåller massor av grönsaker och kryddor från det indiska köket.

© wichmann+bendtsen

Indiska köttbullar i currysås

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Köttbullar:

  • ½ gul lök
  • ¼ knippa koriander
  • ½ msk ingefära
  • 1 fett vitlök
  • 250 g fläskfärs eller lamm- eller nötfärs
  • ½ tsk spiskummin
  • ¼ tsk cayennepeppar
  • ¼ tsk muskotnöt
  • ¼ tsk kanel
  • ¼ tsk havssalt
  • ¼ tsk svartpeppar, nymalen
  • 1 msk naturell yoghurt
  • 1 msk extra virgin olivolja

Currysås:

  • ½ gul lök
  • 1 fett vitlök
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • ½ morot
  • ½ squash
  • ½ msk curry
  • ¼ tsk gurkmeja
  • ¼ tsk kanel
  • ¼ tsk kardemumma
  • ¼ tsk muskotnöt
  • ½ tsk koriander
  • ¼ tsk spiskummin
  • ½ msk akaciahonung
  • ½ burk krossade tomater
  • 1½ dl mjölk
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 32 g svartkål eller spenat eller grönkål

Servering:

  • 125 g råris
  • Färska örter

Så gör du

  • Hacka lök, koriander och ingefära fint. Pressa vitlöksklyftorna. Blanda med köttet. Tillsätt kryddorna och yoghurten till färsen och rör ihop det ordentligt. Låt vila, täckt i kylskåpet medan du gör såsen.
  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  • Hacka lök och vitlök grovt, stek i olivolja ett par min. Skär morot och squash grovt, tillsätt det och kryddor och stek ett par min till. Tillsätt honung, krossade tomater, mjölk, salt och peppar. Låt såsen sjuda under lock. Hacka svartkål och rör ner den i såsen i ett par min innan servering.
  • Ta ut färsen ur kylskåpet och forma 16 små köttbullar. Stek på en stekpanna i olja vid mediumvärme i 5-6 min på varje sida medan såsen sjuder.
  • Lägg köttbullarna i såsen och servera med ris och örter.

TIPS! Kryddor kan variera i smak beroende på hur färska de är. Smaka av rätterna och anpassa efter vad du gillar.


Newsletter background